ДруштвоНови Сад

Сутра почиње „Пролећни фестивал математике“ у Новом Саду

Нови Сад ће следећих 10 дана бити престоница математике. Традиционални Пролећни фестивал математике почиње сутра, 15. маја, предавањем др Мирјане Ивановић у Огранку САНУ у Новом Саду о Примени техника вештачке интелигенцији у медицини.

У петак, 17. маја на Природно-математичком факултету се одржава свечани Алгебарски колоквијум у част 75. рођендана професора Синише Црвенковића, са низом предавања која ће бити прилагођена широј публици.

Од програма у другој недељи фестивала посебно издвајамо два предавања за ширу публику: у понедељак, 20. маја предавање професора Ненада Теофанова  „Да ли бисте одбили Cayovu награду?“ као и предавање др Александра Павловића у петак, 24. маја, под насловом „Колико chatGPT зна математику?“

Дан методике наставе математике намењен професорима математике ће бити у среду, 22. маја, у оквиру чега  ће начелник Школске управе Нови Сад, Милан Грујин,  причати о томе како одржати добар час математике. Четвртак, 23. мај је посвећен темама из примењене математике, са гостима из Миленијум осигурања, Републичког завода за статистику, као и из ДДОР Нови Сад.У четвртак увече у кафићу Безза се одржава врло посећен пуб квиз КвизоМат.  Манифестација Пролећни фестивал математике се завршава у петак, 24. маја, јединственом конференцијом средњошколаца Математички подијум младих и свечаном доделом награда најуспешнијим такмичарима јужнобачког округа.

Манифестацију “Дани математике у Новом Саду” организују Природно-математички факултет у Новом Саду,  Друштво математичара Новог Сада и Огранак Српске академије наука и уметности у Новом Саду. Приступ свим догадјајима је слободан и бесплатан!