Политика

Јоргованка Табаковић: На јесен у парламенту измене Закона о заштити корисника финансијских услуга

Гувернерка Народне банке Србије Јоргованка Табаковић најавила је данас да ће се на јесен пред посланицима наћи измене и допуне Закона о заштити корисника финансијских услуга.

„Надам се да ћемо се у току јесењег заседања видети са новим предлогом закона који грађанима Србије много значи и да ћемо искористити могућност подношења законских иницијатива да ограничимо висину каматних стопа на стамбене кредите, али да исто тако и ограничимо висину, негде номиналну, негде ефективну, каматних стопа на дозвољени и недозвољени минус, али исто тако и на готовинске и потрошачке кредите“, поручила је Табаковићева у Скупштини Србије у расправи о амандманима на измене и допуне Закона о платним услугама.

Она је најавила да ће убрзо бити отворена јавна расправа и позвала је све да учествују у њој.

Табаковићева је казала да је реч о заједничком напору Владе Србије, председника Александра Вучића и Народне банке Србије.

Брнабићева Алексићу: Искрено сам забринута због степена неистина које износите

Председница Скупштине Србије Ана Брнабић изјавила је данас да је искрено забринута због степена некоректности, полуинформација, лажних информација, неистина које износи опозиција везано за експолатацију литијума.

Брнабићева се обратила после излагања шефа посланичке групе Народног покрета Србије Мирослава Алексића који је поставио неколико питања у вези са литијумом, наводећи да је забринута и позвала опозицију да покаже одговорност.

„Искрено сам забринута, не запрепашћена, већ забринута због степена некоректности, полуинформација, лажних информација, неистина, које сте изнели, а посебно зато што сте их изнели дан након протеста који су прешли сваку црвену линију у јавном дискурсу, где су грађани могли да чују да је неко сатаниста, где су могли да чују од агронома да ће се деца рађати са аномалијом. Од агронома. И позвала сам читаву опозицију да преузме одговорност за то шта радимо у овој земљи“, рекла је Брнабић.

Она је додала да је уместо одговорности чула да опозиција и даље позива људе да долазе на такве протесте.

„И даље ширите такве неистине. Никаква одговорност за јавну и изговорену реч. Апсолутно никаква. Нула. Нема везе. Све је дозвољено ваљда у политичкој борби. И да погледамо овде једни друге у очи и да кажемо какву земљу желимо да оставимо деци. Кажете ми премијер у Португалу ухапшен. А тај премијер је данас председник Европског савета. Заменио је Шарла Мишела. И ви то знате. Али свеједно, ради политичке борбе желите да изговорите ту неистину“, рекла је Брнабићева.

Она је навела да се на овај начин затварају врата сваком дијалогу.

„Какву земљу остављамо нашој деци и колико простора за дијалог? Да, ми смо на власти, а ви сте у опозицији. И нема нормалне и успешне земље без одговорне опозиције. Нема. Каква год власт била, нема одговорне земље, успешне, без одговорне опозиције. Размислите о томе шта радите“, рекла је Брнабићева.

Шеф посланичке групе Народног покрета Србије Мирослав Алексић изјавио је претходно да је контрадикторно да, после излагања гувернерке Народне банке Србије Јоргованке Табаковић, неко спомиње отварање рудника литијума.

Он је представницима власти поручио да „отимају јавна добра“ која припадују свим грађанима, а улога државе је, како каже, да штити јавна добра, а не да се, како је рекао, повија пред капиталистима и да од земље прави рударску колонију.

Додао је да је Рио Тинту и Аустралија, њена матична земља, забранила да копа, а да је српска власт, како тврди, највећи лобиста те компаније, као и да се прича о рударењу и заштити животне средине док се преврћу вагони са сумпорном киселином, имамо Бор и Мајданпек, дивље депоније…

Што се тиче седам питања које је поставила председница Скупштине Србије Ана Брнабић о литијуму, Алексић је рекао да се првих шест питања односи на бившу власт, помињући решења која су од 2012. до 2021. издата за истражне радње.

Алексић је рекао да је премијер Португала ухапшен због примања мита, а тврди да би Србија од литијума имала 180 милиона евра годишње, док само од малина има 300 милиона евра.

Почетак седнице обележила је опомена посланици Народног покрета Србије Славици Радовановић, коју је изрекла потпредседница Народне скупштине Марина Рагуш, и то због онемогућавања другог посланика да говори.

Радовановићева је, како је рекла Рагуш, прекршила Пословник, пришла народном посланику Српске напредне странке Маријану Ристичевићу и прекинула га у излагању, тражећи од њега извињење јер ју је, како тврди, назвао самозваном пуковницом полиције.

„Зато што се овде полицијски службеници називају пуковницима који само лепо изгледају, дугујете једно извињење…“, рекла је Радовановићева, нашта је Ристичевић одговорио да се он не сећа да је јутрос говорио о томе.

Related posts

Још четири дана за пријаве за прикључење нелегалних објеката на струју и воду

Новосадска ТВ

Брнабић се састала са посланицима ЦДУ-ЦСУ, у току дана и са председницом Бундестага

Новосадска ТВ

Вучић: Нова фабрика Аристон у Нишу већ 2025. имаће извоз вредан 240 милиона евра

Новосадска ТВ