Здравље

Данас наставак акције бесплатних превентивних прегледа

Акција бесплатних превентивних прегледа, коју спроводи Министарство здравља у циљу ране дијагностике и промоције превенције као најефикаснијег начина бриге о здрављу, наставља се данас од 8 до 17 часова у више од 200 здравствених установа широм земље.

И овога пута акценат је на деци, за коју ће бити организовани превентивни систематски прегледи у дечијим болницама и другим здравственим установама, саопштило је Министарство здравља.

Сви грађани, и они без здравственог осигурања, биће у прилици да бесплатно обаве дерматолошки преглед младежа и ураде тумор маркере ЦЕА (ЦЕА), ЦА19-9 (ЦА19-9) и АФП (Alpha Fetoprotein).

Поред тога, због великог интересовања, грађани ће и овога пута моћи да, без заказивања, у домовима здравља, општим болницама, клиничким и клиничко-болничким центрима измере крвни притисак, ураде ултразвучни преглед абдомена, провере ниво шећера у крви и комплетну крвну слику у лабораторијама.

Листа здравствених установа које учествују у акцији, са детаљном врстом прегледа који ће бити обављани у свакој установи биће, истакнута је на званичној интернет страници Министарства здравља http://www.zdravlje.gov.rs.

У здравственим установама из Прешева, Новог Пазара, Сјенице, Пријепоља и Тутина превентивни прегледи ће уместо данас бити организовани 23. јуна, због Курбан-бајрама.

Министарство здравља позвало је грађане да учествују у данашњој акцији, обаве превентивне прегледе и тиме позитивно утичу на своје здравље.

Посебно се позивају родитељи деце предшколског и школског узраста да искористе прилику и на брз и ефикасан начин провере здравље своје деце, наведено је у саопштењу.