Нови Сад

У току фолијарна прихрана дрвореда, ноћно заливање цвећа и дрвећа, уклања се амброзија

Због високих температура ЈКП “Градско зеленило” Нови Сад дрвеће, цвеће и шибље залива касно ноћу у трећој, или рано ујутру у првој смени. Помоћница директора за пројектовање, подизање, одржавање и производњу зеленила Данијела Андрић истиче да се поред заливања, да би дрвеће било отпорније на високе температуре, у трећој смени ради фолијарна прихрана свих дрвореда аминокиселинама, које ублажавају стрес који дрвеће трпи због високих температура и позитивно делује на отпорност и снагу биљака.
У првој смени заливене су цветне гредице, цветно дрвеће, цветни ваљци, цветне купе у центру града, код Петроварадинског места, Коперниковој, Новосадског сајма, Хаџи Рувимовој, Корнелија Станковића. У трећој смени биће заливано зеленило на Сентандрејском путу и блоку Анђе Ранковић.
Поред тога, око дебала новопосађеног дрвећа се поставља трска као заштита од негативног утицаја сунчевог зрачења, а негује се и живица широм града. У току је орезивање и окоповање у улицама Жарка Васиљевића, Партизанској, Стевана Христића и Партизанских База, Гогољевој, Фрушкогорској и стамбеном блоку Филипа Филиповића – Миленка Грчића. На Кеју, код споменик жртвама Новосадске рације и Дунавском парку, окопава се и плеви цвеће и украсно шибље.
Коси се у стамбеним блоковима Филипа Филиповића – Руменачка, Булевар краља Петра Првог – Булевар Ослобођења – Јаше Томића –Кисачка и Булевар ослобођења- Браће Јовандић– Булевар краља Петра Првог – Пап Павла. Затим, на Мишелуку, Петроварадинској тврђави, у улицама Мирослва Антића, Јована Бошковића, Стражиловској, Илије Вучетића, Тргу Ференца Фехера, Војвођанских бригада. Као и површина испод моста Слободе, Адамовићево насеље, Војводе Книћанина, Булевар Јаше Томића, Партизанских база, Браће Дроњак, Стевана Христића,
Поред тога екипе “Зеленила” свакодневно кошењем и хемијским путем сузбијају амброзију на великом броју локација у граду и приградским насељима.