Политика

Вучић: Уместо прилике за помирење, обележавање Сребренице довело до напада на Србију

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да је обележавање 29 година од масакра у Сребреници, уместо да буде прилика за речи помирења и поштовања према жртвама, довело до тога да су Србија, њени грађани, српски народ и Република Српска били изложени, како је истакао, не само погрдама, већ и најдиректнијим претњама.

Вучић је у обраћању грађанима рекао да су у последњих две и по године, од почетка рата у Украјини, могли да чују поруке из региона да се Србија спрема за рат, да се убрзано наоружава и изјаве како ће Србија да, на налог руског председника Владимира Путина, нападне друге државе у региону.

Председник је истакао да је недвосмислено јасно да се Србија суочава са бројним политичким изазовима, које није сама створила и за које ни на који начин није ни одговорна.

„Сукобом на територији Украјине од 22. фебруара, пре две и по године… многи у окружењу нашем покушали су да искористе тај сукоб за коначни напад на Србију, за коначни удар на Србију“, рекао је Вучић.

Објаснио је да се за све то време догађа, како је навео, „морално сакаћење Србије“, односно „вермахтизација Србије“, коју чине многи из региона.

„Видећете да се они позивају увек на међународну подршку, на међунарне посматраче, не желећи да у ствари разговарају са Србима и да проблеме решавају са Србима, већ увек и у сваком тренутку желе да имају подршку тог дела међународне заједнице који је доминантан, рачунајући да ће на такав начин моћи да униште Србију“, рекао је Вучић.

Додао је да се то морално сакаћење Србије ради на више начина, првенствено преко историјског ревизионизма, у оквиру кога је, како је навео, потребно заборавити на Јасеновац, Јадовно и остала стратишта Срба, а све време је потребно говорити о српској агресији и српској кривици за распад Југославије.

Вучић је навео да се то одвија и преко изјава из региона да је Србија руски агент (прокси), преко лажног оптуживања Србије да жели рат, иако, како је истакао, Србија само то не жели ни по коју цену.

Додао је да се тај процес одвија и преко оптужби из иностранства да у Србији постоји недостатак демократије и да влада диктатура, не би ли се показао један свеукупни антизападни приступ Србије и не би ли се тражила од запада априори подршка за даље акције против наше земље.

Вучић:Нећемо да наседамо на провокације из БиХ нити да ратујемо са Бошњацима

Председник Александар Вучић изјавио је данас да Србија неће да наседа на провокације које долазе из БиХ нити да ратује са Бошњацима. „Ја вам сад отворено кажем – ми нећемо да ратујемо против вас. Можете да радите шта хоћете, можете да измишљате, можете да провоцирате колико хоћете, а ми нећемо да ратујемо против вас. Ми нећемо да ратујемо против Бошњака. И то је моја порука и Бошњацима у Србији и Бошњацима у Босни и Херцеговини“, нагласио је Вучић. Истакао је да ћемо све од себе да дамо да то избегнемо. „Надам се да им неће пасти напамет да укину Републику Српску и да убијају српски народ. Ми нећемо да наседамо на њихове провокације. И нећу сваки дан да морам да објашњавам да нећемо да наседамо на њихове провокације – сваки дан да морам да објашњавам некоме колико је српска наменска индустрија већа и јача од наменске индустрије БиХ“, рекао је Вучић.

Вучић: Наставићу да браним интересе земље, а они имају задатак да пишу текстове

Председник Србије Александар Вучић поручио је данас да ће остати на позицијама чврсте одбране не само српских националних интереса, већ пре свега истине, па макар био потпуно усамљен и проглашен за највећег зликовца, а да поједини медији у региону имају задатак да пишу текстове против њега и Србије.

Као последњи пример он је навео писање медија око уља у Црној Гори и указао на 10 медија.

„Они имају војску и задатак да напишу текстове. Како се то ради? У ова три центра позивају се представници њихових служби, имате их у једној од тих земаља, имате 17 аутора који су дужни да истог тренутка пишу текстове против Вучића. У једној другој је три аутора, у овој трећој ниједно. Све то скине наравно и наша служба, то им је посао, имате и контраобавештајну заштиту и све друго, дакле, то је њихов посао да то раде. И видите да је реч о бруталној кампањи, видите да то нема везе ни са чим, али шта да радите“, рекао је Вучић.

Према његовим речима, да се напад на неког другог странца десио у Сребреници или било где, па те земље не би могле не да отворе ни једно поглавље, него не би им никад нико више дошао у посету док не би похапсили све оне који су у том нападу, који је требало да заврши убиством, учествовали, а не да ниједан човек није одговарао.

„А немојте да вам причам о томе да кажу, па не, није ни било напада, па не, то је Вучић организовао, то су били полицајци и војници Србије…И нема краја лажима и те лажи ће се наставити. Ми ћемо наставити да радимо свој посао, да чувамо мир, нећемо да учествујемо у провокацијама“, рекао је Вучић.

Реагујући на писање црногорског листа „Побједа“, да Србија користи уље као оружје притиска на Црну Гору, Вучић је изјавио да Србија има много уља у резерви и да Црној Гори „дана неће недостајати уља“.

Он је тако одговорио на питање новинара да прокоментарише чланак „Побједе“ у коме се наводи да Београд изазива нервозу у народу Црне Горе због несташице уља и могуће несташице других прехрамбрених производа, како би на Петровдан 12. јула, у Беранама „дигну српски устанак и да као спасилац одбрани право свих гладних Црногораца на хлеб“.

„И као што видите, опет су лагали, ето, нисам отишао на Петровдан у Беране. А што се Црне Горе тиче, да поновим, дана им неће недостајати уља јер Србија има, не довољно, већ много уља. И у нашим резервама је у овом тренутку 50 одсто више уља него што је њима потребно за годину дана потрошње. Али то је та матрица и то су те лаже која једна другу сустиже“, рекао је Вучић.

Како је додао, „Побједа“ су новине „Мила Ђукановића и његове политичке партије“.

Вучић: Изјава Сакса о бомбардовању Србије веома вредна,биће тих истина све више

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да је изјава професора Универзитета Колумбија Џефри Сакса да је циљ НАТО бомбардовања Србије био да се Србија разбије, веома вредна и важна изјава.

„Он је ту рекао једну важну ствар, поред кршења Повеље УН, да је то урађено да се разбије Србија, да је то био циљ, а не хуманитарна катастрофа – суштина разбијања Србије и узимање територије. Да ли је ту прича о бази. И данас се те последице виде“, рекао је Вучић новинарима.

Према његовим речима, биће све више таквих истина и ми ћемо инсистирати на њима.

„Битно је да не ширимо мржњу ни према коме, а хоћу да говорим о миру, напретку, економским резултатима“, рекао је Вучић.

Сакс је у недавном интервјуу на Јутјубу познатом новинару Пирсу Моргану рекао да је први рат у Европи после Другог светског рата било америчко бомбардовање Београда у трајању од 78 дана, да би се промениле границе једне европске државе.

Како је рекао, идеја је била да се разбије Србија, да се „Косово“ створи као енклава, а затим да се на југозападном Балкану постави Бондстил, која је највец́а НАТО база на Балкану.

Нагласио је и да је одлука о бомбардовањуу Југославије била незаконита, јер није имала одобрење Уједињених нација, као и да су Сједињене Америчке Државе то започеле под Билом Клинтоном с намером да се илегално разбију границе и бомбардује друга земља.

Како је рекао, након тога су уследили ратови у које су САД такође илегално улазиле – у Авганистану, Ираку, Сирији, Либији.

„То је одлучила Обамина администрација, посебно Обама и Хилари Клинтон, дајуц́и задатак ЦИА-и да свргне Башара Ал-Асада. Потом оно што су урадиле са незаконитим бомбардовањем НАТО-а над Либијом како би свргле Моамера Ел Гадафија. И шта су урадиле у Кијеву, у фебруару 2014“, рекао је Сакс.

„Видео сам како САД широм света покрец́у ратове, за које Американци и други не знају да су их изазвале САД. Читавог свог живота нисам видео ништа друго осим америчких ратова без стварног узрока“, рекао је он.

 

Фото: Танјуг, Јадранка Илић

Related posts

Сунчано и топло, нови топлотни талас захватиће територију Србије

Новосадска ТВ

Од сутра веће плате, пензије и минималац, женама два месеца дуже до пензије

Новосадска ТВ

Привремена измена режима саобраћаја у Партизанској улици

Новосадска ТВ