Политика

Брнабићева у Бањалуци: Региону потребан мир, стабилност и извесност

Обраћањем председника Народне скупштине Србије Ане Брнабић у Бањалуци је одржана свечана седница Народне скупштине Републике Српске на којој је поручила да су региону потребни мир, стабилност и извесност те да је то могуће учинити пуним поштовањем Дејтонског споразума и поштовањем и уважавањем, српског народа ма где он живео – ништа више и ништа мање од тога.

Истакавши да је јој част да се обрати у парламенту Српске недуго након што је у њему усвојена Декларација најављена на Свесрпском сабору у Београду, 8 јуна.

Брнабић је поручила да је дан одржавања Свесрпског сабора био дан када смо славили наше заједништво и када је требало да оставимо све политичке разлике по страни.

„То је био дан у којем смо урадили нешто за нас а не нешто против неког“, поручила је Брнабић.

Истакла је да је на дан одржавања Свесрпског сабора када је усвојена Декларација, која је ратификована у НСРС, а ускоро ће, најавила је, и у Скупштини Србије, Брнабић је истакла да је тада недвосмислено упућен позив на мир, поштовање, пијетет према свим жртвама рата, као и на пуно поштовање Дејтонског мировног споразума.

„Ниједном једином речју у Декларацији нисмо увредили ниједан народ и нисмо повредити територијални интегритет ниједне државе“, поручила је Брнабић и истакла да се Свесрпски сабор у свим осталим аспектима бавио садашношћу и очувању наше традиције, језика, писма, обичаја, како то раде и неки други народи.

„Сазивајући сабор у виду смо имали будућност и да је могуће бити српског рода, а да то не буде претња некој другој нацији. српско заједништво и молба да се оно поштује, порука је за сарадњу и заједничку будућност свих на Балкану. Србија је дубоко посвећена сарадњи у региону како бисмо обезбедили мир и стабилност“, рекла је Брнабић.

 

Фото: Танјуг, НСРС