Србија

Мартиновић:Едукација, претприступни фондови и технолошке иновације будућност привреде

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Александар Мартиновић учествовао је данас, у оквиру посете Новосадском сајму пољопривреде, на панел дискусији „Предности примене стандарда ЕУ у Србији“.

Министар Мартиновић је истакао важност примене најсавременијих технолошких решења, иновација и дигитализације у пољопривреди као изузетно важну помоћ вредним српским домаћинима и додао да је Европска унија најзначајнији спољно-трговински партнер Републике Србије у области пољопривреде као и да се 47 посто свих пољопривредних производа који се произведу у Србији пласира на ЕУ тржиште. Министар је подвукао важност средстава мера ИПАРД програма које су намењене као помоћ српским пољопривредницима и подсетио на програм ИПАРД 2 која је већ имплементирана.

Оно што представља велики изазов за Републику Србију али и велику шансу за пољопривредну производњу, је потписивање финансијског споразума између Републике Србије и ЕУ везано за мере ИПАРД 3 програма. То показује да је ЕУ један од најзначајнијих финансијских партнера, подвукао је Мартиновић.

Министар је додао да нашим пољопривредницима предстоји даља едукација за аплицирање ЕУ пројектима али и улагање у прерађивачки сектор како би производи из Србије били конкурентнији на европском али и светском тржишту.

Министар Мартиновић је поручио да ће Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде бити на располагању за сваку врсту разговора када су у питању наши пољопривредни произвођачи, а да конструктиван дијалог и међусобно разумевање доводе до испуњења захтева.

Панел дискусији су на Новосадском сајму присуствовали ЕУ комесар за пољопривреду Јануш Војчеховски и директор института BioSens. Владимир Црнојевић.

 

фото МПШВ