ДруштвоПолитика

Вучевић и Жиофре о реформској агенди, инфраструктурним пројектима и енергетици

Председник Владе Републике Србије Милош Вучевић разговарао је данас са шефом Делегације Европске уније у Србији амбасадором Емануелом Жиофреом о реформској агенди у процесу евроинтеграција, инфраструктурним пројектима и енергетској безбедности, као и планирању развојне помоћи Европске уније Србији.

Председник Владе истакао је да за Србију пуноправно чланство у Европској унији остаје један од спољнополитичких приоритета и изразио уверење да ће подршка и сарадња с партнерима из Европске уније дати додатни подстрек за наставак реформи.

Када је реч о реформској агенди у контексту Плана раста за Западни Балкан, премијер Вучевић је нагласио да је Србија у потпуности посвећена испуњењу задатих циљева до 2027. године.

Србија је, како је оценио Вучевић, јасно трасирала своје приоритете и показала решеност у завршетку кључних реформи, као и наставку процеса улагања у капиталне пројекте, међу којима су најважнији инфраструктурни, пре свега наставак изградње железничке инфраструктуре.

Шеф Делегације Европске уније у Србији Емануеле Жиофре честитао је премијеру Вучевићу на именовању и пожелео му успешан рад, изразивши наду да ће током његовог мандата Србија убрзати реформе ка приступању ЕУ, истакавши нови замах за проширење и потребу за интензивирањем реформи.

У том контексту амбасадор Жиофре је посебно истакао да је ЕУ План раста прилика за Србију да привуче улагања и да ће свеукупно допринети развоју Србије. У том смислу је подсетио да Влада Србије треба да настави рад на финализацији реформске агенде као и кључним реформама као што су спровођење медијских закона и изборне реформе. Такође је подстакао Србију да убрза усклађивање са заједничком спољном и безбедносном политиком ЕУ. Амбасадор Жиофре је подвукао важност регионалне стабилности и да се наставе напори у дијалогу посредством ЕУ.

Премијер Вучевић је оценио да је сарадња са Делегацијом Европске уније изузетно добра и изразио уверење да ће се наставити на истом нивоу и у новом мандату Владе Србије.