Политика

Почела седница Скупштине града на којој се бира градоначелник Београда

Друга седница Скупштине града Београда у новом сазиву, на чијем дневном реду је избор градоначелника Београда, почела је данас у згради Скупштине града на Тргу Николе Пашића.

Пред градским одборницима прво ће се наћи Извештај Административно-мандатне комисије са Предлогом одлуке о потврђивању мандата одборника Скупштине Града Београда, а затим ће се приступити расправи о избору новог градоначелника Београда.

На дневном реду је још и избор заменика градоначелника и чланова Градског већа. Седници не присуствују одборници покрета Крени-промени.

Скупштина Града Београда конституисана је у петак, 21. јуна, и од тог дана тече законски рок од 30 дана у којем мора бити изабран градоначелник. Коалиција окупљена око Српске напредне странке већ је најавила да је обезбедила већину за вођење Града Београда, а њихов кандидат за градоначелника Александар Шапић био је на тој функцији и у претходном мандату од јуна 2022. до октобра 2023. године, а затим је био на челу Привременог органа Града Београда.

Према резултатима београдских избора одржаних 2. јуна, изборна листа „Александар Вучић- Београд сутра“ имаће 64 мандата у Скупштини града.

Листа „Саво Манојловић- И ја сам Београд“ освојила је 21 одборничко место, коалиција „Бирамо Београд“ 14 одборника, листа „Ми снага народа-Доктор Бранимир Несторовић“ има 10 мандата, а у градску скупштину је ушла још и мањинска „Руска странка“ са једним представником.

 

Фото: Shutterstock.com/Mikhail Markovskiy