Политика

Вучић: Курти покушава да изазове ратни сукоб, ми желимо да сачувамо мир

Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да је понашање председника привремених приштинских институција Аљбина Куртија покушај изазивања ратног сукоба и да то ради организовано уз подршку појединих западних сила, а да Београд жели да сачува мир.

„Куртијево понашање је покушај изазивања ратног сукоба. Ми не желимо рат, желимо да сачувамо мир, али он то ради смишљено, организовано и уз подршку појединих западних сила“, рекао је Вучић, на питање како коментарише притисак Куртијеве власти на Србе и њихово застрашивање хапшењима у суботу и данашњим упадима у објекте Поште Србије на северу Косова и Метохије.

Он је саопштење Европске службе за спољне послове оценио као срамотно и безобразно, наводећи да се у том саопштењу позивају Приштина и Београд да разговарају о Куртијевим једностраним и, како наводи, противправним, поступцима.

„Па тако следећи пут кад буде побио 20 људи ми ћемо опет да идемо у дијалог да разговарамо о томе да ли је могао или није и које су им идеје да то превазиђемо“, рекао је Вучић новинарима, током обиласка радова на изградњи дечије болнице Тиршова 2.

Како је додао, какву год глупост да направи Курти, из Европе позивају да „разговарамо о нечему што је брутално прекршено“.

Вучић је истакао да је разговарао са специјалним изаслаником ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирославом Лајчаком и да је проследио недвосмислену поруку.

„Веома сам забринут, даље нећу да говорим јер се плашим да бих могао да нашкодим интересима своје земље и свог народа“, рекао је Вучић.

Вучић: Опозиција неће гласање, хоће на силу да сруши слободну и независну Србију

Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас поводом тврдњи да ће наводно 1. октобра да прогласи ванредно стање да би Рио Тинто могао да обавља своје послове, да војску и полицију није никад изводио, нити ће да изводи, те да ће они реаговати тек када се направи велика глупост, ако се упадне у институције, туку полицајци и слично.

Коментаришући наводно проверену информацију која се појавила на друштвеним мрежама, која каже како ће Вучић 1. октобра да покрене полицију, војску, да прогласи ванредно стање или неку епидемију, да би по налогу страних служби могао да копа Рио Тинто у Србији, односно да Рио Тинто обавља своје послове, Вучић је одговорио да „њих организују службе да би срушили слободну и независну Србију“.

„Мени помажу стране службе? Па њих организују стране службе. Не него се сами организовали, па се сами договорили… Њих организују да би срушили слободну и независну Србију. Да Рокфелерови пулени држе предавање о самосталности Србије? Зато ме прогоне на све стране, зато сам најнападанији лидер у целој Европи, уз Виктора Орбана. Зато што не дам на Србију и зато што чувам Србију“, рекао је Вучић.

Он је упитао кад је он то извео војску и полицију, уз подсећање да је опозиција упадала у РТС.

„Упадали су у РТС, молили смо, па смо их онако лагано избацивали. Упали су у Скупштину. Подсетићу вас, разлог упада у Скупштину је био што смо обезбедили све вакцине, све респираторе и нове болнице за корону. Али њима се није остајало у кући“, рекао је Вучић.

Он је оценио да опозиција гледа да искористи било шта не би ли се дочепала власти, јер знају да их народ неће.

„Када им понудите опозив, када им понудите моју смену, само кажем, изјасни се 50 одсто народа. Ништа више. А неће они то. Неће они да учествују ни у Задрузи, ни у Сурвивору на Н1 или Нова С, зато што и тамо има неко гласање. Какво год гласање било где на свету постоји, они у томе неће да учествују“, рекао је Вучић.

Како је додао, они само хоће на силу или да их неко рукоположи, постави да могу да владају и да краду, те да их ништа их друго на свету не интересује.

„А војску и полицију нисам никад изводио, нити ћу да изводим. Полиција ће да реагује тек када направе велику глупост, када упадну у неке институције или када почну да се туку полицајци. Нисмо ми они. Они су ти који су бранили да се уђе у улицу Светогорску или Лоле Рибара и тада је страдао Ранко Панић, подсетићу вас, јер нису дали ни да се прошетамо до телевизије Србије“, навео је Вучић.

Вучић је рекао да је у претходних 12 година имао „око четири године и осам месеци њихових шетњи кроз Београд“.

Вучић: Избори ће 2027, пре тога опозицији дајем прилику да ме смене кроз референдум

Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да ће наредни избори бити одржани 2027. године, а да пре тога опозиција има прилику да га смени кроз референдум о опозиву председника, али да они не желе на гласање.

Вучић је, током обиласка радова на изградњи дечије болнице Тиршова 2, рекао да опозиција увећава стваран број присутних на протестима против ископавања литијума у Србији, истичући да сматра да се скупови организују и да треба да подразумевају гласање.

„За мене су скупови они који се организују кроз скупљање гласачких листића, када их пребројавају бирачки одбори. Избори су завршени, избори ће бити 2027. године поново, а пре тога им ја омогућавам и дајем им прилику да мене смене – тачка на мене јесте захтев за опозив, помоћи ћемо им по том питању и могуће га је спровести у складу са законом“, рекао је Вучић.

На питање новинара да ли му је неко из опозиције одговорио на његов позив да скупе 70 потписа посланика и да ће им Српска напредна странка скупити остатак како би затражили референдум, Вучић је рекао да су одговорили и да „неће они на гласање“.

„Они би референдум о нечему другом, не би о мени. Мене би да смене, а не би на референдум“, рекао је Вучић.

Говорећи о најавама опозиције да се у септембру очекују велики протести и „нови пети октобар“, Вучић је рекао да ће у септембру бити много важних догађаја, од великих инвестиција до важних посета.

„Ми који имамо да радимо, ми ћемо тим послом да се бавимо. Они нек организују шта год хоће и како год хоће, то је све у реду све док не прекрше закон“, рекао је Вучић.

Вучић: Без копања у наредне две године, реците народу да желите моју главу

Председник Србије Александар Вучић рекао је вечерас да у Србији у наредне две године неће бити никаквог копања када је о литијуму реч и упитао је опозицију и критичаре власти „зашто су се сад дигли, уколико још две године неће бити копања“, поручивши им да кажу народу да „желе његову главу“.

Вучић је, одговарајући на новинарско питање о томе што је економиста и бивши дипломата Срећко Ђукић рекао да ће он (Вучић) остати на власти уколико се реализује рударење литијума, рекао да је „он крив за све, између осталог и за убиства у Основној школи ‘Владислав Рибникар’ и селима у околини Младеновца“.

„Што се тиче констатације Ђукића, Поноша, Лутовца и свих осталих да није проблем у литијуму – па наравно да није. Све време су лагали и обмањивали народ. Ја сам у свом животу слушао свашта. Слушао сам током короне, ваљда зато што смо обезбедили све четири вакцине, једини у овом делу Европе, као и зато што смо обезбедили респираторе и зато што смо изградили три ковид болнице. Ваљда се људима није остајало у кући, па им дојадило“ рекао је Вучић.

Додао је да је данас крив због нечега што ће да буде подземни рудник и да ће министар здравља Златибор Лончар сутра изаћи на терен са тимом најстручнијих лекара у земљи – онколога, токсиколога, педијатара и других специјалности – како би се вршиле процене да ли рударење литијума може да утиче на здравље људи.

„Ако било коме може било шта да зафали или недостаје, нећемо улазити у то. Имаћемо и посебан тим за заштиту животне средине. То ће трајати још две године без ичега, без икаквих промена на терену“, истакао је Вучић.

Навео је да му је јасно да критике немају никакве везе са литијумом.

„Слушате глупости о томе да ће честице да стигну до Уба. Онај стручњак, технолог, говори како ће честице доћи до Уба, и то из подземног рудника, а из површинског неће. Слушате те лажи сваког боговетног дана – да ће то да цури у Јадар, па ће из Јадра у Дрину, па ће из Дрине у Саву. А шта то тачно? Пошто је чврст отпад, нема никакве течне јаловине, нема ничега. Што лажете, бре, народ? Што измишљате“, упитао је Вучић.

Опозицији и критичарима литијума је поручио да кажу народу да желе његову главу што ће бити таман на крају његовог мандата, пре почетка копања.

Истакао је да су се сви уплашили напретка Србије и Лознице и додао да баш тако отворено и говоре о томе.

Говорећи о изјави кошаркашког тренера Душка Вујошевића о литијуму, Вучић је поручио да се „тај стручњак брине о здрављу људи, а он (Вучић) не.“

„Каже да се копа на много места у Србији. Како те, бре, није срамота да тако лажеш? Рудник ће се простирати на укупно 140 хектара, плус 80 хектара за зграде, што је свега 220 хектара. А само нам је Колубара на 60.000 хектара. Само да то имате у виду. Ово је једно мало парче земље, ништа више од тога. Иде подземни рудник. Значи под земљу. А не површински коп“, рекао је Вучић.

Додао је да једна лаж сустиже другу и да томе нема краја и да разуме „зашто га толико мрзе и желе његову главу“.

Додао је да слуша „стручњаке“ који ништа на свету не воле више него паре.

„Сваки други дан су у Влади или зову мене да траже паре. ‘Дај ми паре за ову шуму, дај ми паре за овај пројекат, дај ми паре за онај пројекат’. Онда изађу на телевизију и кажу да је страшан тај страни капитал, а узимају паре од Рокфелера, Ротшилда и свих осталих. Али тако им је лепо, ваљда, тако лепо звучи. То што они воле паре за своје џепове, то им је супер. Па замишљају и помишљају да су сви други људи као и они“, рекао је Вучић.

Он је рекао да нису сви исти и да он од Србије није узео десетине и стотине милиона евра, док неки од критичара власти јесу.

„И немојте да вам причам о продаји земље у Лозници и околини, а ја при томе ништа нисам рекао о руднику – нити да ће га бити, нити да неће, већ да ћемо истраживати“, рекао је Вучић.

Навео је да ће се најпре истраживати утицај на здравље што ће радити специјални тим, потом тим за заштиту животне стредине, тим за рударство и енергетику, као и економски тим на челу са министром финансија Синишом Малим.

„И све под капом председника владе Милоша Вучевића, уз домаће и стране независне стручњаке“, навео је Вучић.

Додао је да опозиција власт представља као зликовце, а да су они и остали критичари „фина господа“.

„Слушате ли шта ти људи причају? Хоћете такву земљу, такви људи да вам воде земљу? Земља равна плоча?! Хоћете то да вам васпитава децу? А шта ће вам болнице? Напиј се ракије и излечио си сваку болест. То би ми отац рекао још пре 35 година“, рекао је Вучић.

 

Фото: Танјуг Немања Јовановић

 

 

Related posts

Вучић: Биће одржан велики Васкршњи сабор Србије и Републике Српске 5. и 6. маја

Новосадска ТВ

У Србији данас сунчано и веома топло, температура до 40 степени Целзијуса

Новосадска ТВ

Састанак министра Вучевића са шефом Бироа Националне гарде САД

Новосадска ТВ