Хроника

Обележавање прве годишњице трагедија у школи „Владислав Рибникар“ и у Дубони

Министарство просвете Владе Републике Србије саопштило је да ће програмом под називом „Буђење“ сутра, 3. маја 2024. године, бити обележена прва годишњица и комеморација за жртве масовног убиства у Огледној основној школи „Владислав Рибникар“ у Београду.

Раднa групa за успостављање Меморијалног центра у знак сећања на жртве масовног убиства у Огледној основној школи „Владислав Рибникар“ у Београду, која је формирана Одлуком Владе Републике Србије, данас је одржала седму седницу, на којој је разговарано о овом програму.

У саопштењу се наводи да је Мултидисциплинарни тим за успостављање Меморијалног центра утврдио програм обележавања који је прихватила Радна група, а који ће сутра почети у 8.40 часова, у Улици краља Милутина 10, када ће породице убијених, рођаци и пријатељи положити цвеће и запалити свеће.

Радна група са Мултидисципнинарним тимом, у којој су и родитељи убијене деце, апелује на све организоване групе грађанa и организације које желе да одају пошту и положе цвеће да то учине после 10 часова и 30 минута.

Грађани ће моћи да положе цвеће, запале свеће и упишу се у Књиге сећања.

Сутра у 8.41 као и 4. маја 2024. године у 22.32 часова, медији у Србији ће прекидом програма обележити годишњицу трагедија, на тај начин што ће затамнити екране и прекинути емитовање телевизијског и радијског програма у трајању од једног минута са текстом: „ 3. и 4. мај 2023. Памтимо.“

Комеморативни дан означава почетак вишеслојног процеса меморијализације. Чине га просторно-ликовна инсталација која омогућава достојанствено одавање поште жртвама на месту злочина.

Просторно-ликовна инсталација у Улици краља Милутина 10 остаће у јавном простору као симбол заједничког сећања до почетка радова на успостављању Меморијалног центра.

Тог дана, биће одржан и Форум у Ташмајданском парку, код споменика Десанки Максимовић, од 9 до 19 часова, који је позив грађанима на заједничко критичко промишљање узрока и последица масовног убиства.

Последњи сегмент целокупног догађаја „Буђење“ почеће у 20 часова у Студентском културном центру, а музичко-сценски програм, у директном преносу емитоваће Радио-телевизија Србије, док остале заинтересоване телевизије могу преузети сигнал за пренос програма, како би се грађани удружили у заједничком сећању и туговању и послали поруке емпатије и солидарности.

За све грађане којима буде неопходна саветодавна психолошка подршка, Институт за ментално здравље, у петак и суботу, 3. и 4. маја, од 10 до 14 часова пружаће психолошку подршку у Центру за младе у Ресавској улици број 22. Такође, Институт за ментално здравље је на располагању грађанима од недеље, 5. маја, као и сваког наредног дана од 8 до 20 часова.

Виктимолошко друштво Србије отворило је телефонску линију 065/548-64-21 и сви грађани којима је потребна подршка могу се јавити од 8 до 20 часова.

Молимо медије да поштују Протокол за медије који је доставио Мултидисциплинарни тим.

Министарство просвете упутило је позив свим основним и средњим школама у Србији да организују Недељу сећања и заједништва у периоду од 7. до 10. маја 2024. године, чији је циљ одавање поштовања жртвама, подршка њиховим породицама, пријатељима и широј заједници, наводи се у саопштењу.