Србија

Вучић: У наредним месецима ескалација кризе у свету, најважније да сачувамо мир

Председник Александар Вучић поручио је данас, у обраћању грађанима, да очекује ескалацију геполитичке кризе у свету у наредним месецима и да је најважније да ми изгурамо ствари до краја у нашој земљи, сачувамо мир и обезбедимо економски раст и бољи живот грађана Србије.

„Поштовани грађани Србије, поштовани новинари, 29. априла сам се последњи пут на овакав начин обратио и данас желим у уводу свог обраћања да замолим грађане наше земље, јер искључиво ћу говорити о Србији, непомињући политичке партије, њихове интересе или било шта слично. Говорићу о проблемима са којима се суочавамо“, рекао је Вучић.

Рекао је да би волео да сви саслушају то и сагледају шта ће рећи како би се по многим питањима отворила широка расправа и дијалог.

„Да заједно одговоримо оним изазовима које су пред нама и да дођемо до резултата које сви желимо. Живимо у време највеће геополитичке кризе после Другог светског рата и ја желим зарад историје да вам кажем, пошто наравно имам и одређених сазнања више него обични грађани, а неретко се пуздам и у оно што осетим кроз разговоре са највећим светским лидерима – и очекујем ескалацију ситуације у наредним месецима и очекујем да се суочимо са веома тешким последицама, говоримо о Европи и свету“, рекао је Вучић.

Нагласио је да ми морамо да будемо чврсто опредељени да своје задатке и оно што је наш посао изгурамо до краја.

„Да урадимо на најбољи могући начин, да сачувамо мир у нашој земљи, али и да обезбедимо економски раст, да обезбедимо свакако бољи живот грађана Србије“, навео је Вучић.

Вучић: У новембру добијамо заставу Еxпа и тада смо званично домаћини

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да очекује да ћемо у новембру добити заставу Еxпа, чиме ћемо и званично постати домаћини те светске изложбе.

Он је на конференцији за новинаре рекао да је Еxпо2027 важан за раст наше економије и представио како ће то изгледати.

Како је рекао стадион ће бити повезан са Еxпом и истакао да су у току разговори са једном од две највеће светске компаније – Легенд, која ради са Реал Мадридом, Тотенхемом, Манчестер ситијем, ПСГ-ом, Дортмундом.

„Они ће управљати не само тим стадионом већ и стадионима у Зајечару, Лесковцу, Лозници. Током Еxпа ћемо на стадион довести неке од највећих звезда“, рекао је Вучић.

Како је рекао сам простор Еxпа је распоређен на 25 хектара.

„Ту је трг са бином где ће и друге моћне компаније моћи да се представе, почевши од Кока коле, Боша и др. Ту је железничка станица која нас спаја са стадионом“, рекао је он и поновио да је Еxпо за нас најважнији у наредном периоду.

Вучић представио изглед Националног павиљона на изложби ЕXПО

Председник Србије Александар Вучић представио је вечерас како ће изгледати Национални павиљон Србије на међународној изложби ЕXПО 2027 која ће се одржати у Београду.

Вучић је рекао да павиљон може да буде осветљен различитим бојама и истакао да је павиљон решење домаћег архитекте.

„Биће готово фасцинатног изгледа на ЕXПО-у. Биће од сталног материјала и после изложбе ће остати простор од 6.000 квадрата, са много нивоа, кафића, много простора за младе“, рекао је Вучић у Председништву Србије.

Навео је и да ће постојати простор од 8.500 квадрата који ће касније моћи да се користи за концерте и приредбе сваке врсте и моћи ће да прими око 3.500 до 4.000 гледалаца.

Национални стадион ће да буде један од најлепших у Европи, најавио је председник говорећи шта се све гради у Сурчину.

„Стадион ће примати 52.000 људи, ми очекујемо да се већ 2028. године игра финале Лиге Европе на овом стадиону. Врло је компликована градња, ради се у две смене, а ускоро ће када се рефлектори поставе за седам дана градња наставити у три смене“, рекао је Вучић.

Вучић је истакао да ће то бити један од три најлепша стадиона у Европи.

Он је рекао да ће у оквиру ЕXПО бити изграђен и акватик центар, један од неколико највећих у Европи, али и тематски и водени паркови, који ће, поред тога што ће значити добар провод за децу, бити и извор велике зараде.

Додао је да је са мађарским пријатељима разговарао о прављењу аква центра, као и да је од њих добио комплетан пројекат.

„То ће бити, рекао бих, велики напредак и велика прилика, не само за наше ватерполисте, који су нас обрадовали, већ сада и за пливаче, скакаче у воду, за уметничко пливање, да на веома веома озбиљан начин могу да се посвете свом раду у будућности, од њих очекујемо много већи број медаља. То ће бити други или трећи највећи по броју гледалаца по свом капацитету акватичких центара или центара за водене спортове у целој Европи“, рекао је Вучић.

Рекао је и да ће бити изграђен резиденцијални комплекс, који ће бити веома модерно урађен.

„Ту ће бити смештено три и по хиљаде учесника, у укупно 1.500 стамбених јединица, а затим ћемо тих 1.500 стамбених јединица пре да понудимо онима који у просвети и у здравству немају станове, јер смо видели да је било бројних неправилности око снага безбедности, да су многи искористили да добију други и трећи стан, па су затим издавали те станове и тако даље. Дакле, ићи ћемо заиста на оне којима је то најпотребније и о томе ћемо разговарати и влада ће о томе доносити одлуке“, поручио је Вучић.

Како је рекао, у оквиру зона А и зоне Б, биће направљени тематски и водени паркови.

Радићемо један од најлепших водених паркова у Европи, рекао је он и додао да ће разговарати са фирмом Сир де Солеи, једном од највећих у свету за довођење сталне поставке од циркуса до различитих тематских паркова.

„У овом тренутку нам је Леголанд мало скупљи, али видећемо можда и са још неким. У сваком случају, то ће бити дефинитивно највеће место за забаву у југоисточној Европи, за привлачење туриста, за даље развој српске привреде и за нашу децу, али и за, рекао бих, оно што је најважније, развој наше економије“, поручио је Вучић.

Како је рекао, са друге стране реке Саве, на Ушћу, поред Природњачког музеја, биће акваријум.

„Осим што је велика туристичка атракција, постоје такозвани терапеутски делфини за децу са аутизмом. Ми смо се консултовали са Министарством здравља и добили препоруку Министарства здравља, да доведемо те терапеутске делфине који би могли са нашом децом да раде, јер кажу да ништа боље не утиче на децу са аутизмом и сличним болестима него терапеутски делфини. Дакле, делфинаријум ће бити и за сву другу децу, наравно, у оквиру ЕXПО, а акваријум ће бити поред Природњачког музеја, дакле, поред Музеја савремене уметности“, поручио је Вучић.

Рекао је и да ће се 2027. године летење таксијима изнад Београда, аутомобилима и хеликоптерима обистинити и нагласио да то није чудо ни хир, већ прека потреба за земље које желе да буду међу првима у развоју и које желе да напредују.

Председник је рекао да су преговори везано за летеће таксије далеко одмакли и да ће Србија приремити сву законску регулативу да би све што је најавио могло да буде организовано.

„Ми смо у преговорима у овом тренутку са пет компанија светских, две сигурно добијају у својим земљама комплетну лиценцу и дозволу ускоро, то су најуспешније у тренутном свету – амерички Јобy, имате кинески Еханг и кинески Јиллy“, рекао је Вучић.

Председник је додао да ће све три компаније добити своје дозволе и додао да Србија преговара такође и са Аирбусом и са Арчером и са још једном, како је додао, француском компанијом.

„Све три компаније са којима разговарамо, 2026. имаће свуда дозволу. Ми ћемо припремити све што се тиче законске регулативе и свега другог, да бисмо могли то да организујемо“, рекао је он и нагласио да ће у будућности број дронова бити 10 пута већи него авиона.

„Желим да вам кажем да ћете имати 10 пута више дронова него авиона који ће летети, а 20.000 ћете имати у, рецимо, граду величине Београда до 2035. по једном сату таквих аутомобила који ће да лете изнад Београда. Дакле, то је за само 10 година. За само 10 година имаћемо по сату 20.000 аутомобила које ће да лете изнад нас“, рекао је он.

Нагласио је да грађани не мисле да прича о чудима и о бајкама и да треба да се зна да нећемо, на жалост, бити први.

„Бићемо, надам се, међу првима у Европи, али свакако у свету нећемо бити први“, рекао је он и додао да ћемо све то о чему говори имати до 2027. године.

Далеко смо одмакли у преговороима са више компанија и као што смо то обећали, а многи ми се смејали, то ћемо урадити.Додао је и да су хеликоптери већ свакодневица у Кини.

Вучић:У првом кварталу ове године СРБ имала највећу стопу раста у Европи – 4,7 %

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да је у првом кварталу ове године Србија имала највећу стопу раста у Европи – 4,7 одсто и додао да је прилив директних страних инвестиција већ прешао две милијарде, а да су девизне резерве на 27 милијарди.

Вучић је навео да Србија има рекордан ниво броја запослених, више од 2 милиона и 313.000 запослених.

Навео је да је прилив страних директних инвестиција већи за 10 одсто у односу на исти период претходне године, те да је већ је прешао две милијарде.

„Девизне резерве су на 27 милијарди, а злато нам је на 41,3 тоне. Не заборавите да смо у 2012. имали свега 15 тона, а сада имамо 41,3 тоне. Не заборавите да су тада биле 10 милијарди наше резерве, а данас су 27 милијарди наше девизне резерве“, рекао је Вучић током обраћања јавности.

Додао је да је важно за Србију да се покуша да током ове године стопа раста буде од четири одсто, а да је 3,5 одсто предвидео ММФ.

„Том стопом раста бисмо успели да подигнемо наш БДП у апсолутним бројевима на нивоу од 77 милијарди евра, што би било у поређењу са 32 милијарде евра пре 12 година, ако израчунате готово 135 одсто више, што заиста говори о значајном напретку Србије“, рекао је Вучић.

Вучић је истакао да је стање на рачуну Србије на данашњи дан 615 милијарди динара, односно више од пет милијарди и 600 милиона евра.

„То је наша заједничка политика премијера Вучевића, Синише Малог и моја одлука била је да направимо такозване јастуке, бафере због кризе коју предвиђамо. Када смо изашли на тржиште обвезница боље смо прошли него рецимо једна моћна и снажна Румунија која је чланица ЕУ и НАТО и успели смо да обезбедимо додатне бафере, а да стопу јавног дуга држимо чак испод 50 одсто, а не испод 60 одсто, дакле на 49,5 одсто“, рекао је Вучић.

Он је рекао да је стабилност јавних финасија важна како би земља могла да се развија и изгура све циљеве укључујући и оне везане за ЕXПО 2027.

Нагласио је да би све то могли да изгурамо, да је важна једна ства, а то је стабилност јавних финасија.

„Можемо да се похвалимо, то се ретко дешава и није реално у првом кварталу ове године Србија је имала највећу стопу раста у Европи. Овде смо оставили земље које су у Еуростату и које смо до сада могли да добијемо“, рекао је Вучић.

„Ирска је на минус 6,5 што такође није реално као што није било реално ни оних плус 8 ако се сећате, то је због одлива капитала мултинационалних компанија, нема везе увек са потпуно реалним растом. Ово друго је сасвим реално. Исланда минус 4, Естонија минус 2,4, Аустрија и Немачка на минус 0,8 и минус 0,9, до највећих Србије 4,7, Малте 4,6, Хрватске 3,9, Кипра 3,5, Литваније 2,9, Словачке 2,7, Грчке 2,4, Словеније и Румуније на 2,1“, рекао је Вучић .

Вучић: Само од литијум карбоната бисмо увећали буџет за око један одсто годишње

Председник Александар Вучић изјавио је данас говорећи о економским ефектима експлоатације литијума у Србији да би наша земља могла само од литијум карбоната да увећа свој БДП за 0,95 одсто годишње.

„Уколико бисмо имали само литијум карбонат, то је тих 58.000 тона, плус катоде, имали бисмо 2,06, што нико не спори“, рекао је Вучић.

Како је рекао, ако бисмо имали и производњу батерија у нашој земљи, то би било још више.

„То је нешто без чега не бисмо уопште улазили у цео пројекат. Ми кажемо, нећемо ни да причамо ни са ким, уколико ми не можемо то сами да радимо у нашој земљи или уз помоћ неког другог, али у нашој земљи. У нашој земљи мора бити производња батерија. Тада имамо утицај на БДП, четири одсто, односно 3,97 одсто. Да ли људи разумете о чему је реч? То вам је три милијарде нове вредности на годишњем нивоу“, рекао је Вучић.

Истакао је да би то значило да би Србија у развоју, како је рекао, „отишла у небеса“.

Он је рекао да ако још доведемо неког од великих светских произвођача, а да су већ покренути додатни разговори о електричним аутомобилима, да бисмо у том случају увећали БДП за 16,45 одсто.

Како је рекао, то је додатних 20 милијарди евра.

„Ово је важније од нафте. Ово је важније од свега. И то би било сваке године, а не само једне, а посебно што се то тешко исцрпљује, то је десетинама година. Е сад ми се ту суочавамо, чак и кад бисмо мудро одлучили, а не сумњам у наш таленат да сваку своју шансу уништимо и покваримо, увек тобож бранећи нешто, а у ствари чинећи све против својих виталних интереса“, рекао је Вучић.

Каже да је процена рађена пре две године, пре него што је Влада Србије донела одлуку да то прекине, као и да су тада рачунали ће пројекат почети од 2023. или крајем 2022, али да од тога ништа није било.

„Зато (на презентацији) пише 2023. Уколико бисмо радили процену по садашњим ценама, а те цене ће да расту, јер су драматично падале. Тек ће да уследи тешка тржишна утакмица по том питању. Сада је највећи део, некако преко 70 одсто, под контролом Народне Републике Кине. Остатак под контролом Америке, готово минималне количине. Европа има највеће проблеме, а има највећу потребу управо због електричних возила“, рекао је Вучић.

Нагласио је да литијум спада у критичне минералне сировине.

„Ратови су се водили због нафте. Шта год вам причали и у Ираку и Кувајту… увек је све било око нафте. Ратови у будућности водиће се око критичних минералних сировина. За критичне минералне сировине постоје различите дефиниције и неко ће вам рећи од молибдена до не знам чега, али се ту увек своди на литијум, на песак, јер не можете да имате силицијум. Око литијума ће се водити ратови у будућности. Могао бих, као теоретичар завера, да кажем да није случајно то било зашто смо заустављени пре две године. И један пут сам то рекао и поновићу то, јер знамо о томе више него други грађани ове земље. То је била права шаховска минијатура од појединих западних служби – да зауставе убрзани и много бржи развој Србије него неких других земаља у региону“, навео је Вучић.

Каже да су нас у тој шаховској минијатури поразили и одузели нам две године, док се нису изборили за неке своје интересе и док нису сачекали неко време у којем ћемо ми да се опаметимо и разумемо ствари на другачији начин.

„Изгубили смо две године, можда и три, време је да то време не губимо више, али можда ћемо да изгубимо и наредних десет уколико аргументи буду такви да не можемо тако нешто да прихватимо. Те критичне минералне сировине су нешто око чега ће се водити ратови у будућности. То ће бити суштински разлози за озбиљне сукобе у свету“, рекао је Вучић.

Показао је парче метала које је направљено у Србији, али не у Лозници.

„Ово је ЛФП батерија, најмодернија и најбоља у свету. Нико овако није направио, направили су је наши клинци, наши момци, девојке, наши људи у Суботици. И Волксwаген и Ренаулт су рекли да је ово нешто најбоље што су видели и да ово желе. Ово је страховито скупо. Ово је негде 2,5 кг. Од 120 до 150 ових вам чини мотор сутрашњице. Ово се стави у мотор и то је то. Нема више оних црева, цевчица, свега другог. Зашто ЛФП, зато што се састоји од литијума, фосфата и гвожђа, ако се не варам, а ове друге НЦМ батерије, које су основне, оне су НЦМ, никл, кобалт и манган, ако се не варам“, рекао је Вучић.

Додао је, говорећи о производњи литијумских батерија, да би то де фацто укинуло ПЕМ конвенцију, јер би тада сваки произвођач аутомобила дошао код нас.

“Јер ово је вредност која прелази заједно са оним другим што правимо у земљи, 55% укупне вредности аутомобила. И ми тиме немамо више ПЕМ конвенцију која нас зауставља да привучемо највеће светске од корејских, јапанских, кинеских до европских произвођача аутомобиле”, поручио је Вучић.

Истакао је да ако ми будемо успели то да производимо у Србији, и ако би држава помогла и капитализовала то предузеће јер је, како је рекао, потребно се се иде на управљање гига и затим мегафабрике, би бисмо тиме обезбеђивали огроман новац.

Вучић:Дијалог о литијуму,Србија може да произведе 58 ХИЉАДА тона литијум карбоната

Председник Србије Александар Вучић најавио је данас да ће отворити дијалог о ископавању литијума у Србији, наводећи да жели да одлуку о евентуалном ископавању донесу грађани Србије, али након што чују аргументе, а не празне приче.

Вучић је у обраћању грађанима из зграде Председништва рекао да Србија има могућност да ПРОИЗВЕДЕ 58.000 ТОНА литијум карбоната годишње, али да то није одлука која је брза, нити одлука која се доноси данас или која ће бити завршена чак и за годину дана.

Како је навео, дијалог ће бити на нивоу парламента и на нивоу наших експерата.

„Потребно је да отворимо дискусију у којој ће доминирати аргументи, а не празне приче, не ‘Не дамо Јадар или Рађевину'“, казао је Вучић и додао да и у Јадру и у Рађевини објективно живи 20 одсто мање људи него што је живело пре 15 година.

Истакао је да је лично учествовао довођењу фарбрика у Лозницу, у идеји да се изгради стадион у том граду, али и у обнови Тршића, у потпуној обнови Бање Ковиљаче, те да је све што је урађено у том крају „нико пре тога није урадио у 50 година у Лозници“.

„Нећу да говорим да је све идеално, никада не може да буде све идеално. Ми морамо да радимо са нашим европским партнерима, а већ смо разговарали са Урсулом фон дер Лајен, са Олафом Шолцом, са Емануелом Макроном“, навео је Вучић.

Истакао је да жели да друштво у Србији донесе одлуку, али да могу да чују све агрументе.

„Желим само да кажем људима, никада нико на силу неће да ради ништа. Разговараћемо са свим људима. Хоћу да наше друштво у Србији донесе одлуку, али да људи сагледају све аргументе. Да људи знају колико смо глупости могли да чујемо у претходних седам дана и колико неистине“, навео је Вучић.

Вучић о литијуму: Нећемо ни покушавати док не добијемо све гаранције

Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да Србија неће ни покушавати да улази у пројекат копања литијума док не добије све гаранције о заштити животне средине од европских и светских стручњака

Говорећи о литијуму, Вучић је навео да Србија у овом тренутку разговара са свим најмоћнијим и најважнијим људима из Европе и света о заштити животне средине.

„И док нам Немци не буду гарантовали да ћемо да имамо чисте реке, пошто не постоји ни један разлог да их немамо, да ћемо да имамо чисте планине, да ћемо и то одлагање за депонију да имамо потпуно уређено у складу са свим највишим европским стандардима, да никога нећемо да угрозимо, ничији опстанак, нећемо ни да покушамо ни да почињемо око било чега“, рекао је Вучић у обраћању грађанима у Председништву.

Он је објаснио да пројекти као што је Јадар имају три елемента, заштиту животне средине, социјални ефекат и ефекта на економију.

„Животна средина – нећемо ни покушавати, нити са било ким разговарати, док не добијемо гаранцију свих оних који су у Европи, од немачких зелених до свих других, дакле од оних који су најстрожији по том питању, да нам гарантују да никаквих негативних ефеката по животну средину неће бити“, поручио је Вучић.

Говорећи о социјалним ефектима и економији, Вучић је подсетио на случај Бора и борског рудника, за кога је навео да је раније био место пропадања, а да је сада, по преузимању од стране Кинеза, Бор свој буџет увећао пет пута.

„Дакле, 2012. имали смо буџет од 1,87 милијарди динара, данас је 7,83, пет пута већи буџет града Бора него што је био пре само 12 година“, рекао је Вучић и додао да је данашњи буџет града Лознице 30 милиона евра, а да би 2030. ако би се копао литијум износио преко 220 милиона евра.

Вучић: Имамо енергетске проблеме, морамо убрзано да радимо

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да имамо енергетских проблема, упркос томе што код нас недавно није нестала струја када је нестала свуда у региону.

Он је на конференцији за новинаре рекао да ћемо имати проблеме јер долазе електрични аутомобили, вештачка интелигенција, супер компјутери који „срчу“ струју.

„Ми немамо изворе електричне енергије јер немамо још ни за балансирање електричне енергије довољно тога. Иду сви планови, радимо ми око Бистрице и са Јапанцима и са Енглезима, али то ће бити готово тек за седам или осам година. И наравно неко ће за 7 или 8 година бити срећан што смо ми ово паметно смислили, као што смо ми данас срећни што ћемо за месец дана коначно да укључимо термоблок у Костолцу. Морамо да радимо на изградњи ветропаркова“, рекао је Вучић.

Додао је и да је у Колубари ископано више угља, али да је резултат и даље лош и да то мора да се промени.

„Наша иницијатива је да наставимо разговоре и убрзамо, решење за мале модуларне нуклеарке. Хрвати и Словенци су Кршко довели на своју границу и имају чисту струју, а наше тадашње руководство је било срећно јер је избегло нуклеарку. Морамо убрзано да радимо по том питању“, рекао је он.

Он је додао и да је покушао да подигне рудну ренту, али није успео, јер је то наишло на јак отпор руске стране, а сада би наишао и на отпор и руске и кинеске и шпанске и аустралијске и америчке стране, толико жесток да не бисмо успели да изгурамо.

„Нећу да вам причам да ми чекамо и крај одређених уговора, зато што знамо где имамо још нафте, да бисмо могли да кренемо не само у истраживања, већ и у веома брзу експлоатацију, већ радимо на томе, али и потребно је време и одређени тренутак. Дакле, много, много проблема у енергетици“, рекао је Вучић.

Вучић: Обезбедили смо храну у резервама, настављамо са инфраструктурним пројектима

Председник Александар Вучић рекао је вечерас да су у Србији обезбеђене довољне количине хране у робним резервама, а најавио је и наставак бројних инфраструктурних пројеката.

Вучић је изнео претпоставку да ће бити великих недостатака хране у свету и навео да већ сада постоји огромна потражња на тржишту из региона за сунцокретовим уљем.

„Ми смо у овом тренутку то мало само зауставили, па ћемо да видимо како ћемо даље да се понашамо, зато што су у Украјини скочили трошкови и радне снаге и због цене електричне енергије, која је виша, а која је велики произвођач сунцокретовог уља. Кад је њихова цена за 7 до 7,5 одсто нижа, она је у ствари значајно виша него наша због транспортних трошкова“, рекао је Вучић на конференцији у Председништву Србије.

Он је навео да су у резерви обезбеђене одређене количине пшенице, кукуруза, брашна, товне јунади и друго.

„Мени се обично смеју када о томе говоре, а негде су људи срећни и задовољни што знају да имају домаћине који брину о томе да нам ништа не недостаје од пасуља, кухињске соли. Кухињске соли имамо 15 милиона килограма, шећера кристала имамо 12 милиона и тако даље“, рекао је Вучић.

Говорећи о инфраструктури, Вучић је казао да се неће правити проблем који би утицао на дефицит, те да се зато преговара око финансирања.

Вучић је казао да ће се урадити потпуна обнова и реконструкција пруге од Панчева, преко Оповске општине, Орловата, Зрењанина, Кумана, а продужиће се до Кикинде, Чоке, Сенте и Суботице.

„У овом тренутку сигурно немамо пара да радимо крак Суботица-Сомбор, али ћемо урадити Врбас-Сомбор, 53 километра. Ово је 200 километара, тачно пруга која ће ићи 120 км на сат, што значи да ћете из Кикинде за Београд, уколико будемо обезбедили пријем возова, јер ту ћемо морати да радимо ускоро сектор Ц, стизати за сат и 15 минута“, рекао је Вучић.

Према његовим речима, та пруга може да се заврши за две године.

„То можемо да завршимо за две године, и ових 53 км Сомбор-Врбас, да повежемо Сомбор, Сивац, Кљајићево, Кулу, Црвенку са Врбасом, а ту када дођете у Врбас, ту вам је главна станица између Новог Сада и Суботице, коју завршавамо већ у септембру, и у децембру ћете моћи ту да идете возом Београд-Суботица, тако да сте тиме Сомбор повезали и са Суботицом и са Београдом“, истакао је Вучић.

Рекао је да очекује да се у наредним данима постигне тај договор.

„У септембру ће бити отворена до Ваљева брза саобраћајница у потпуности, затим Кузмин, Сремска Рача, до Нове године“, рекао је Вучић.

Вучић је казао да се до Пожаревца ускоро отвара брза саобраћајница, додајући да ће брзо бити завршено и Градиште-Голубац.

„Али имали смо проблема овде од Пожаревца, Забеле, преко Мајловца и Тополовника, али ћемо и то завршити и до краја следећег године, комплетан Дунавски коридор биће завршен, Београд, Голубачка тврђава, сат и 15 минута времена“, рекао је Вучић.

Како је додао, размишља се да се тамо где је Дунав најшири, а где спаја два дела Србије, а не Румунију и Србију, подигне велелепни мост како би се спојио Банат са Браничевским округом, али за то тек треба да се ураде студије.

 

Фото: Танјуг Владимир Шпорчић

 

Related posts

Градске службе у приправности због најављеног топлотног таласа

Новосадска ТВ

Мали: До сутра пријава за 10.000 динара помоћи за децу, исплата од 25.септембра

Новосадска ТВ

Шта симболизује ЦВЕТ НАТАЛИЈИНА РАМОНДА?

Новосадска ТВ