Друштво

ЕУ ПРЕСЕКЛА – ФИКСИРАНИ ЧЕПОВИ ОСТАЈУ НА ФЛАШАМА: Многи се још увек нису навикли па остану мокри док отворе амбалажу

Европска обавеза за продају пластичних посуда за пиће са поклопцем који је дизајниран да остане чврсто причвршћен за посуду помоћу поклопца, такозваног чврстог чепа, ступила је на снагу.

Овакав чеп спречава његову дисперзију у животној средини и треба да подстакне потрошаче да га рециклирају заједно са флашом.

Ова мера је део пластичне директиве за једнократну употребу из 2019. којом је Брисел забранио продају пластичних производа за једнократну употребу од 2021, од тањира до прибора за јело, укључујући сламке и памучне штапиће.

Мапа пута коју је поставила европска директива сада предвиђа да ће од јула текуће године на снагу ступити и захтеви за пројектовање чепова и поклопаца пластичних посуда за пиће за једнократну употребу, тако да имају мањи утицај на животну средину.

Пластичне капице и поклопци су међу пластичним предметима за једнократну употребу који се најчешће налазе на плажама ЕУ, наводи Европска комисија у директиви, а преноси Италија Тудеј.

Додаје се да су они међу пет најбољих предмета пронађених током операција чишћења и надгледања неког отпада. Тешко је тачно проценити обим штете коју наносе животној средини, како копненој тако и морској, али за више од 30 година пронађено је преко двадесет милиона чепова и поклопаца за флаше током активности чишћења плажа широм света.

 

Фото: Shutterstock