Друштво

Мали: Просечна плата расла 20,1 одсто више од инфлације од 2021. године

Први потпредседник владе и министар финансија Синиша Мали изјавио је данас да су од 2021. године нето зараде у Србији порасле 64,9 одсто, док је истовремено инфлација кумулативно порасла 37 одсто, што значи, како је истакао, да је у том периоду просечна зарада расла за 20,1 одсто више од инфлације.

Мали је тако одговорио на тврдње појединих опозиционих политичара да је инфлација „појела“ плате и додао је да су у истом периоду пензије расле 22 одсто више него што је расла инфлација.

„За 20 одсто су нам веће зараде него што је била инфлација током овог, најтежег могућег периода у глобалној економији“, рекао је Мали гостујући на ТВ Прва.

Он је додао да је држава водила рачуна да пензије и плате расту изнад нивоа инфлације и навео да је минимална зарада порасла 14,8 одсто више од раста инфлације.
Мали је оценио да то што је просечна плата у мају први пут прешла 100.000 динара показује исправност српске економске политике и најавио да ће у децембру, ако се настави овим путем, оне прећи просек од 920 до 930 евра.

Подсетио је да је просечна плата 2012. године износила 329 евра и поновио да је циљ државе да просек плата до децембра наредне године буде 1.000 евра.
Мали је навео и да Србија данас има и рекордно висок број запослених, као и рекордно низак проценат незапослених од 9,4 одсто.

Додао је да је инфлација у мају износила 3,8 одсто.

Директне стране инвестиције износиле 4,5 милијарди евра 2023. године
Министар финансија Синиша Мали рекао је данас да је током 2023. године износ директних страних инвестиција у Србију износио 4,5 милијарди евра, да се 60 одсто свих инвестиција у региону односи на Србију и да је то резултат владиних реформи.
„Србија је постала атрактивнија, боље је, конкурентнија је у последњих 12 година. Ми спроводимо реформе на свим могућим нивоима, подижемо плате, подижемо пензије, улажемо у инфраструктуру. Када све то радите, вама су приходи у буџет све већи и већи, расте вам БДП“, рекао је Мали за ТВ Прва.

Он је изјавио да је циљ Владе Србије да до краја 2027. године и улагањем у EXPO Србија оствари БДП од 100 милијарди евра, а како је подсетио, пре 12 година БДП је износио 30 милијарди.
„То је огроман напредак, огроман скок, али упркос свим тим улагањима, упркос свему томе, ми смо сачували макроекономску стабилност“, навео је Мали.

Он прецизира да на то указују кредитне рејтинг агенције и Међународни монетарни фонд (ММФ).
„Нама је удео јавног дуга испод 50 одсто, а имамо више од шест милијарди евра на рачуну буџета. То је огроман новац, а никада више новца на рачуну буџета нисмо имали“, навео је Мали.
Он додаје да нису све ствари идеалне, али да је ситуација много боља него пре 12 година.
Како наглашава, да није било потребе за тешким мера фискалне консолидације, економска ситуација би била још боља.

„Да нам је претходна власт оставила све сјајно, резултати би били још бољи, али су нам оставили и минус велики, рекордну незапосленост и рекордно ниске плате. Минимална зарада тада је била 15.700 динара, а данас је 47.174 динара“, указао је Мали.
Он додаје да ће на крају трећег квартала Министарство изаћи са прецизним подацима, и предлогом за повећање пензија и плата.

„Чекамо разговоре са послодавцима и синдикатима да видимо око минималне зараде. Пензије ће сигурно и најмање ићи више за 10 одсто“, рекао је Мали.
Како напомиње, пензије су већ једном повећане ове године за 14,8 одсто и да је то повећање премашило инфлацију која износи 3,5-4 одсто.
„У реалном износу опет су пензије веће. Следеће године ће такође да расту, а ако нам инфлација буде између 2-3 одсто, ићи ћемо са повећањем од најмање 10 одсто“, рекао је Мали.
Министар финансија додаје да ће просечна плата у Србији у децембру месецу премашити границу од 1.000 евра.

„Притом имамо рекордну запосленост, рекордан број фабрика смо отворили и километара пута смо изградили“, рекао је Мали.

Одговарајући на на питање да опозиција наводи да је медијална зарада у Србији 78.000 динара, Мали истиче да је просечна плата бољи показатељ стандарда од медијалне зараде.
„Када су они били на власти медијална плата се није ни рачунала. Она је на око 75 одсто просечне зараде, па можете да направите апроксимацију колика је тад била. Најпрецизнији показатељ је увек просечна зарада. Погледајте у тзв. бази података, која се зове Цросо, број запослених, видите ко плаћа порезе, ко плаћа доприносе, то вам је најпрецизнији податак. И релативно стабилан кад га упоређујете“, рекао је Мали.

Он напомиње да, иако Влада Србије није задовољна и жели да плате буду веће, када се данашња медијална плата упореди са оном из 2012. година види се огроман напредак.
Литијум би подигао БДП за 10-12 милијарди евра, водићемо транспарентну политику
Министар финансија Синиша Мали изјавио је данас да би рударење литијума у Србији подигло бруто домаћи производ (БДП) у просеку од 10 до 12 милијарди евра годишње, наводећи да ће власт водити транспарентну политику по том питању.
Мали је за ТВ Прва рекао да су разговори о ископавању литијума тек почели и да до ископавања неће доћи сигурно пре 2028. године, а да ће, ако буде одлучено да се ископава, бити поштовани најстрожи еколошки стандарди.
Он је позвао грађане да се информишу и да тек када све чињенице буду утврђене, донесу свој став.
„Да ли ће до овог пројекта доћи или не зависи од грађана Србије, али дајте да пре тога сагледамо све чињенице“, рекао је Мали.

Напоменуо је да то није борба између здравља и литијума, него политиканства опозиције и питања даљег економског напретка и развоја Србије.
„Није овде разлика или борба између здравља и литијума, него је то борба између једне површности и политиканства људи из опозиције и питања даљег економског напретка и развоја Србије“, рекао је министар финансија.

Како је навео, председник Србије Александар Вучић је увек водио транспарентну политику и грађани им већ 12 година због тога пружају поверење.
„Хајде да утврдимо све чињенице: ми смо, и председник поготово, увек имао веома транспарентну, искрену политику. Све што се дешавало, све смо представили грађанима, консултовали смо се о свим темама које смо имали, ми смо изашли на изборе и рекли ‘људи, изаберите, хоћете овако, хоћете њих, хоћете како год’. И грађани Србије су протеклих 12 година нашој, односно његовој политици (председника Вучића), дали поверење и ми идемо даље напред“, казао је Мали.
Говорећи о заседању републичке скупштине прошле недеље, Мали је рекао да се владајућа коалиција труди да дијалогом направи промену, док опозиција не износи конструктивне критике власти, већ је њихова политика само мржња.
„Ја сам наравно за полемику, па дајте, ако негде грешимо, реците нам. А нема да нам кажу где грешимо, него је само мржња, добацивање ‘ви ћете у затвор’, ‘ви ћете на вешала’ и тако даље“, рекао је Мали.

Он је позао грађане да осуде претње упућене Вучићу и његовој породици и додао да пробају да се ставе у позицију председника.

„Ово за вешала, за председника Вучића, па и само да питам сваког од нас…,како би се осећао када би његовом оцу или његовом детету свакодневно стизале такве претње, свакодневно ‘био на вешалима’ или да га ‘стрељају’ и тако даље… Вучић има троје деце, па ставите се на место те деце. Такође има двоје дивних родитеља. Па ево само питам све грађане Србије који су родитељи или деца, како бисте се све ви осећали?“, упитао је Мали.

Related posts

Вучевић: Нови мостови и путеви Србију чине бољим местом за живот

Новосадска ТВ

Отворена нова зграда Полицијске испоставе Стари град

Новосадска ТВ

Градоначелник Ђурић најавио реализацију пројеката у вредности од 673 милиона динара, радови на више локација почињу СУТРА

Новосадска ТВ