Политика

Вучић:Херојски успех ако буде велики број уздржаних на гласању о резолуцији

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да ће оне земље које буду подносиле резолуцију о Сребреници у Уједињеним нацијама, уз више моћи и новца него што може да се замисли, имати озбиљног противника у „малој земљи“ која се дрзнула да брани истину.

Он је новинарима, након састанака у УН, рекао да је Србија показала да жали због тог трагичног догађаја и да се залаже да се починиоци злочина казне, али да нисмо спремни да прихватимо да се на цео народ ставља печат.

„Немојте да доносите колективну пресуду, то неће допринети учвршћивању мира, већ додатним поделама. Е сад, за нас у Србији, ако би неко рекао нисте ни поменути, па нисмо, али сви знамо у чему ја реч. И сви знамо како ће се то злупотребљавати у будућности. Друга наша обавеза је да бранимо интегритет српског народа, не вређајући притом никога другог и не чинећи ништа лоше против било кога другога“, рекао је Вучић.

Он је рекао да је захвалан свима који помажу Србији у Уједињеним нацијама (УН) по питању резолуције о Сребреници, али да у том погледу највише помаже углед Србије који нико не треба да потцењује.

„Ми смо захвални свима који нам помажу, али највише углед Србије помаже. Господин (амбасадор Руске Федерације при Уједињеним нацијама Василиј) Небензија је рекао да ће да помогне. Сутра ћу имати билатерални састанак са кинеским представником. Уверен сам да ће Народна Република Кина као пријатељ да помогне“, рекао је Вучић.

Он је истакао да су притисци на Србију све већи, али да је важно да Србија покуша да се у коначном гласању види да је већи део земаља био или уздржан или против, иако ће предлагачи резолуције у сваком случају прогласити победу.

„Важно је из моралних разлога да то буде случај. Ово је најтеже питање за нас, а да је питање Косова и Метохије, било би нам много лакше у УН. Разлика у нашу корист би била значајна“, рекао је Вучић.

Председник је подсетио да је 2003. године када је усвојена резолуција о Руанди постојао консензус на територији читавог афричког континента.

„Они нису питали нас као прву суседну земљу у односу на БиХ. Нико нас није обавестио“, истакао је Вучић.

Он је додао да је зато важно да се Србија бори у УН и да због тога сви који су ангажовани на дипломатским задацима сада марљиво раде.

„Наш је посао да се боримо за своју земљу, резервну домовину немамо“, поручио је Вучић.

Вучић:Велики број састанака, на пријему добили наш нон-пејпер и образложење

Председник Александар Вучић изјавио је данас да је имао у Њујорку разговоре са великим бројем званичника афричких, латиноамеричких и карипских земаља, као и да су представници страних земаља на пријему који смо организовали добили наш нон-пејпер и образложење о нацрту резолуције о Сребреници.

„Састао сам се данас са тројицом председника, једним премијером афричких земаља, телефонски у зоом конференцијском формату. Имали смо овде велика два састанка и поносан сам на изузетно присуство људи из Африке, били су представници 22 земље, при томе ја сам разговарао са још тројицом лидера, тако да је било 25 афричких земаља, што је негде око 48 одсто укупног броја афричких земаља“, рекао је Вучић новинарима.

Каже да је још десет њих било јуче на пријему где су добили наш нон-пејпер и наше образложење.

„И још ћу имати састанака овде. И после тога смо имали састанак са латиноамеричким земљама и карипским, којих је укупно 32, а само на нашем састанку њих је било 21, тако да је био највећи број њих на овом брифингу, како се то погрешно назива, јер је то разговор са пријатељима“, рекао је Вучић.

Он је навео да је Србија покушала да објасни своју позицију.

„Сада први пут на овакав начин могу да говорим зашто се Србија, иако мала земља, иако знамо да немамо готово никакве шансе, јер ми сада осећамо оно што ви не можете да видите, колико се притисак појачава на све ове земље и они који су нам рекли да ће бити против, неки кажу да су уздржани, али појављује се много других који кажу да су били за па ће сада бити уздржани и неки нови који ће да буду против“, рекао је Вучић.

Поручио је да ће борба бити до последњег дана.

„Али хоћу да људи у Србији буду поносни на једну ствар и ја сам захвалан свим људима који овде раде, ми смо довели део људи из Београда који се укључио, који се боре буквално даноноћно, то је као када имате једну радионицу, то је данас наша мисија овде у Њујорку“, навео је Вучић.

Истакао је да ту пршти од позитивне енергије и да се људи боре за своју земљу, за свој народ.

И хвала им на тој изузетној енергији, поручио је Вучић.

Вучић: Боримо се за КиМ у немогућим условима

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да, иако је за западни свет питање КиМ решено још 2008. године, ми се 16 година касније, у немогућим условима и даље боримо и нешто покушавамо.

Он је новинарима у Њујорку рекао да су пресуде и око Сребренице и око КиМ донете много раније, да се Србија бори, али и да он не разуме неке у Србији који кажу да бијемо „нечије туђе изгубљене битке“, а не да покушавамо да сачувамо образ и понос нашег народа.

„Неки људи ништа не разумеју, али ми смо потпуно посвећени, толико посвећени да то и ви овде присутни можете да видите. Видели сте јуче какву су намештаљку направили. То је шокантно што су радили, па су морали да лажу за те жене. Заиста вам је жао када видите жене силоване и немате шта да кажете на то. Доведени сте у ужасну позицију, али вам нико никада није рекао да је могуће да доводите жртве било ког сукоба. Могли смо читаву ону салу да испунимо жртвама албанског терора“, рекао је Вучић.

Додао је да су Албанци били страшно весели јер су успели да их уведу, због чега је било кашњења на почетку.

„Ја сам се питао ко су људи који улазе па их није протокол одмах пустио, а онда смо схватили да су они то договорили и са Американцима и са Словенцима и Швајцарцима и свима осталима. Не зна се ко је био одвратнији, Словенци или не знам ко је други од њих који су јуче говорили. Али и то смо издржали и показали како једна мала земља уме да се бори за свој интегритет против најснажнијих земаља. Јер су правда и истина и по том питању на нашој страни“, рекао је Вучић.

Додао је и да ће амбасадор Србије у САД до 2. маја остати у Њујорку, а да ће се он највероватније вратити у земљу на пар дана.

Вучић: Шефица УНМИК је знала да жртве нису чланице Вљосиног кабинета

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да жене које су говориле о наводним силовањима на КиМ нису чланице кабинета Вљосе Османи и да је сигуран да је то знала и шефица Унмика Каролин Зијаде.

“Формално и званично имате имена целог кабинета, ниједно име од тих госпођа није на списку чланова њеног кабинета. Лепо су се најели и напили после тога”, рекао је Вучић у изјави новинарима у Њујорку где је присуствовао седници Савета безбедности УН о Косову.

На питање новинара да прокоментарише то што су многи људи у Србији навијачки дочекали то што га је председавајућа Малте више пута прекидала иако то не иде у корист Србије, Вучић је рекао да увек имате део људи у Србији који ће да навијају против своје земље.

“Зато што од дрвета не виде шуму. Због личне мржње према мени, због тога што нису на власти, они мрзе целу земљу нашу, али то говорим њима. И пошто данима не говорим ни о каквим унутрашњим политичким стварима, толико сам посвећен и концентрисан на оно што је животно важно за нашу земљу, да не могу глупостима да се оптерећујем”, рекао је Вучић.

Вучић: Немам снове да „поцепам“ опозицију, моји су снови само напредак Србије

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас у Њујорку да нема никаве снове да „поцепа“ опозицију и уклони политичке противнике и нагласио да се његови снови тичу само напретка Србије.

Он је то рекао на питање новинара да прокоментарише писање опозиционих медија да је поразио опозицију, да их је „поцепао“ и да је „испунио свој сан и уклонио све своје противнике и политичку претњу.“

„Прво, немам такве снове. Моји снови се тичу напретка Србије, а не страха од политичких противника или страха од изборне утакмице. Неки други имају тај страх. Сви моји снови везани су за бољи животни стандард наших грађана, за напредак Србије, за изградњу Србије, нове путеве, аутопутеве, нове пруге, нове центре развој вештачке интелигенције, софтверске индустрије“, рекао је Вучић и нагласио да је само то оно што га занима.

Председник је нагласио да је оно што он сања, убрзан развој пољопривреде.

„То су ствари које мене интересују, да нам економија напредује брже. Ту имам много снова, и даље недосањаних снова, иако сам многе дочекао и досањао, а немам никакве снове који се тичу политичких противника“, казао је он.

Како је нагласио, такви коментари су зато што ти људи живе у „мехуру неистине“ који су сами направили и због чега сами верују да то некога посебно занима.

Подсетио је да већ неколико дана избегава да говори о томе.

„Не знам ни ко иде на изборе, ни ко не иде на изборе. Чуо сам да су рекли да су неки долазили код мене у Јајинце. Нису. Бирам друштво. Нико од њих није био код мене. Нити ће. Зато што добро знам шта су све чинили до сада“, нагласио је он.

Поновио је да није никога „цепао“ и да је о питање за опозицију.

„Сви они уједињени знали су да губе изборе у Београду. И зато су пронашли излаз у тражењу кривца у неком другом. Зато што та разлика која је постојала на изборима од пет одсто – колико је било у Београду, данас је на нивоу око 10 – 11 одсто“, казао је он.

Преседник је нагласио да је опозиција видела да је направила много грешака.

„Људи неће да земљу воде Михаил Рот, Шидер. Неће да идете и кукате у иностранству и да говорите ствари против своје земље. Људи хоће да се боре за своју земљу. И то је велика разлика и то је нешто што они нису разумели“, нагласио је Вучић.

Председник је додао да је друга ствар коју људи желе, убрзан развој градова, своје земље и да је концентрисан на оно што је животно важно за Србију.

Вучић: Ако успемо да имамо и велики број уздржаних, био би то херојски успех

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да је позиција Србије изузетно тешка и да није у стању ни да говори о резултатима које је постигао током разговора у Њујорку о резолуцији о Сребреници.

Он је за РТС рекао да када и успе код малих земаља да их убеди и објасни им стварну слику, велике земље прете и притискају, па и ти који све разумеју, пређу у уздржане.

„За нас је и то важно. Покушавамо да имамо више земаља које ће да буду уздржане и против, него које ће да буду за. Ако то успемо, иако смо формално изгубили, то би био херојски политички успех. Ја се надам да то није немогуће“, рекао је Вучић.

Он је рекао да у тим покушајима Србија наспрам себе има неке најистакнутије западне земље – САД и Немачку која то највише гура, Енглеску, Француску.

„И онда видите једну малу Србију која покушава да каже да није добар ни тренутак ни начин да се резолуција доноси. Појединци су одговорни за злочине и кажњени су, а овим намећете колективну кривицу. Раде то да би покрили све што не могу да кажу око Газе и показаће да нису анти муслимански настројени“, рекао је Вучић.

Он је додао и да је, током боравка у Уједињеним нацијама, разговарао са преко 62, 63 одсто латиноамеричких и карипских и афричких земаља.

„То су за нас изузетно важни континети и нације и они осећају забринутост Србије. Неке земље су ме запањиле јер неће да гласају како смо их замолили, али су чули нашу аргументацију. Морате да имате у виду да је то тешка тема и да је тешко супродставити се најмоћнијим земљама“, рекао је Вучић.

Вучић: После гласања о резолуцији о Сребреници имаћемо још више пријатеља

Председник Александар Вучић поручио је данас да се делегација Србије неће обрукати већ да ће после 2. маја, када је предвиђено гласање Генералне скупштине УН о резолуцији о Сребреници, имати још више пријатеља и подигнуте главе отићи из Њујорка.

„Нећемо се обрукати и како год да буде и 3. маја ћемо моћи уздигнуте главе да изађемо одавде и видећете да кад изађемо одавде да ћемо да имамо још већи број пријатеља, јер многи који не смеју да буду уз нас, били би уз нас“, рекао је Вучић за РТС.

Додао је да се то у политици не рачуна увек, али да јесте један додатни залог за будућност.

На питање како сад протичу његови разговори по питању нацрта резолуције о Сребреници, Вучић је рекао да сада има земаља које се понашају увек на изузетно одговоран и озбиљан начин, који имају директну комуникацију са својим председником и својим владом.

„Али имате и земље са којима сте већ три круга консултација обавили, а њихов амбасадор није добио никакву информацију. Зато је било страшно важно ово што смо данас овде радили. Ја ћу, уколико се уопште вратим у Београд на три дана, у Београду да поновим консултације са свим овим земљама. Макар са свим сталним представницима. Имамо девет афричких земаља које имају стално представништво у Београду, имамо пет јужноамеричких, латиноамеричких земаља, рачунајући и Кубу. Имамо највише азијских, мислим 21 земљу са сталним представништвима у Београду. И поново ћу са њима да разговарам“, рекао је Вучић.

Он је нагласио да у предлогу резолуције није наведено име ни једног кривца за Сребреницу и таква резолуција подразумева колективну осуду целог народа, иако предлагачи говоре супротно.

„Зашто ви доносите ову резолуцију? Јел је доносите због поштовања, пијетета, кајања? Ја сам посетио (Сребреницу) и погнуо сам главу. Нисам погнуо главу пред каменицама, ударцима, флашама. Погнуо сам главу пред спомеником страдалима, положио цвет, иако сам био нападнут. Позвао сам их на разговор одмах после тога сматрајући да су то суштинске ствари“, рекао је Вучић.

Он је рекао да је то додатни притисак на једну суверену и независну земљу у овом тренутку и упитао се да ли је то због неувођења санкција Русији, односа са истоком или због нерешавања питања Косова, или, како је рекао, због тога што смо слободна и независна земља.

Вучић је додао да 2010. године Србија није сама писала декларацију о Сребреници.

„Да вам објасним да је то писала Турска заједно са нама. Јел можете да верујете? Ја као председник то знам и имам белешке о томе из тог периода. Ми нисмо у свом парламенту могли да донесемо сами нешто. Ми смо морали да имамо посреднике за то. Али, променила се Србија“, рекао је Вучић.

Он је нагласио да ће се Србија борити у УН онолико колико може.

„И дан после тога идемо да радимо, још снажније, да се боримо још више, да припремамо Експо, да додатно подижемо углед Србије у свету“, рекао је Вучић.

Председник је рекао да ће се видети у УН колики је углед Србије и колико земаља глобалног југа цени Србију.

Истакао да је да ће сутра имати разговор и са представницима Народне Републике Кине, који су страшно важни за нас.

„Разговарао сам са министром из Индије, то су највеће земље света. Сутра ћу да имам и очекујем да буде преко 30, можда и 35 азијско-пацифичких земаља. Само на Пацифику имате 15 земаља. Сада вам ја не објашњавам да је лоше за нас што су у Вануату неки други дошли на власт па су зато као спонзори, а да је негде добро што се променила власт“, рекао је Вучић.

Нагласио је да је веома важно што су на нашем пријему јуче били и Тајланд и Филипини, што су могли по први пут да чују нашу аргументацију.

„Размишљамо да у том делу Индокине и отворимо нашу амбасаду, упркос свим трошковима који нису мали. Ви сте видели колика је наша посвећеност, мисија је мала, ту састанци трају по четири сата. Вика и дрека, али узбуђење је позитивно, и – нећемо се обрукати“, нагласио је Вучић.

Вучић: Имамо међународно право и истину на својој страни

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да Србија на својој страни има међународно право и истину и да само на то може да се позива у својој дипломатској борби.

„И даље само на то можемо да се позивамо и ни на шта друго. Ако ми ви кажете да мислите да је могуће да ми будемо снажнији од Немачке, Америке, Енглеске, Француске, Италије и од свих њих у било чему другом, ја ћу вам рећи – дајте људи будите озбиљни. Ово је једино што можемо“, рекао је Вучић у изјави за медије у Њујорку говорећи о резолуцији о Сребреници.

Он је тако одговорио на питање новинара шта Србија има на својој страни осим међународног јавног права.

Вучић је оценио након сусрета са другим делегацијама у УН да су веома забринути, без обзира како ће гласати за предлог резолуције, јер, како је истакао, дипломате су веома забринуте због недостатка инклузивности, недостатка консултација и због тога што не желе да повреде Србију.

„Видео сам то код бар 70-80 земаља, неки од њих ће гласати у прилог резолуција, неки против. Највећи део ће бити уздржано од њих“, додао је Вучић.

Вучић је приметио да неке делегације не разумеју зашто се сада резолуција подноси и зашто не могу да добију одговор од подносилаца текста резолуције, зашто то чине овом тренутку.

„Нико не може да добије одговор на то питање. Па како да га добију? Како да га добију кад би морали да уђу у дубину, у корен онога зашто то раде против Срба у овом тренутку. Ја знам одговор и мислим да сам га представио, али не могу они то да кажу међународној јавности“, рекао је Вучић.

Он је поновио да ће доношење резолуције отворити Пандорину кутију.

Додао је да ће, колико сутра, разговарати са председником Сијера Леонеа.

Навео је да је видео и да су на пријему после седнице заједно са Вјосом Османи били представници САД, Словеније, Малте, Јапана, Швајцарске.

 

 

 

Фото: Танјуг видео

 

 

Related posts

Данас последњи дан за пријаву пензионера за опоравак у бањама

Новосадска ТВ

Лазару Јанићијевићу 30 дана кућног притвора

Новосадска ТВ

Министар Вучевић у касарни „Хаџипрокопију Сотирис“ на Кипру

Новосадска ТВ