Политика

Вучић:Немци воде бруталну кампању за пријем Косова у СЕ, али је све на ивици

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да је ситуација поводом пријема тзв. Косова у Савет Европе неизвесна, али да Немци, пре свега Гералд Кнаус и Михаел Мартенс, воде бруталну кампању за пријем Приштине.

„Имаће између 29 и 33 гласа, а 31 им је потребна већина, тако да је све на ивици“, рекао је Вучић током обиласка радова за Експо у Сурчину.

Он је рекао да је ситуација око пријема тзв. Косова у СЕ на ивици, али да ће Србија наставити да се бори, иако не може да се мери са Немачком, Француском и осталима.

Он је оценио и да се Приштина бави триковима око Заједнице српских општина, како би убедили Монако, Француску, Италију да раде нешто по том питању, пошто су им потребни њихови гласови за пријем.

Вучић је додао да га поподне очекују разговори и конференцијски позиви са више светских градова.

„Морамо да разговарамо и са Палауом, Самоом, Тонгом. Данас очекујем неке резултате па да видимо како ћемо даље по том питању“, рекао је он.

Вучић: Нама нико не прави владу мејлом, Србија је независна земља

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да Србију од суседних земаља разликује то што јој Запад не диктира шта треба да уради и поручио да је Србија слободна и независна земља и да ће таква и остати.

„Владе у региону где год се појаве, да би нагласили разлику између себе и Србије, кажу ‘Ми смо све испунили, све што сте нам послали факсом и маилом, ми смо све поновили и 100 одсто смо сагласни с вама’. И они сад ваљда мисле да је мене срамота. А ја се питам, шта ће вам влада уопште. Ви то лепо добијете из Брисела, факс или маил, само прихватите, прихватили смо маил, примили смо факс и све је у реду, што бирате владе уопште“, поручио је Вучић током обиласка радова на изградњи комплекса ЕXПО 2027 и Националног стадиона у Сурчину.

„Србија је слободна и независна земља и остаће тако“, рекао је Вучић.

Он је, заједно са председником Републике Српске Милорадом Додиком констатовао да није у реду што нису дозволили српској чланици Председништва БиХ Жељки Цвијановић да дође у Генералну скупштину УН, пошто јој нису дали визу, а позвали су Високог представника за БиХ Кристијана Шмита и амбасадора БиХ у УН Златка Лагумџију.

„Пустили су Лагумџију да говори као амбасадор без става Босне и Херцеговине. Дакле, никаквог усаглашавања на нивоу БиХ није било, а пракса УН је да не може земља без става да говори“, рекао је Додик.

Он је рекао да ће тражити смену Лагумџије, али да то није реално.

„То зависи од Председништва које има, наравно, три члана, два члана, бошњачка, муслиманска, Комшић и Бећировић, али покренућу иницијативу свакако. То се до сада није ни дешавало, да је тражено неко одименовање. Пракса у Босни је таква да, када се састане Председништво од три члана, онда сваки од њих, хрватски, бошњачки или српски, предлажу амбасадоре како припада по распореду“, објаснио је Додик.

Додао је да је тог пута Бошњацима припало да имају амбасадора у УН.

„Када неко предложи, онда се то не спори, а ако почнете да спорите, онда никад ништа не би именовали. Али, то је очигледна пракса која ће морати да се мења“, поручио је Додик.

Вучић: Срећан сам што ћу угостити председника Кине, великог пријатеља Србије

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да је веома срећан и поносан што ће угостити председника Кине Си Ђинпинга 7. и 8. маја, који је, како је истакао, велики вођа и велики пријатељ Србије.

Председник је током обиласка припремних радова на изградњи комплекса Експо, где је присуствовао церемонији почетка радова на изградњи Националног фудбалског стадиона, рекао да је ово други пут да председник Си долази у нашу земљу.

„Позваћу и (бившег) председника (Томислава) Николића који га је први пут угостио, да буде домаћин заједно са мном, на свечаностима које приређујемо. Ово је велика част за Србију и много сам срећан. Ја не знам да ли људи у Србији разумеју каква је то част“, поручио је Вучић.

Вучић је истакао да је Кина, уз САД, најмоћнија сила на свету.

„Част је да вам два пута дође председник те изразито пријатељске земље, која заједно са нама учествује у бројним пројектима. Њихова државна компанија гради овде Експо, видите да су ангажовали све српске компаније“, нагласио је председник.

Вучић је поручио да ће посетити кинеске раднике на зелезничкој прузи Београд – Суботица која представља симбол сарадње две земље.

„Радићемо и на неким другим питањима и платформама које ће допринети великом успеху. Надам се да ће доћи много више приватних инвеститора из Кине, као што су рецимо инвестиције Зиђина у Нишу“, рекао је Вучић.

Истакао је да се нада да ће Србија успети да привуче више капитала из кинеских компанија, као и најновије кинеске технологије.

Вучић је изразио захвалност што је Кина увек подржавала територијални интегритет Србије и додао да ће то чинити и Србија када је Тајван у питању.

„Веома сам захвалан што се тиче наше политичке сарадње. Они су увек подржавали територијални интегритет Србије, као што ми чинимо. Што се нас тиче Тајван је део Кине и ту нема дилеме. Веома сам срећан што могу да угостим председника Сија“, закључио је Вучић.

Вучић о критикама: Само тражите разлог да будете против нечега

Председник Србије Александар Вучић рекао је, поводом критика да је изградња везана за Експо преплаћена, да је уморан од таквих прича и указао да данас не би било ни Београда на води, ни аутопутева, ни других пројеката, да је слушао оне који су увек против нечега.

„Уморан сам од тих прича, да вам искрено кажем, никад ми није на памет пало, нити било коме од нас, да динар узме од било чега. Радимо све што можемо да за Србију обезбедимо велики напредак. Да смо неке питали и слушали, не бисмо данас имали ни Београд на води, не бисмо ни БИГЗ-ову зграду реновирали, ни другу зграду Ушћа, ни аутопут, ни Беобанкину зграду не бисмо завршили, Славија би нам била најгоре ругло без фонтане у коју су детерџент сипали“, навео је Вучић.

Он је упитао шта је проблем код људи који не воле да се нешто гради и направи.

„Само тражите разлог да будете против нечега. Пре неки дан се смејем, кажу – не дамо Југу. Извините, шта не дате? Хотел Југославија не ради. То је приватна ствар, Грци су купили, то је грчко колико ја знам, пре 20 година ви сте им то продали, ви сте им то дали. И сад кажу – не дамо. Како можеш да не даш неком приватнику да нешто ради. Шта је ово људи, какво је то стање свести?“, упитао је Вучић.

Вучић је казао да народ Србије уме да препозна људе који су озбиљни и одговорни и знају шта је важно за раст и напредак економије и да се зато Србија и развија.

 

Фото: Танјуг Страхиња Аћимовић

 

 

 

Related posts

Позив младима за добровољно служење војног рока

Новосадска ТВ

Пуцњава у Каћу, отац упуцао сина из ватреног оружја

Новосадска ТВ

Брнабић: Поносни на Вучића – „Хвала што не даш да нам газе Србе и Србију“

Новосадска ТВ