Војводина

Секретар Милошевић уручио уговоре представницима високообразовних институција

Покрајински секретар за високо образовање и научноистраживачку делатност проф. др Зоран Милошевић данас је уручио уговоре представницима високообразовних институција које су добиле средства на основу два јавна конкурса – за финансирање научноистраживачких и развојно-истраживачких пројеката националних мањина – националних заједница и за финансирање пројеката који се баве истраживачко-уметничким стваралаштвом у области уметности у 2024. години.

Покрајинска влада је, преко ресорног секретаријата, обезбедила 16 милиона динара за реализацију 32 пројекта.

Секретар Милошевић се овом приликом осврнуо на осмогодишњу традицију поменутих конкурса, и подсетио на то да су 2017. године издвојена четири милиона динара за финансирање пројеката националних мањина, односно пет милиона за истраживачко-уметничке пројекте.

„Кроз научноистраживачке и развојно-истраживачке пројекте националних мањина сведочимо пуној хуманизацији наших живота, нијансираности и слојевитости целокупног друштва, хармонизованог у различитости. Поборници ове идеје разумеју да припадници националних мањина чувају не само своје завичајне и етнокултуролошке специфичности, већ и своја права на изражавање у научном и уметничком смислу“, рекао је Милошевић.

Он је говорио и о уметничким пројектима наводећи да су настали као одговор на захтеве са Академије уметности, припадника дигиталне уметности и представника Катедре за архитектуру и урбанизам на Факултету техничких наука.

„Допринос науке, а посебно уметности, јесте да управља хуманим циљевима, да сваког човека награди. Срећа и добробит огледају се у разумевању хармонизације и појма лепог, а онај који то разуме, има све шансе да буде добар човек“, закључио је секретар.

Један од руководилаца за истраживачко-уметничке пројекте доц. др Марко Лазић са Факултета техничких наука рекао је да се на Катедри за архитектуру и урбанизам, Катедри за анимацију у инжењерство и Катедри за сценски дизајн налази група људи који се баве уметношћу и да ће сада по први пут бити реализовани овакви пројекти.

Руководилац једног од научноистраживачких и развојно-истраживачких пројеката националних мањина доц. др Саболч Халаши истакао је да ресорни секретаријат препознаје потребе етничке научне заједнице у Војводини и да финансирањем оваквих пројеката Покрајинска влада доприноси општем научном напретку.