Друштво

Све спремно за завршни испит и упис будућих средњошколаца

Министарка просвете у Влади Републике Србије Славица Ђукић Дејановић поручила је данас свршеним основцима да у средњим школама у нашој земљи има довољно места за све и да не треба да брину за упис.
Ђукић Дејановић је на конференцији за новинаре, поводом предстојећег завршног испита на крају основног образовања и васпитања и уписа ученика у средње школе, истакла да су за школску 2024/2025. планирана 72.522 места, а право да полаже завршни испит има 66.970 ученика.
Она је подсетила на то да завршни испит полажу сви ученици на крају осмог разреда, као и одрасли који стичу основно образовање у складу са законом којим се утврђује образовање одраслих особа.
Завршни испит реализоваће се 17, 18. и 19. јуна, док одрасли овај испит полажу 17. јуна. Ученици ће решавати задатке из предмета српски језик, односно матерњи језик, математика и из изборног предмета биологија, географија, историја, физика или хемија, истакла је Ђукић Дејановић.
Министарка је објаснила да тестови садрже задатке основног, средњег и напредног нивоа, а прелиминарни резултати завршног испита на нивоу школе и на порталу „Моја средња школаˮ биће објављени у петак 21. јуна.
Ученици и њихови родитељи имају право на приговор, који је, како је рекла, могуће поднети непосредно у школи или електронским путем, а коначни резултати завршног испита биће објављени 24. јуна.
Према њеним речима, важно је да ђаци завршни испит раде без треме, да пажљиво решавају задатке и да верују у себе и самим тим успех неће изостати.
Попуњавање листе опредељења је 25. и 26. јуна електронским путем или непосредно у матичним основним школама. Објављивање коначних резултата расподеле по средњим школама и образовним профилима је 1. јула, објаснила је Ђукић Дејановић.
Министарка је указала на то да се сви планирани поступци и активности спроводе за сада у најбољем реду, исказавши захвалност на ангажованости и посвећености свима који су укључени у овај процес – Факултету организационих наука, МУП-у, ЈП „Пошта Србијеˮ, Канцеларији за информационе технологије и е-управу, Заводу за вредновање квалитета образовања и васпитања и Заводу за унапређивање образовања и васпитања.
Министарство просвете у ученицима и њиховим родитељима види партнере и уважава њихово мишљење о читавом овом процесу, закључила је Ђукић Дејановић.