Друштво

Руски патријарх: Забрана уласка Порфирију на КиМ гест непријатељства према СПЦ

Патријарх московски и целе Русије Кирил осудио је недавну забрану уласка на Косово и Метохију српском патријарху Порфирију и групи архијереја Српске православне цркве.

„Ожалошћен сам и огорчен ускрац́ивањем права на улазак на територију Косова и Метохије Вашој Светости и седморици архијереја који су били у Вашој пратњи на путу до манастира Пец́ка Патријаршија, где је, по устаљеној традицији, божанственом литургијом требало да буде отворен Архијерејски Сабор Српске православне цркве“, навео је Кирил у поруци упућеној српском патријарху Порфирију.

Патријарх московски и целе Русије истиче да је тај корак „гест непријатељства према Цркви Светог Саве и демонстративно порицање њене велике духовне и историјске улоге повезане са њеним вековним присуством на Косову“.

„Посебну забринутост у Руској православној цркви изазивају и вести о све тежим условима опстанка српског становништва на Косову и Метохији,

бруталним притисцима на нашу беспомоц́ну брац́у од стране безбедносних снага режима у Приштини, као и нове претње које су се надвиле над древним светињама српског православља“, наведено је у поруци објављеној на сајту Руске православне цркве.

Власти привремених институција самоуправе у Приштини 13. маја нису дозволиле патријарху српском Порфирију и седморици архијереја СПЦ да уђе на КиМ, како би у Пећкој патријаршији присуствовали свечаном почетку рада редовног годишњег заседања Сабора СПЦ.

 

Фото: СПЦ