Друштво

Почело обележавање годишњице трагедије у ОШ Владислав Рибникар

Обележавање прве годишњице трагедије у Основној школи „Владислав Рибникар“, где је ученик К.К. из ватреног оружја убио деветоро ђака и чувара школе, почело је јутрос испред те школе окупљањем породица убијених, рођака, пријатеља и грађана.

Обележавање годишњице почело је у 8.40 сати, оглашавањем сирена.

Медији у Србији су у 8.41 на један минут прекинули емитовање програма, у знак сећања на убијене у трагедији.

Нешто после 8.00 сати почели су да пристижу родитељи убијене деце, пријатељи и грађани који желе да искажу солидарност и емпатију.

Родитељи су у тишини палили свеће и остављали цвеће на простору испред школе, као и грађани, рођаци, другови убијене деце и други ученици Рибникара, које киша која пада од јуче поподне није спречила да одају пошту трагично настрадалима.

За грађане и све који желе да обележе годишњицу трагедије омогућено је уписивање у књиге сећања током целог дана, испред улаза у школу, а уписивање порука посвећених настадалима почело је од раног јутра.

У Улици Краља Милутина 10, испред Рибникара, постављена је просторно-ликовна инсталација са мотивима плавих птица и црвеним оловкама, као симболом изгубљених младих живота.

У оквиру плаве ликовне инсталације на врху су утиснута имена настрадалих.

Како је раније речено, ликовна инсталација је постављена као симбол заједничког сећања и остаће у јавном простору до почетка радова на успостављању Меморијалног центра.

На улазу у школу постављена је плоча са сликама и именима настрадалих и исписаним датумом када се догодила трагедија, 3. мај 2023. године.

Испред школе су све време стајала два полицајца, а Улица краља Милутина је затворена за саобраћај.

Годишњица убиства деветоро ученика и чувара школе Рибникара биће обележена на више локација у Београду, у оквиру програма „Буђење“, па ће у простору код споменика Десанки Максимовић на Ташмајдану бити организован форум у оквиру којег ће грађани разговарати са представницима Мултидисциплинарног тима о питањима која се тичу узрока и последица масовних убистава која су се догодила 3. маја прошле године у Рибникару и 4. маја прошле године у селима Дубона и Мало Орашје.

Грађани ће моћи у посебне кутије да оставе своје предлоге и размишљања која ће бити важан материјал у процесу развијања идеја о будућем Меморијалном центру, а за вечерас је планиран сценски програм.

Ученик К.К. је 3. маја прошле године по доласку у школу извадио пиштољ и пуцао у радника обезбеђења, а затим у двоје ученика.

Наставио је ходником ка учионици, где је са врата пуцао ка наставници и осталим ученицима.

Након свега изашао је у двориште и позвао полицију.

Виши суд у Београду потврдио је оптужницу против оца и мајке дечака који је починио убиства, Владимира и Миљане Кецмановић и још две особе из стрељане у којој је дечак учио да пуца.

Отац К.К. је у притвору, док се његова мајка брани са слободе.

 

Фото: Танјуг Владимир Шпорчић