Политика

Вучевић: Волео бих да знам да је крај проблемима на КиМ могућ, али плашим се да није

Премијер Србије Милош Вучевић изјавио је данас да би волео да зна да је крај проблемима на територији Косова и Метохије могућ, али да се плаши да није и да ће међународна заједница реаговати.

„Поново су забранили (привремене власти у Приштини) улазак на тероритију КиМ“, казао је он за РТС и додао да је другачија ситуација, српска Влада би свечану седницу поводом обележавања националног празника Видовдана и 635. годишњица Боја на Косову одржала у Грачаници, а не у Крушевцу.

Такође је рекао да је на јучерашњој седници било речи и о положају Срба на КиМ, њиховом запослењу и другим видовима помоћи.

„Али и уз све ове немогуће околности, на територији КиМ успешно смо спровели завршне испите у основним школама“, истакао је премијер.

Напоменуо је да иако премијер привремених приштинских институција Аљбин

Курти наставља да спроводи своју политику, Срби морају да буду стрпљиви и да разумеју околности.

Вучевић је подсетио да су представници власти у Приштини у петак извршили нападе на одређене објекте Електропривреде Србије.

Он је поручио да је најважније да се сачувају мир и стабилност, јер су они предуслов да развијамо економију, да имамо веће плате и пензије, градимо путеве, школе, обданишта.

„Верујем да ћемо имати знања, одлучности и мудрости да српски брод водимо у мирне воде, иако су узбуркани таласи, односно временски услови, гледано геополитички, нису идеални“, рекао је премијер.

Он је додао да је у у хијерархији вредности најважнија и од народа најподржанија, слобода.

„Без слободе не можете да живите нормално и стварате све ове ствари. Морамо да правимо добар баланс, да не изгубимо слободарски дух, али и да чувамо мир и стабилност и у сваком смислу развијамо државу“, поручио је Вучевић.

Навео је и да су нам потребни саборност, мудрост и добро разумевање свега што нам се дешава и што нас окружује.

Вучевић: Небо над Србијом још сигурније и безбедније, са системом HQ 17

Премијер Србије Милош Вучевић изјавио је данас да је на Видовдан по први пут приказан део нових противаздухопловних система, односно противваздухопловне одбране, а то је систем HQ 17 које смо увезли из Кине.

„То показује да је данас небо над Србијом, односно како каже наша војска, наш ваздушни простор још сигурнији и безбеднији“, рекао је он за РТС

Према Вучевићевим речима, и то је напредак Србије, али како је објаснио не да би се спремали за сукобе и ратове, него да бисмо одвраћали све оне које нису добронамерни према нашој држави.

„Када снажимо војску, ми смо сигурнији да ћемо очувати мир и да ћемо очувати своју слободу“, рекао је он.

Премијер је навео и да је јуче осим те нове опреме приказана већ виђена, али да на жалост то све није добило медијски много на значају.

Он је поручио да је најважније да се сачувају мир и стабилност, јер су они предуслов да развијамо економију, да имамо веће плате и пензије, градимо путеве, школе, обданишта.

„Верујем да ћемо имати знања, одлучности и мудрости да српски брод водимо у мирне воде, иако су узбуркани таласи, односно временски услови, гледано геополитички, нису идеални“, рекао је премијер.

Према његовим речима у хијерархији вредности најважнија и од народа је најподржанија слобода, и да се без ње се не може живети нормално и стварати.

„Морамо да правимо добар баланс, да не изгубимо слободарски дух, али и да чувамо мир и стабилност и да даље економски и у сваком смислу јачамо државу“, рекао је он.

О новим именовањима у Европској унији и победи Европске народне партије на европским изборима, Вучевић је рекао да је она гарант стабилности у Европском парламенту.

„Очигледно ћемо сада имати сложеније односе с Европском комисијом него с Европским парламентом, можда ћемо у Европској комисији имати сад више људи који су нешто оштрији или радикални по одређеним питањима, а да ће у Европском парламенту бити боље балансиран тај однос политичких снага него што је што је био у претходном мандату“, рекао је премијер Србије.

Вучевић је нагласио и да је то што је Курти одбио да седи с председником Вучићем добар пример да Србија покаже да је спремна да води разговоре.

„Иако то није увек пријатно, иако то нису лаке теме, ми као одговорни народи, одговорна држава се тако понашамо. И да кажем само да велики народи нису и велике државе, само по параметру површине и броја становника, велики народи и велике државе су они који теже да очувају мир, чак и када друга страна ради све оно што води у деконсолидацију или ескалацију. Мислим да тиме показујемо озбиљност и одговорност, пре свега према сопственим грађанима, не према некоме споља“, казао је Вучевић.

Он је нагласио и да се боји да неко споља стално покушава да запали „буре барута на Балкану“ и да радећи све оно што раде према БиХ и према Косову и Метохији неко не жели да овде народи нормално живе и да нормално сарађују, него нас враћају стално у периоде неких свађа или отварају питања која нас воде у поделе, што је неприхватљиво.

Вучевић је на питање када можемо да очекујемо неки наредни, конкретни корак у процесу приступних преговора са ЕУ, рекао да је то пре свега питање за ЕУ подсетивши да ми три године узастопно у годишњем извештају добијамо потврде да су створени услови за отварање новог кластера и групе поглавља у том грозду, односно у том кластеру.

“ Увек је на крају све то завршило на политичкој оцени, да ли смо ми политички подобни некоме или не. Разумемо да се то свело на питање политике, а не питање испуњености приступног процеса, односно на оно што се, да кажем, очекивало или што је Србија испоручила као резултат“, рекао је он.

 

 

 

Фото: instagram milosvucevic

Related posts

Вучевић: Нема деескалације ситуације на КиМ јер недостаје воља Приштине

Новосадска ТВ

Градоначелник традиционално обишао ДЕЖУРНЕ СЛУЖБЕ У НОВОГОДИШЊОЈ НОЋИ

Новосадска ТВ

Мирно на северу КиМ, протести Срба настављени

Новосадска ТВ