Политика

Почео Самит лидера Западног Балкана и ЕУ, учествује Вучић

У Котору је данас почео самит лидера Западног Балкана и Европске уније под слоганом „Један регион, заједничка визија“, на којем ће се разматрати План раста за Западни Балкан.

Председник Владе Црне Горе, Милојко Спајић, домаћин самита, дочекао је лидере региона Западног Балкана, који учествују на овом скупу.

На самиту учествују председник Србије Александар Вучић, премијер Албаније Еди Рама, председница Савета министара Босне и Херцеговине Борјана Кришто, премијер привремених институција у Приштини Аљбин Курти, премијер Северне Македоније Талат Џафери, европски комесар за суседство и проширење Оливер Вархељи, помоћник америчког државног секретара задужен за Европу и Евроазију Џејмс О’Брајен, а по први пут присутан је и француски представник за Западни Балкан Рене Троцаз.

Самит се отвара панелом „Актуелна ситуација и планови за будућност – нови план раста“, на којем ће говорити и председник Вучић.

На другом панелу „Допринос јачању регионалне сарадње“ говориће генерални директор за суседство и преговоре о проширењу у Европској комисији Герт Јан Копман.

На догађај су, осим лидера и министара из земаља региона, позвани и Савет за регионалну сарадњу, Европска банка за обнову и развој, Европска инвестициона банка, Светска банка, Транспортна заједница, Атлантски савез, Енергетска заједница, Фондација за отворено друштво, РеСПА, ГИЗ, високи представници Европске комисије и други.

Регионални самит биће завршен заједничком конференцијом за новинаре на којој ће се обратити Спајић и Вархељи.

Током самита, председник Србије ће имати и низ важних сусрета са европским и светским званичницима, привредницима и представницима међународних финансијских институција. У делегацији са председником Вучићем су и министар финансија Синиша Мали и министарка за европске интеграције Тања Мишчевић.

Интересовање медија из целог региона је огромно, а безбедносне мере су подигнуте на највиши ниво. Ово је трећи регионални самит лидера Западног Балкана који се одржава у последњих неколико месеци, претходна два одржала су се у Тирани и Скопљу.

Иначе, План раста за Западни Балкан предвиђа финансијску подршку од шест милијарди евра, од којих су две милијарде бесповратни грантови, а четири милијарде повољни кредити које даје ЕУ. Циљ је да се подстакне економски раст региона и убрза социоекономско усклађивање.

План се односи на период од 2024.године до 2027.године и предвиђа да свака влада западнобалканске шесторке добије одређену суму новца на сваких шест месеци, зависно од реформи које је спровела у том периоду.

Верујем да чланством у ЕУ можемо да остваримо важне резултате

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да верује да чланством у ЕУ можемо да остваримо важне резултате.

Он је уочи самита лидера Западног Балкана и ЕУ који се у Котору одржава под слоганом „Један регион, заједничка визија“ рекао да тешким реформамам можемо да се проближимо тржишту ЕУ, које је значајно за Западни Балкан.

„Верујем да чланством у ЕУ можемо важне резултате да остваримо“, рекао је он и напоменуо да ту има „не лаких задатака“.

Кнежевић поклонио Вучићу сабрана дела Његоша: Не за кућну библиотеку, већ за УН

Председник Србије Александар Вучић састао се данас са председником Демократске народне партије Црне Горе Миланом Кнежевићем у Котору, од кога је том приликом на поклон добио сабрана дела Петра Другог Петровића Његоша као вид подршке за борбу коју Србија води у УН везано за усвајање резолуције о Сребреници.

Вучић је на Инстаграму поделио фотографију са састанка и изјаву Кнежевића на тој друштвеној мрежи у којој је овај поручио да је поклон српском председнику подршка борби у Уједињеним нацијама, где дипломатска мисија Србије ради на томе да спречи усвајање резолуције у којој се злочин у Сребреници назива геноцидом.

„Председнику Србије Александру Вучићу данас сам у Котору поклонио сабрана дела Петра Другог Петровића Његоша. Али не за кућну библиотеку, већ за Уједињене нације, да наш владика гледа у очи Немце и Руанђане који би да га прогласе геноцидним.Свак је рођен да по једном умре, част и брука живе довијека! Сви знамо где Црна Гора треба да буде“, написао је Кнежевић у објави коју је Вучић поделио.

Данас се у Котору одржава самит лидера Западног Балкана и Европске уније под слоганом „Један регион, заједничка визија“, уз присуство председника Србије Александра Вучића, који ће учествовати на панелу и имати низ важних сусрета са званичницима.

 

Фото: Инстаграм, buducnostsrbijeav