Нови СадСпорт

Век постојања стадиона „Карађорђе“ у Новом Саду

Стадион „Карађорђе“ данас слави свој 100. рођендан. Још од 1924. године на њему своје утакмице играју фудбалери „Војводине“.

На данашњи дан пре 100 година на „Карађорђу“ је одржан турнир уприличен у част свечаног отварања стадиона. На турниру су учествовали „Јединство“ и „Југославија“ из Београда и „Јуда Макаби“ и „Војводина“ из Новог Сада. Петар Ђурђев, директор Историјског архива Града Новог Сада, подсетио нас је на важне детаље фудбалске историје у граду.

„Жеља првих играча и руководства била је да се трајно реши питање инфраструктуре клуба, па је бивши бициклистички веледром, који је на том простору био од 1896. године, преуређен, те је изграђено модерно спортско игралиште, данашњи ‘Карађорђе'“.

На самом почетку стадион је имао једну малу западну трибину и две „облачионице“, како се у оно време говорило за свлачионице. Како се Нови Сад развијао, тако се мењао и стадион „Карађорђе“.

„Чињеница је да је стадион читав један век на истом месту и да се ту и данас окупљају поштоваоци спорта говори да је Војводина већа од појединца. Традиција нас обавезује да се сећамо свих људи који су уложили ванредан напор за изградњу стадиона“, сматра Ђурђев.

Најпре инжењер Давид Дака Поповић, који је направио нацрт западне трибине, као и секретар клуба који је у то време потписом омогућио изградњу стадиона – будући прота Георгије Живанов, који је касније страдао у Рацији.

На месту где је данас „Карађорђе“ некад је била периферија града. До стадиона је била новосадска електрична централа, а около ледине.

Неколико дана пре обележавања јубилеја почела је и реконструкција терена на стадиону Фудбалског клуба „Војводина“. Након завршених радова, фудбалери „Воше“ имаће нов и модеран терен, рађен по највишим европским стандардима. Завршетак радова очекује се крајем лета.

У току је постављање комплетно новог терена са хибридном травом, први пут биће урађен и систем грејања и хлађења терена, па временски услови убудуће неће утицати на одржавање фудбалских утакмица.

 

Фото: ФК Војводина

Related posts

ВУЧИЋ СА ХАРЧЕНКОМ, информисао га о синоћним нередима у Београду

Новосадска ТВ

„ОСНОВНУ ПОТРОШАЧКУ КОРПУ ПОКРИЋЕМО КРОЗ МИНИМАЛНУ ЗАРАДУ“ Премијер Вучевић: Ако се постигне договор са синдикатима имаћемо двоцифрен скок за 2025. и подигнут стандард

Ivona

Вучић упутио саучешће: Дубоко сам потресен ужасним актом тероризма у Ирану

Новосадска ТВ