ДруштвоПолитика

Вучић: Челично пријатељство Кине и Србије нико не може да раздвоји

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да ће Србија имати чврсту подршку Кине по свим питањима која се покрећу у оквиру УН, као и да Србија и Кина данашњом потписаном заједничком изјавом прелазе са стратешких билатералних односа на заједницу која, како је рекао, говори о заједничкој будућности и нагласио да је то највиши облик сарадње две земље.

„Поносан сам што сам могао такву изјаву да потпишем са Сијем. Имамо огромно поштовање према Кини“, рекао је Вучић на заједничкој конференцији за медије са председником Кине Си Ђинпингом.

Истакао је да су резултати данашњих разговора то, поред тога што Србија подржава принцип једне Кине, да за нашу земљу свако питање које би неко поставио Народној Републици Кини јесте њихово унутрашње питање и Тајван, Синђан, Хонгконг.

„То је питање за Народну Републику Кину. Како Кина жели да решава те ствари, тако ће и да буде. И увек ће имати подршку Републике Србије за тако нешто, јер то је оно на чему почива повеља Уједињених нација и на чему се заснива међународно јавно право“, рекао је Вучић.

Он је истакао да је захвалан председнику Сију на веома јасним ставовима по питању Косова и Метохије – територијалног интегритета Републике Србије.

„Али, цитирам председника Сија – Република Србија имаће чврсту подршку Народне Републике Кине и по свим питањима која се покрећу у оквиру Уједињених нација. То је за нас изузетно важно и ја сам председнику Сију говорио са чим се све суочавамо и бескрајно хвала Народној Републици Кини на томе“, рекао је Вучић.

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да челично пријатељство Кине и Србије нико неће моћи да раздвоји и захвалио се кинеском председнику Си Ђинпингу што је та земља увек била уз Србију кад год јој је било тешко. Он је након размене потписаних споразума рекао Сију да ће и Србија увек бити уз Кину. „Кина никада није окренула главу од Србије, били су уз нас и пре 25 година. Отворили сте нам прозоре наде. Бескрајно вам хвала, добродошли сте увек у своју другу кућу“, рекао је Вучић. Он је рекао и да је Си потврдио да ће Кина не само учествовати на Еxпу2027 већ и да ће својим искуством и знањем да помогне нашој земљи да то организује и представи се у најбољем светлу. Рекао је да је Србија купила пет возова од Кине и још девет за локалне пруге, али да је намера да се возови производе у Србији. Како је рекао, иако су му се сви смејали због тога, започели су и преговоре са кинеском компанијом око летећег таксија који ћемо успоставити 2027. године. Објаснио је да се ради о једној од најпознатијих компанија у свету, али да не жели да открива име, као и да је у преговорима са произвођачима електричних аутомобила. „Хвала Сију и на донацији од 26 милиона евра као подршку за даљи развој Србије. У свим областима друштвеног живота видимо могућности за напредак. Од културе и спорта до финансија, можемо много да урадимо. Све што смо сањали око пруге Београд – Будимпешта завршићемо до краја године уз помоћ кинеске компаније. Мађари су нас уверили да ће до 2026. завршити свој део“, рекао је Вучић. Додао је и да је са Сијем разговарао о сарадњи са другим земљама, од Мађарске до УАЕ. Додао је да имамо изузетну сарадњу у области безбедности и одбране и да ће се то наставити, као и да се нада да ће сарадња у области заштите животне средине и енергетике да се продуби. „Разговарали смо и о новим авио линијама до Шангаја и Ванжаоа. То су велика и важна места, а сачуваћемо и овај до Пекинга. Разговарали смо и о кинеским компанијама, железари, унапређењу туризма“, рекао је Вучић и додао да су разговарали и о ситуацији у Украјини и Гази. Вучић је захвалио Сију што га је пажљиво слушао и поручио му да је могао да види шта о њему и о Кини мисли српски народ који их је дочекао испред Палате Србија.

Вучић: Уговор о слободној трговини са Кином гарантује будућност наше земље

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да је Уговор о слободној трговини са Кином уговор који гарантује будућност Србије и да ће пласман пољопривредних производа на кинеско тржиште значити спас за српске пољопривреднике., Вучић указује да је јасно какву и колику предност на тако огромном, значајном и све богатијем тржишту ће имати српска роба када се скину тарифе. Подсетио је да су потписани уговори о слободном извозу суве шљиве, боровнице и да ће то пуно значити српским сељацима из Осечине, Ваљева, Блаца. Вучић је додао да је за српско вино потребно пет година да се тарифа за кинеско тржиште спусти на нулу и да ће се сваке године спуштати по 20 одсто од садашње тарифе, док ће за српске ракије тај период трајати укупно десет година.

 

Фото: Танјуг, Немања Јовановић

Related posts

Вучић:Земље Квинте да хитно спроведу мере које би гарантовале сигурност Срба

Новосадска ТВ

Министар Вучевић и генерал Мојсиловић присуствовали примопредаји дужности епископа војног

Новосадска ТВ

Епархија: Земља манастира Високи Дечани уписана у катастар

Новосадска ТВ