Политика

Потписан меморандум о развоју нуклеарне енергије између министарстава и института

Меморандум о разумевању у области примене развоја нуклеарне енергије у Србији потписан је данас између пет министарстава Владе Србије и 20 научно-академских институција и института.

Меморандум су потписали Министарство за заштиту животне средине, Министарство рударства и енергетике, Министарство науке, Министарство здравља и Министарство просвете са Електропривредом Србије, Електромрежом Србије, Институтом за нуклеарне науке Винча, Српско нуклеарно друштво, Директорат за радиациону и нуклеарну сигурност и безбедност Србије, факултети економских, медицинских и техничких наука.

Премијер Милош Вучевић је истакао да се овом исправља грешка учињена осамдесетих година прошлог века, када је држава забранила производњу нуклеарне енергије.

„Нико нема дилему да ће питање електричне енергије бити доминантно и стратешко, као и да ће улагање у ову област бити питање суверенитета и самосталности једне државе“, рекао је Вучевић.

Он је нагласио и да је због тога ангажована научна заједница.
Како каже, питање кадрова у овој области биће изазовно и на томе ће радити Министарство просвете.

Додаје да је могуће развијати нуклеарну енергију уз заштити животне средине и здравља становника Србије.

„Верујем да је ово велика шанса за развој Србије. Очекујем да радите транспарентно и отворено. Поносан сам што Србија има овакве људе и институције“, поручио је Вучевић присутнима.

 

Фото: Танјуг, Немања Јовановић

Related posts

Вучевић са Весићем у Пивницама – УРАДИЛИ СМО ПУНО И НЕЋЕМО СТАТИ

Новосадска ТВ

Српска православна црква обележава Лазареву суботу

Новосадска ТВ

Вучић:Чека нас много добрих ствари, Србија иде напред и не жели да стане

Новосадска ТВ