Србија

Танасковић: План је изградња око 2.000 километара колосека у наредним годинама

В.д. генералног директора предузећа „Инфраструктура железнице Србије“ Јелена Танасковић изјавила је данас да је у плану да се наредних година изгради и модернизује око 2.000 километара колосека у Србији, чиме би била обновљена готово читава мрежа железница у земљи.

Танасковић је рекла да је циљ у наредним годинама да манифестацију „Експо 2027“ Србија дочека са савременијом, ефикаснијом и безбеднијом железницом.

„Реконструисали смо и модернизовали скоро 1.000 километара пруга широм Србије, а највећи посао тек предстоји“, навела је она за лист „Блиц“.

Најзначајније место у плановима, према речима Танасковић, заузима железнички Коридор 10 и изградња брзе пруге Београд – Ниш, за шта наводи да је најзначајнији инфраструктурни пројекат у региону који би требао да се рализује до краја 2028. године.

„Реч је о пројекту чија је вредност процењена на 2,8 милијарди евра. Европска унија са 600 милиона евра помоћи за брзу пругу Београд – Ниш потврдила се као највећи и најзначајнији донатор модернизације железничког саобраћаја у Србији“, навела је Танасковић.

Како је казала, тренутно воз од Београда до Ниша путује пет и по сати, а након изградње брзе пруге тај пут ће трајати свега 100 минута.

Танасковић је најавила да се овог месеца очекује почетак радова на железничкој обилазници око Ниша, дугој 22 километра.

Како је додала, та обилазница решиће неке од кључних проблема овог краја Србије, међу којима су питање нишког железничког чвора, возови више неће пролазити кроз центар града те ће и саобраћај бити безбеднији.

Овог месеца почиње изградња пруге између Земун Поља и новог Националног стадиона

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић најавио је данас да овог месеца почиње изградња пруге између Земун Поља и новог Националног стадиона.

Весић је рекао за Танјуг да ће до краја године почети и радови на изградњи брзе пруге од Београда до Ниша.

Министар је рекао да ће изградња те брзе пруге бити подељена на три деонице – од Београда до Велике Плане, од Велике Плане до Параћина и од Параћина до Ниша.

Навео је да ће у септембру бити расписани први тендери за изградњу друге и треће деонице, као и да већ у јулу почиње да се ради тунел на деоници Сталаћ- Ђунис и изразио уверење да ће током јесени бити изабран извођач за ту деоницу.

Додао је да ћемо у наредне три године имати 230 километара брзе пруге од Београда до Ниша, а када та пруга буде завршена.

Он је рекао да ће до краја новембра или почетком децембра бити пуштено у саобраћај и нових 108 километара брзе пруге између Новог Сада и Суботице.

Нагласио је да је то пројекат председника Србије Александра Вучића који је завршен годину и по дана пре рока и да ће се том пругом од Београда до Суботице путовати свега сат и десет минута, док се сада од Београда до Новог Сада путује 36 минута.

Навео је да овог месеца почиње и изградња 18,3 километара пруге између Земун Поља и новог Националног стадиона чија је изградња у току, аеродрома „Никола Тесла“ и центра Сурчина.

 

Фото: Танјуг, Димитрије Николић