КултураНови Сад

У Новом Саду почео 8. НЕО Фестивал – У САЗВЕЖЂУ МУЗИКЕ

Члан Градског већа за културу Далибор Рожић отворио је 8. Фестивал НЕО, који се одржава у Новом Саду од 26. јуна до 5. јула. Том приликом, у Градској концертној дворани одржан је концерт браће Теофиловић, који ове године обележавају три деценије уметничког рада. Као  њихови гости на отварању фестивала наступали су и гитаристкиња Маја Радованлија, хармоникаш Бобан Бијелић и маримбафониста Небојша Јован Живковић.

– У широком спектру манифестација и фестивала којима се Српска Атина поноси, НЕО има посебно место као јединствен, готово уникатан, фестивал класичне музике. Од када смо се упознали са његовим чарима и посебношћу 2017. године па до данас, свесрдно, као Градска управа подржавамо одржавање овог фестивала и радујемо се промоцији уметничке музике у нашем граду. НЕО фестивал негује различите музичке жанрове, а тиме привлачи и широку лепезу публике. Честитам организаторима на још једном издању ове манифестације и надам се да ће у наш град овим поводом, из године у годину, долазити све већи број светских уметника, али и гостију, љубитеља класике – рекао је Далибор Рожић.

Посебно поглавље НЕО фестивала резервисано је за 4. јул и Католичку порту, када ће, како најављују организатори, Српска Атина одисати магијом класичне музике, кроз спектакуларни концерт Дунавског Симфонијског оркестра, у чијем саставу, посебно за ову прилику, наступају талентновани музичари из Србије, Аустрије, Немачке, Чешке, Словачке и Мађарске, а под диригентском палицом планетарно познатог Максима Ризанова.

НЕО фестивал – некласични фестивал класичне музике, одржава се током лета на више локација широм Новог Сада, у циљу промоције класичне музике на несвакидашњи начин. У питању су отворени јавни простори, као што су плато Католичке цркве „Имена Маријиног“, Футошки парк, Дунавски парк, простор некадашњег корзоа на Булевару Михајла Пупина, али и затворени простори попут дворца Еђшег, Градске куће, Синагоге, Културног центра Новог Сада и Културних станица. Овогодишњи Нео фестивал нуди обиље различитих музичких жанрова, од класике, до џеза и етна, а слушаће се дела Баха, Моцарта, Бруха, Шуберта, Чајковског, Стравинског. Заинетерсовани грађани комплетан програм могу преузети са сајта www.festivalneo.org

Related posts

Јака киша погодила Нови Сад

Новосадска ТВ

Министар Вучевић отворио изложбу „Борба за српску државност и слободу српског народа“ у Нишу

Новосадска ТВ

Градоначелник Ђурић: Најоштрије осуђујем позиве на убиство председника које је изговорио квази новинар Бркић

Новосадска ТВ