Свет

Фицу предстоји још једна операција; Начелник полиције: Претње словачким министрима после покушаја атентата

Словачког премијера Роберта Фица на кога је јуче извршен атентат у граду Хандлови, чека још једна операција, јавља словачки портал Правда.

Фицу је заустављено абдоминално крварење, али га чека операција кука.

У међувремену је полиција оптужила нападача на премијера за убиство с предумишљајем и прети му казна од 25 година до доживотног затвора.

Како је пренео портал, нападач, за кога медији наводе да је 71-годишњи писац Јурај Цинтула, рекао је да је поносан на свој чин.

РТВС је јавио да се нападач тренутно налази у ћелији Националне криминалистичке агенције у Нитри.

Лекари су током ноћи успели да стабилизују стање словачког премијера после јучерашњег атентата у граду Хандлови, али оно је и даље тешко, саопштила је раније данас директорка болнице у Банској Бистрици Миријам Лапуникова.

Два лекарска тима оперисала су словачког премијера пет сати.

„Тренутно се предузимају даље радње за побољшање његовог стања, рекао је словачки министар одбране Роберт Калињак.

Словачки министар унутрашњих послова Матуш Шутај Ешток затражио је данас од потпредседника Владе Томаса Тарабе сазивање националног савета безбедности, а Влада ће одржати седницу.

Министар унутрашњих послова је обавестио да ће појачати заштиту политичара и појединих медија, преноси словачки та3.

Нападач је пуцао пет пута, после чега га је полиција привела, а премијер је одмах пребачен у болницу у Банској Бистрици.

На друштвеним мрежама кружи видео-снимак на ком се види Цинтула у ходнику, са повредом главе, како говори: “Не слажем се са политиком владе“.

Затим се чује мушки глас који пита приведеног Цинтулу шта је одлучио да уради поводом тога.

“Медији су ликвидирани. Зашто је нападнута Радио телевизија Словачке (РТВС)? Зашто је смењен судија Мазак (бивши председник Судског савета)?“, пита Цинтула, након чега се снимак завршава.

Министар полиције тражи сазивање Савета безбедности Словачке

Словачки министар унутрашњих послова Матуш Шутај Ешток затражиц́е данас од потпредседника Владе Томаса Тарабе сазивање Савета безбедности Словачке, после атентата на премијера Роберта Фица.

Министар унутрашњих послова обавестио је да ц́е појачати заштиту политичара и појединих медија, преноси словачки та3.

Министар је то изјавио на конференцији за новинаре у болници у којој је Фицо оперисан.

Начелник полиције: Претње словачким министрима после покушаја атентата

Словачка полиција забележила је пораст претњи на друштвеним мрежамау члановима владе и високим званичницима земље након атентата на премијера Роберта Фица, саопштио је данас начелник полиције Лубомир Шолак на конференцији за новинаре.

Према његовим речима, на друштвеним мрежама појавили су се коментари корисника који одобравају атентат на словачког премијера.

„Покушавамо да идентификујемо људе који износе ставове који подржавају овај чин“, рекао је он, додајући да има на десетине случајева, а полиција региструје и претње члановима владе и другим политичким лидерима.

Заменик начелника МУП-а Словачке Растислав Пољакович је нагласио да је појачано праћење група људи и места који могу представљати претњу, преноси словачки портал Актуалитy.

Словачки министар унутрашњих послова Матус Шутаи-Ешток рекао је данас да су припадници полиције појачали заштиту државних службеника, политичара и представника медија након покушаја атентата на премијера земље. Такође је оценио да је земља „скоро на ивици грађанског рата.

Према његовим речима, укључене су словачке службе безбедности и регионалне полицијске управе.

Полицајци надгледају безбедност свих посланика практично широм Словачке. Такође је појачан мониторинг у близини телевизијских станица и дневних новина, преносе локални медији.

У Братислави је полиција данас поподне привела мушкарца који је осумњичен за претње посланику странке Смер-СД Ричарду Глуку.

Покушај атентата на Роберта Фица догодио се у среду након седнице владе. Премијер је изашао у јавност која га је поздравила, након чега се зачуло неколико пуцњева. Испоставило се да је стрелац био 71-годишњи мушкарац по имену Јурај К. из града Левице, који је након тога приведен.