Друштво

Годишњица страдања Срба у Братунцу, парастос служи патријарх Порфирије

У Братунцу ће данас бити обележене 32 године од српског страдања у средњем Подрињу и Бирчу, а парастос за 3.267 српских жртава служиће патријарх српски Порфирије.
Из Одбора за организацију овог комеморативног скупа најављено је да ће програм обележавања почети у 9.30 часова, служењем Свете архијерејске литургије у Цркви Успења Пресвете Богородице у Братунцу.

Братунац: Почела литургија у оквиру обележавања 32 године страдања Срба у Подрињу

У Цркви Успења Пресвете Богодорице у Братунцу почела је света архијерејска литургија коју служи патријарх српски Порфирије, у оквиру обележавања 32. годишњице страдања 3.267 Срба у Средњем Подрињу. Литургији присуствују премијер Србије Милош Вучевић и највиши званичници Републике Српске (РС) – председник РС Милорад Додик, председник Народне скупштине Ненад Стевандић, премијер Српске Радован Вишковић, као и министри у владама Србије и Српске. Присутни су и министар безбедности у Савету министара Ненад Нешић, заменик министра одбране у Савету министара Александар Гогановић, руски асмбасадор у БиХ Игор Калабухов и представници Амбасаде Србије у БиХ, као и велики број верника, преноси Срна. Литургији присуствују и начелници општина регије Бирач, представници удружења проистеклих из Одбрамбено-отаџбинског рата, Трећег пешадијског (Република Српска) пука Оружаних снага БиХ и велики број грађана Подриња, али и из Србије, који су организовано допутовали у Братунац. Након Свете архијерејске литургије кренуће литија од храма Успења Пресвете Богородице до гробља у Братунцу, где ће у 12.00 часова код централног спомен-крста патријарх служити парастос за 3.267 убијених Срба из средњег Подриња и Бирча. Након парастоса званичници ће положити цвеће и венце. У Братунцу се данас обележава 32. годишњица страдања 3.267 Срба у Средњем Подрињу. За злочине над Србима у средњем Подрињу до сада нико није одговарао.

 

 

Фото: predsjednikrs.rs/BorislavZdrinja

 

Related posts

НЗС: Сутра редовна новчана накнада незапосленима

Новосадска ТВ

У Србији данас и у новогодишњој ноћи суво и топло, температура до 16 степени

Новосадска ТВ

Протестна нота Амбасади Албаније поводом паљења српске заставе у Тирани

Новосадска ТВ