Политика

Србија и Египат потписали Споразум о слободној трговини и још 10 докумената о сарадњи

У присуству председника Србије Александра Вучића и председника Египта Абдела Фатаха ал Сисија данас је у Каиру потписан Споразум о слободној трговини између две земље и још 10 билатералних докумената о сарадњи две земље у различитим областима.

Споразум о слободној трговини потписали су министар унутрашње и спољне трговине Србије Томислав Момировић и министар за инвестиције и спољну трговину Египта Хасан Ал Хатиб.

Заједнички акциони план између Надлежно тело за инвестиције и слободне зоне ГАФИ – Арапска Република Египат и Развојне Агенције Србије (РАС) – Република Србија за 2024 -2025 потписали су министар унутрашње и спољне трговине Србије Томислав Момировић и министар за инвестиције и спољну трговину Египта Хасан Ал Хатиб.

Споразум о сарадњи између Града Београда и Града Каира потписали су градоначелник Београда Александар Шапић и министар иностраних послова и емиграције Египта Бадр Абделати.

Споразум о успостављању сарадње између Града Ужица и Гуверније Асуана – Града Асуана потписали су градоначелница Ужица Јелена Раковић Радивојевић и министар иностраних послова и емиграције Египта Бадр Абделати.

Споразум о успостављању сарадње између Града Новог Пазара и Града Дамиета потписали су градоначелник Новог Пазара Нихат Бишевац и министар иностраних послова и емиграције Египта Бадр Абделати.

Меморандум о разумевању између Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Србије и Министарства рада Египта у области рада и запошљавања потписали су министар унутрашње и спољне трговине Србије Томислав Момировић и министар иностраних послова и емиграције Египта Бадр Абделати.

Протокол о сарадњи између Завода за јавно здравље Нови Пазар и Ал- Азхар Универзитета у Египту потписали су министар здравља Србије Златибор Лончар и министар иностраних послова и емиграције Египта Бадр Абделати.

Меморандум о разумевању између Министарства информисања и телекомуникација Србије и Министарства комуникација и информационих технологија Египта о сарадњи у области комуникација и информационих технологија потписали су министар информисања и телекомуникација Дејан Ристић и министар комуникација и информационих технологија Арапске Републике Египат Амр Талат.

Меморандум о разумевању између Министарства културе Србије и Врховног савета за антиквитете Египта за сарадњу у области антиквитета и музеја потписали су министар Момировић и министар туризма и антиквитета Египта Шериф Фатхи.

Меморандум о разумевању између Етнографског музеја у Београду и Врховног савета за антиквитете Египта о сарадњи у области музеја потписао је министар Момировић и министар туризма и антиквитета Египта Шериф Фатхи.

Меморандум о разумевању између Управе царина Министарства финансија Србије и Царинске службе Египта о сарадњи у царинским питањима потписали су в.д. директора Управе царина Србије Бранко Радујко и министар финансија Египта Ахмед Кучук.

Министар Момировић је раније изјавио да ће након ратификовања Споразума о слободној трговини са Египтом бити укинуте царине за готово целу српску пољопривреду.

„Чим Споразум о слободној трговини буде ратификован биће укинуте царине од 40 одсто на свежу јабуку, као и царине од 30 одсто на суву шљиву и 20 одсто на смрзнуто бобичасто воће. Царине на производе наше прехрамбене индустрије које се сада крећу у распону од 20 до 60 одсто полако ће кренути да се смањују, док ће бити укинуте и царине на минералну воду и безалкохолно пиво које су сада између 20 и 30 одсто“, навео је Момировић.

Истакао је да је то једна велика шанса за пољопривреднике и домаћине из Србије, али и огромна шанса за српску индустрију керамике, фармацеутску индустрију и многе друге индустрије.

 

Фото: танјуг видео

 

 

Related posts

Вучић: Појас и пут прераста у глобални пројекат импресивних размера

Новосадска ТВ

Ер Србија лане реализовала 45.000 летова, 44 одсто више него 2022. године

Новосадска ТВ

Новогодишњи коктел Спортског друштва Војводина

Новосадска ТВ