Србија

Постављен камен темељац за нову зграду НТП-а у Чачку

Председник Владе Србије Милош Вучевић, заједно са председницом Народне скупштине Аном Брнабић, министрима у Влади и другим званицама, положио је камен темељац за изградњу нове зграде Научно технолошког парка у Чачку.

Вучевић је рекао да су резултати остварени из постојећих капацитета Научно технолошког парка у Чачку, најбољи показатељи оправданости изградње нове зграде НТП-а.

„Та студија је написана од људи који раде у НТП, људи који су организовали живот и рад младих, креативних људи, способних, храбрих, одважних да уложе своје знање, енергију и да не чекају да неко други реши неке животне проблеме, него сами да креирају и свој живот, али и свеукупан амбијент и Чачка и Моравичког округа, а рекао бих и целе Србије. Не можете да не будете поносни када видите какве људе имамо, способне, добро обучене, добро припремљене са јасном визијом и плановима шта треба да раде”, рекао је премијер.

Вучевић је честитао Ани Брнабић на визији коју је покренула са места председника Владе о мрежи Научнотехнолошких паркова који итекако дају резултате.

„Ово данас што смо обишли, видимо како компаније коју су печеле 2020, 2021, 2022, а да вас подсетим то је доба короне, великих изазова не само за Србију већ за цело човечанство, данас имају потребу да отварају нове лабораторије, добијају нове просторе. Имају потребу да се шире, да упошљавају нове људе и освајају нова тржишта и приходују више за своје компаније. Али тиме и Србија приходује више из надлежности које припадају нашој држави. То је сјајна прича, то је Србија коју желимо да видимо”, рекао је Вучевић.

Премијер је истакао да га је посебно импресионирала чињеница да је на месту данашњег чачанског НТП-а некада био индустријски гигант „ЦЕР” уништен на самом крају прошлог века током НАТО бомбардовања Југославије.

„Данас нека нова индустрија ради у овој зони у Чачку и ствара се нова вредност. Из те губитничке приче, а опет засновано на једном историјском наслеђу, прави се једна права позитивна прича и у овом граду, округу и целој држави”, закључио је Вучевић.

Директор ЕБРД-а за Западни Балкан Матео Коланђели истакао је да је у три НТП-а које је ЕБРД подржао, уложено 80 милиона евра.

„Мислим да ово представља сјајан пример за имплементацију шта можемо брзо да урадимо када радимо са ефикасним и посвећеним партнерима. Такодје бих волео да кажем да веома добро видим шта је све успело да се постигне за ових годину дана кроз прву фазу и да смо веома заинтересовани да инвестирамо и више и ојачамо мрежу НТП кроз целу Србију”, рекао је Коланђели.

Директор НТП Чачак Мирко Пешић рекао је да је ово велики дан за чачански Научно техонолошки парк и да је ово остварење идеје која постоји већ две деценије, када је први пут поменута и описана у Стратегији општине Чачак за 2005. годину.

„Садашњи капацитети су готово у потпуности попуњени. Наше компаније чланице нижу успехе освајајући домаћа и страна тржишта. Значајан је број оних који су успели да се развију уз подрку Фонда за иновационе делатности. Поред тога нашим активностима подстичемо конкуретност домаће привреде промоцијом савремених технологија и стручним усавршавањем. Пројекат новог објекта НТП Чачак, фаза два, је прва гринфилд инвестиција за НТП Чачак и највеће улагање до сада“, рекао је Пешић и додао да ће нова зграда нићи на 12.700 метара квадратних на четири етаже.

Објаснио је и да објекат подразумева савремену изградњу, опремање смарт системима, соларном електраном, вредном опремом у лабораторијама, грин решењима и да ће бити креативан и функционалан пословни простор актрактиван за младе, креативне тимове и привлачан за технолошке компаније.

Градоначелник Чачка Милун Тодоровић истакао је да је камен темељац трећа фаза у развоју НТП-а у Чачку, јер је, како је рекао, све почело селидбом чачанске библиотеке и оснивањем старт уп центра у том простору.

„Велика синергија Владе, привреде и младих људи дала је овај резултат, 6.000 постојећих и нових 12.700 метара квадратних, за више од 500 углавном младих инжењера. Ми се боримо и председник Републике и председник Владе и сви ми на локалу из различитог делокруга да остану људи овде, да млади људи стварају породице и да се Чачак и западна Србија и Шумадија развија на најбољи могући начин”, рекао је Тодоровић.

У Србији послује више од 600 компаније НТП, а видео игре креиране у Србији игра више од 370 милиона корисника широм света.Извоз ИКТ сектора у прошлој години био је 2,7 милијарди евра.

 

Фото: Влада Републике Србије Слободан Миљевић

 

 

Related posts

Министарка Ђедовић Ханадовић отворила контакт центар о „ЈАДРУ“

Новосадска ТВ

Министар Вучевић у Каиру положио венце на Споменик незнаном војнику и крај гробнице некадашњег председника ел Садата

Новосадска ТВ

У пуцњави у Футогу погинуле две особе, ухапшени осумњичени

Новосадска ТВ