Нови Сад

Представљен пројекат „Гледај да те виде, вози се бициклом“

Градоначелник Новог Сада Милан Ђурић присуствовао је програму посвећеном Дану планете Земље, који Град Нови Сад сваког 22. априла обележава низом манифестација на више локација, а ове године, на више локација у граду, биле су представљене различите теме из области заштите животне средине, попут рециклаже, енергетске ефикасности и заштите ваздуха. На Тргу слободе, али и на другим локацијама, попут платоа Спенса и Променаде, током дана грађани су могли да се упознају са могућностима које им Град нуди у смислу мера за повећање енергетске ефикасности њихових објеката или у вези са субвенцијама за бицикле, а организован је и квиз о екологији за све посетиоце манифестације са вредним наградама.

– Моја порука данас јесте да се сви подсетимо једне велике истине, а то је да ову планету нисмо наследили од наших очева, већ смо је позајмили од наше деце и треба да је чувамо као своју једину кућу. Веома је важно да будемо одговорни према нашој планети, да учимо децу да је чувају, јер наши здравље и живот зависе од стања наше животне средине. Зато, чувајмо Земљу, да бисмо сачували себе, јер се здравље човека и планете не могу одвојити. Све похвале упућујем организаторима из Градске управе за заштиту животне средине и захваљујем учесницима данашњих активности на свим локацијама у граду. Посебно хвала овде присутним представницима Новосадске бициклистичке иницијативе, Удружењу „Tour de Fruška“, Радној групи Зелена столица, Градској управи за саобраћај, Агенцији за безбедност саобраћаја, Олимпијском комитету Србије и његовом председнику Божидару Маљковићу, ДДОР-у, ЕКО Сербиа и другима. У погледу заштите ваздуха, ми смо 2021. године, као први град у Србији, покренули акцију подршке грађанима за куповину бицикла као еколошки пожељног превозног средства. Кроз ову акцију је, у протекле три године, подржана куповина око 5 000 бицикала. У наредних месец дана грађани могу да очекују да ће бити расписан Јавни позив за грађане за добијање субвенције за куповину новог бицикла. За бољи квалитет ваздуха боримо се и озелењавањем. У периоду од 2012. до 2023. године поред уређења травњака и редовне неге зеленила, на територији Града засађено је око 45 000 стабала – рекао је Милан Ђурић.

Директор Агенције за безбедност саобраћаја Бранко Стаматовић истакао је да је кампања „Гледај да те виде, вози се бициклом“ покренута са циљем да се промовише безбедно учествовање бициклиста у саобраћају.

– За нас је битно да промовишемо безбедну употребу бицикла и да овде у Новом Саду, где се бициклизам веома негује, спроводимо ову кампању кроз едукације првенствено најмлађих. Употреба бицикла, као превозног средства у саобраћају, веома је значајна и за заштиту животне средине, те смо зато овде данас заједно окупљени поводом Дана планете Земље – рекао је Стаматовић.

На платоу испред Т.Ц. Променада представљено је шта све Град ради у области заштите ваздуха, као и подстицајне мере у виду субвенција Града за куповину бицикла, а одржана је и обука најмлађих суграђана из Основних школа „Жарко Зрењанин“ и „Бранко Радичевић“ о томе како безбедно управљати бициклом.

Related posts

Вучевић се у Атини састао са Лајчаком

Новосадска ТВ

Сутра отварање ауто-пута у пуном профилу Шабац-Рума дужине 22 км

Новосадска ТВ

На путевима у Србији за 7 дана више од 32 000 прекршаја прекорачења брзине

Новосадска ТВ