Избори 2024

Криминална прошлост бораца против криминала: ДС и ЛСВ уништили 35 предузећа, две банке, обогатили се и хапшени због малверзација

Удружену новосадску опозицију, чији стуб чине Демократска странка, Лига социјалдемократа Војводине, Нови ДСС, Монархисти Србије и ССП, не повезује ниједан програмски циљ, али их нераскидивим везама спајају катастрофални резултати владавине у Новом Саду и Војводини.

Током 12 година управљања Новим Садом, и 16 година непрекидне владавине у Војводини, ДС и ЛСВ су, уз подршку садашњих и бивших коалициони партнра, Нови Сад сместили на 11 место по развијености, а Војводина је била један од најнеразвијених делова Србије. Продали су и унишили 35 новосадских индустријских гиганата: Победу, Југоалат, Југодент, Новитет, Новкабел, „Електропорцелан“, ТДП „Звезда“, „Узор“, „Новограп“… Уништили су Металс банку, а касније и Развојну банку Војводине, Тесла банку и испумпали преко седам милијарди динара буџетских пара у 112 лажних погона нових тенологија.

Погони за испумпавање буџетских пара

Фонд за развој нових технологија, према мишљењу правних стручњака, био је погон за испумпавање буџетског новца. Уместо пара фирме су враћале најбизарније врсте робе. Тако су покрајинске школе за ученике са сметњама у развју добиле колометре црева за воду и сифоне, вредне 661.303 евра. Војвођанске ученице су добијале депилаторе, позоришта антифриз, а институције за помоћ сиромашнима првокласна вина. Субвенционисани су нови погони за производњу мртвачких сандука, непостојеће фабрике електричних аутомобила, а фирма са Девичанских острва је добила подршку да уништава војвођанске комарце.

То је био само један од начина на који је коалиција ДС-ЛСВ празнила градски и покрајински буџет у време заједничке владавине.

Није било инвестиција, али јесте махинација

Стручњаци и економски аналитичари сматрају да ДС и ЛСВ за собом нису оставиле ниједан важнији инфаструктурни објекат, али су остали упамћени по великом броју расветљених и заташканих афера. Истрага и судски процеси вођени су против четири функционера ДС-а, Оливер Дулића, Саше Драгина, Борислава Новаковића и Драгослава Петровића. И за многе Новосађане они представљају синоним за малверзације. А тројица функционера ЛСВ-а, који су украли милион евра од приватизације „Звезде“ били су сумњичени и осуђивани за прање пара, незаконите приватизације и финансијске малверзације у друштвеним предузећима.

Реформа правосуђа штит од пресуда

Многи правници тврде да би број судских поступака био много већи да ДС није 2009.
спровела реформу правосуђа, коју је искористила за постављање себи лојалних судија и тужилаца. Тако су многе пријаве одбачене, и многе малверзације остале без судског епилога.

– Узмите случај Борислава Новаковића. Он Боровици пребаци 4,5 милиона евра, у авансу, без валидне банкарске гаранције и ниједан од њих не заврши у затвору. Новаковић се ослободио тако што је претходно платио минималну казну у прекршајном суду, а онда се у кривичном поступку у Специјалном суду позвао на институт Не бис ин идем, који предвиђа да ником не може два пута бити суђено за исто дело. Дакле, суд није утврдио да Новаковић није крив, него је правном махинацијом, избегао кривичну пресуду – каже новосадски адвокат, који је некада био један од најпознатијих судија кривичара.

Удружену новосадску опозицију, чији стуб чине Демократска странка, Лига социјалдемократа Војводине, Нови ДСС, Монархисти Србије и ССП, не повезује ниједан програмски циљ, али их нераскидивим везама спајају катастрофални резултати владавине у Новом Саду и Војводини

Војвођанске паре у швајцарској банци

Пре три године, медији су објавили да је Новаковићев близак сарадник и десна рука Бојана Пајтића, Драгослав Петровић, некадашњи секретар у Покрајинској влади ДС-а и ЛСВ-а сакрио два милиона франака, на рачуну Креди Свис банке у Швајцарској. Због тога је против њега Више јавно тужилаштво у Новом Саду покренуло истрагу. У истој банци, према подацима “Зидојче цајтунга”, рачун има и бизнисмен Миша Банана правоснажно осуђени партнер Дарка Шарића у шверцу дроге.
Петровић је остао упамћен и као председник Покрајинског фонда за субвенционисање нових технологија, који је на крајње сумњив начин финансирао 112 лажних погона нових технологија. Многа предузећа су убрзо по добијању новца одлазила у стечај. Чак је и државни ревизор утврдио је да Влада АПВ чак 1,8 милијарди динара из буџета у 2014. потрошила незаконито и супротно правилима. Занимљиво је да је Петровић два пута претучен на улици, а да починиоци никада нису откривени.

Министри у сукобу са законом

Још два функционера ДС-а имају спор са законом. Ортопед Оливер Дулић, некадашњи потпредседник Покрајинског одбора ДС и министар заштите животне средине и просторног планирања, првостепено је осуђен због злоупотребе службеног положаја на 3,5 године. Апелациони суд је потом 2018. године укинуо пресуду којом је Дулић оглашен кривим да је словеначкој фирми Нуба инвест незаконито омогућио да поставља оптичке каблова уз магистралне и регионалне путеве. Да су драстично прекршене све законске процедуре тада је констатовао и Савет за борбу против корупције.

Пресуду чека још једна перјаница ДС-а, Новосађаних Саша Драгин. Он је окривљен да је као министар пољопривреде био умешан у махинације са субвенцијама за вештачко ђубриво, које су уместо код малих ратара, завршиле код тајкуна блиских Демокртаској странци.

Ивана Марић