Србија

Вучић на отварању нове терминалне зграде аеродрома „Константин Велики“ у Нишу

Председник Србије Александар Вучић присуствује данас церемонији отварања нове терминалне зграде на нишком аеродрому „Константин Велики“ у коју је уложено 16 милиона евра са опремом и која је пројектована за 1, 5 милиона путника годишње.

Први путници који ће користити нову зграду летеће сутра ујутру до Атине.

Поред Вучића присутни су и министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић, министарка привреде Адријана Месаровић, градоначелница Ниша Драгана Сотировски, директор Аеродрома Србије Михајло Зрдавковић.

Нова зграда нишког аеродрома, како је раније за Танјуг изјавио Здравковић је спремна за употребу, што је утврдила комисија за технички пријем.

Према његовим речима, у зграду је уложено 11 милиона евра, а још пет милиона у опрему и системе и 17 милиона евра у инфраструктуру, прилазне саобраћајнице и паркинге испред саме терминалне зграде.

Истакао је да је нова зграда пројектована за 1,5 милиона путника на годишњем нивоу и за опслуживање шест ваздухоплова истовремено.

„Зграда ће имати 10 чек-ин шалтера, фри-шоп на 400 квадрата, пословни простор за авио-компаније, рент-а-кар агенције, бизнис клуб, ВИП део и све оно што нуде савремени аеродроми у бројним европским градовима. Нова зграда се простире на 7.500 квадратних метара“, додао је он.

Како је Здравковић рекао, први путници већ од сутра моћи ће да користе ову зграду.

„Први путници, који ће користити нову зграду, полетеће тог дана у 06.50“, рекао је Здравковић за Танјуг.

Директор је рекао да се очекује и друга фаза радова на новој терминалној згради.

„Очекује нас проширење платформе, санација полетно – слетне стазе, изградње рулне стазе и наравно торња аеродромске контроле лета“, навео је он.

Каже да сада паркинг располаже са 580 паркинг места за путничка возила, уз посебан део за особе са инвалидитетом, као и да је ту и вип део паркинга, 103 места за камионе, пет пуњача за електрична возила и зелена површина са 200 садница“, додао је он.

Што се тиче старе зграде, Здравковић је најавио да ће бити срушена јер ће ту бити ново крило које се спаја са новом терминалном зградом.

„За реконструкцију полетно слетне стазе, проширење платформе за паркирање ваздухоплова, изградњу торња и изградњу рулне стазе постоји већ урађена техничка документација и добијена је дозвола. Све поменуто нас чека у наредном периоду у оквиру програма Скок у будућност- Србија 2027“, рекао је он.

Камен темељац за нову зграду постављен је 21. марта 2022. године.

Са нишког аеродрома током летњег реда летења лети се ка 13 редовних дестинација и постоје две чартер линије.

Са ниишког аеродрома лети се ка Базелу-Милузу, Бечу, Београду, Франкфурт Хану, Истанбулу, Келну, Љубљани, Малти, Мемингену, Стокхолму, а лети се обављају летови и до Атине, Тивта и Крфа.

Из Ниша лете три компаније – национални авио превозник Ер Србија, Рајанер и Wiz er.

Вучић: Надам се да следеће године идемо на преко 500.000 путника на нишком аеродрому

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да је број путника на нишком аеродрому повећан са 27.000 у 2012. години на рекордних 448.000 у прошлој години, а да идуће године очекује пола милиона путника.

Током обиласка нове терминалне зграда на аеродрому „Константин Велики“ у Нишу, Вучић је навео да ове године на том аеродрому очекује између 300 и 350 хиљада путника, како је оценио, због мањка „лоw цост“ авиокомпанија.

„Надам се да већ следеће године можемо да идемо на преко 500.000 путника. Зато ћемо да доведемо ‘лоw цост’ компаније. То нам говори колико још морамо да радимо и да повећавамо стандард људи у Нишу“, рекао је он.

Према његовим речима, највећи део људи је у средњој класи.

„Имате ту поделу на вишу средњу класу и нижу средњу класу, а невелики број оних који имају огроман новац и срећом не тако велики број сиромашних – али их и даље има“, казао је Вучић.

Он је истакао да због тога држава мора да повећава минималац и запошљавање, да даље смањује стопу сиромаштва, за коју наводи да је све нижа у Србији.

„Морамо да се постарамо за те најсиромашније, а затим да покушамо да из ниже средње класе тај део пребацимо у средњу класу – довођењем инвеститора, већим примањима. Када будемо имали средњу и вишу средњу класу, чврсту, снажну, јаку, тада ћемо моћи да рачунамо на 700-800.000 путника одавде“, рекао је председник Србије.

Он је рекао и да ће специјализована изложба ЕXПО2027, бити значајна и за нишки аеродром Константин Велики, јер ће ту слетати велики број авиона, као и да је због тога неопходно обезбедити адекватне услове.

„Сада ћемо разговарати и са `лоw цост` компанијама о увођењу нових линија. Свакако, потребно је да оставимо већи простор и мање гужве за Ер Србију, посебно због предстојећег ЕXПО2027, који ће бити значајан за Ниш, много авиона ће користити овај аеродром, до тада морамо да га у потпуности обезбедимо за слетање великих авиона“, рекао је Вучић.

Председник је рекао да наше компаније морају да послују тржишно и буду успешне и додао да Ер Србија изузетно успешно послује и да прави профит.

Суштина улагања је, како је рекао, да се у Нишу обезбеди да људи могу да путују и користе свој аеродром што је могуће више и чешће.

„Оно што ће највеће приходе да донесе овом аеродрому је карго, и зато морамо ми да уложимо, али то можете да радите само када имате фабрике у Нишу. Сада имате нешто, али мора да буде још и то тада има смисла и правите модел који је самоодржив“, рекао је Вучић.

Он је додао и да ће Ниш ускоро имати и нову железничку станицу, модерне возове до Београда, а затим и до Скопља и Солуна.

Вучић је рекао да његов мандат траје још непуне три године и да за то време жели да уради велике ствари, како би помогао грађанима да живе у нормалној, уређеној и неупоредиво богатијој земљи.

Подсетио је да, иако је ситуација у Нишу што се тиче финансија дупло боља него што је било пре пет и шест година, Ниш не може ништа сам да уради, него да новац мора да „дође са стране“.

„И долази новац са стране, зато што ја инсистирам на томе, између осталог, зато што Влада инсистира, зато што се сви боримо за Ниш, као и за југ Србије“, навео је он.

Вучић је рекао да Ниш не може сам да изгради аеродромску зграду, као и обилазницу која кошта 170 милиона евра.

„Од чега? Па то је више него цео буџет града Ниша“, поручио је председник и додао да о прузи Ниш-Београд, како је рекао, и да не говори, јер „мора да се финансира из оних крајева који имају више“.

„Тај новац преливамо ка југу Србије и то ћемо у будућности и да радимо“, поручио је Вучић и додао да жели богатији и економски снажнији Ниш.

Вучић: Држава ће развијати карго саобраћај на нишком аеродрому

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да ће Ер Србија нишком аеродрому дати посебне субвенције за „лоу кост“ летове, као и да је циљ државе да на том аеродрому развија карго саобраћај.

Он је приликом обиласка нове терминалне зграда на аеродрому „Константин Велики“ у Нишу, која ће данас бити свечано отворена, рекао да је тешко развијати карго саобраћај без претходно развијене индустрије.

„Ми сада можемо да размишљамо о томе. Сада имамо 12,13 фабрика, а када буде било 20, тада ће карго имати смисла. То ће бити за две, три године и онда ће Ниш служити као посебан логистички центар“, рекао је Вучић и додао да је то велика прилика за развој тог града.

Председник је подсетио да је више од 20.000 Нишлија запослено у претходној деценији.

„Успевамо да запослимо људе, али економски капацитети морају још да расту, како би и плате расле брже“, рекао је Вучић.

У нову терминалну зграду на нишком аеродрому „Константин Велики“ уложено је 16 милиона евра са опремом, а која је пројектована за 1,5 милиона путника годишње.

Вучић: Ниш ће, поред Београда, бити главно чвориште за пријем путника за Експо

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да ће Ниш, уз Београд, бити главно чвориште за пријем путника на свој аеродром током одржавања специјализоване изложбе „Експо 2027“.

„Ниш ће бити главни хуб за пријем путника за Експо, од ког ће имати, не само индиректну корист кроз оно што ћемо да изградимо и урадимо до тада у Нишу и околини, већ и од директних прихода које ће због Експа моћи да добије“, рекао је Вучић на церемонији отварања нове терминалне зграда на аеродрому „Константин Велики“ у Нишу.

Он је подсетио да је у оквиру иницијативе „Србија 2027“ предвиђено додатних 60 милиона евра улагања у инфраструктуру аеродрома „Константин Велики“ у Нишу, посебно за изградњу контролног торња и реконструкцију полетно-слетне стазе у дужини од 2,5 километара рулне стазе са припадајућом изолованом позицијом за паркирање.

„То нам је све потребно због већих авиона, да могу да слећу у Ниш и посебно да се припремимо за Експо 2027. године“, навео је он.

Вучић је истакао да ће аеродром бити једна од најважнијих позиција преко којих ће Ниш и те како профитирати.

Вучић је навео да је 2012. године постојао лет само до Подгорице и то уз субвенцију града, напомињући да је у развој ваздушног саобраћаја у Нишу држава уложила 2,7 милијарди динара.

Он је рекао да је број путника на нишком прошле године било 448.000 путника, што је знатно повећање у односу на 27.000 колико је било 2012. године.

Напоменуо је да очекује да следеће године на том аеродрому буде 500.000 путника.

Како је казао, нови терминал на аеродрому има капацитет 1,5 милиона путника годишње и опслужује шест ваздухоплова истовремено.

„Ми планирамо да утростручимо и више од тога број путника који ће користити овај аеродром“, рекао је он.

Напоменуо је да је у плану и рушење старе зграде, како би се на том месту изградила још једна јединствена целина и велики модерни аеродром на југу Србије.

Он је рекао да је веома важно да је Ниш добио овакву аеродромску зграду, да ће се улагање у југ Србије и даље наставити, као и да ће бити још веће.

Вучић је поручио да је град један од два или три места у Србији у којима је највише учињено и урађено.

„Председник сам који је више пута дошао у Ниш као премијер и председник него сви остали, још од ослобођења 1944. и 1945. до данас“, казао је он и додао да то показује колико пажњу су обраћали на Ниш, на југ Србије и да ће то да наставе да раде.

Према његовим речима, са тим ће се наставити све док у Ниш не дође до 300 и 400 милиона евра годишњег буџета.

„Што се тиче Србије, имам само једну жељу – да наставимо да градимо и радимо јер и ово није преко ноћи. Каснили смо 23 дана, али да будем искрен, за овакав пројекат, то није ништа“, навео је Вучић.

Захвалио је свима на раду, труду, као и на квалитетном послу, и поручио да ће бити још посла у Србији.

„Морамо брзо да надокнадимо све оно време у којем смо заостајали. Кина је отпочетка 19. века била сила број један у свету. Пропустили су једну индустријску револуцију и претекли су их многи у свету. Кина је у једном тренутку схватила где је погрешила“, навео је он.

Како је објаснио, проблем је био што нису ухватили корак са светом нити схватили да морају да прихвате одређене ствари како би земља ишла много напред.

Према његовим речима, када је Кина то схватила, кренула је ка врху и сад тешко да ико може да је засутави.

„Ми смо заостајали вековима, увек смо имали комплексе јер заостајемо за Западом, а сада брже напредујемо од јдених и од других“, казао је он.

Вучић је поручио грађанима да верују у себе, уз свој народ као и да тешким и напорним радом можемо да смањујемо ту разлику.

„Наша стопа раста од четири одсто у односу на њихових 0,1, 0,2, 0,3 је драматично приближавање њиховим стандардима. Вратили смо се у игру после деценија и деценија пропадања и лошег система“, навео је Вучић и поручио да морамо да радимо како бисмо зарадили више.

Према његовим речима, важно је да имамо озбиљно и одговорно руководство које зна куда и како да земљу води.

„Да имамо мир, да гурамо земљу напред. Да доносимо исправне одлуке. И да радимо, као и да се боримо“, закључио је Вучић.

 

Фото: Танјуг Сава Радовановић

 

 

 

Related posts

Вучевић и Глишић обишли чланове СНС-а у Поморавском и Шумадијском округу

Новосадска ТВ

Вучић: Рекли су ми – најави санкције Русији и неће бити санкција Вулину

Новосадска ТВ

Радно време градских служби и установа за новогодишње празнике

Новосадска ТВ