Друштво

Србија и у 2024. прва у Европи по расту страних гостију у односу на пре пандемије

Србија је, према најновијем извештају Европске туристичке комисије, и ове године на првом месту у Европи по стопи раста долазака и ноћења страних гостију у односу на период пре пандемије, изјавио је државни секретар у Министарству туризма и омладине Урош Кандић.

Он је прецизирао да у првом кварталу 2024. године у односу на исти период 2019. године, Србија бележи повећање броја страних гостију за 42 одсто, а ноћења од чак 70 одсто и да је по оба критеријума водећа дестинација у Европи.

„Ови резултати сада већ показују да повратак страних гостију није био последица привременог скока након корона кризе, већ да имамо стабилан и то врло динамичан раст страних туриста са великог броја тржишта“, рекао је Кандић на „Београдском манифесту“.

Србија је, како је истакао, ове године и водећа земља у Европи по темпу опоравка туристичког промета са Кином који је превазишао нивое пре пандемије, и то за 30 одсто у доласцима и 57 одсто у ноћењима у поређењу са првим кварталом 2019. године, саопштило је Министарство туризма и омладине.

Кандић је рекао да су на снажан повратак кинеских туриста доминантно утицали директни летови са Пекингом и Тјенђином, али и изразио уверење да ће увођење два нова лета, ка Шангају и Гванџо, омогућити позиционирању Србије као главне базе у региону из које ће кинески туристи путовати овим делом Европе.

„Велики број директних летова Ер Србије ка свим најважнијим дестинацијама је био пресудан фактор за брз повратак страних гостију“, рекао је Кандић.

С тим у вези, он је додао да је Србија и по броју обновљених летова у односу на период пре пандемије, водећа дестинација у Европи у првом кварталу ове године.

Кандић је рекао да очекује да ће 2024. година бити рекордна за туризам Србије, а да ће расту туристичког промета ове године допринети не само страни, већ и домаћи гости који су и након пандемије показали велики интерес да туристички путују Србијом.

Такође, он је указао и на рекордне приходе од страних гостију који у прва три месеца ове године износе близу 600 милиона евра, а што је повећање од 12 одсто у односу на исти период лане.