ДруштвоСрбија

Агенција за безбедност саобраћаја: Едукације о коришћењу дечјих аутоседишта широм Србије

Агенција за безбедност саобраћаја и компанија МОЛ Србија ће од данас и током јула и августа на 20 локација односно станица организовати едукацију возача о правилном постављању аутоседишта за децу и постављања деце у аутоседиште, са циљем побољшања статистике која, како је рекао в.д. директора Агенције Бранко Стаматовић говори да се тек 60 одсто деце превози на безбедан начин.

Ове едукације организују се шесту годину за редом, у оквиру акције „Играј за децу, дечји живот није игра“.

„Циљ ове кампање јесте подизање нивоа употребе сигурносних седишта за децу. У Србији се тек 60 одсто деце превози у одговарајућем дечјем аутоседишту. Ми заправо и немамо тачан податак колико се те деце која се превозе у аутоседишту превозе на одговарајући начин. Сви родитељи могу доћи својим аутомобилом на бензинску станицу где се едукација организује и на лицу места проверити да ли су на добар начин поставили аутоседиште или дете у аутоседиште. У то ће их упутити наши инструктори из Агенције“, рекао је Стаматовић.

Влада Србије је донела националну стратегију за безбедност у саобраћају, додаје Стаматовић и дефинисала један од циљева – да ни једно дете од 2030. године не изгуби живот у саобраћајним незгодама.

„Односно, наша визија – нула погинулих у саобраћајним незгодама. Визија која води све наше институције у области безбедности саобраћаја, и зато је веома важна ова кампања коју спроводимо у наредним месецима са компанијом МОЛ. Статистика је нажалост таква да готово половина деце која настрадају у саобраћаним незгодама настрадају у аутомобилу. Безбедност мора да постоји у сваком тренутку и на кратким и дугим путовањима – деца се увек морају превозити искључиво на безбедан начин“, рекао је Стаматовић.

Директорка малопродаје МОЛ Србија Биљана Малишић Јут рекла је да је МОЛ као друштвено одговорна компанија изузетно поносна на овај пројекат и да је циљ да се подигне свест свих њихових купаца као учесника у саобраћају о важности безбедности и правилног везивања седишта и подизања свести о безбедности деце у саобраћају.

„Ми овај пројекат спроводимо из године у годину са намером да расте, ове године спроводимо радионице где заједно са тренерима из АБС организујемо обуку на станицама о правилном везивању седишта. Ове године је број станица значајно увећан на 20 станица. Ту ћемо обавити тренинге и наставићемо сарадњу у наредним годинама“, рекла је Малишић Јут.

Едукације ће се почевши од данас одржавати на МОЛ пумпама широм Србије, а тачне датуме, списак градова и адресе станица у свом граду грађани могу погледати на сајту компаније МОЛ Србија, молсрбија.рс.

Фото: Pixabay