Србија

МУП: Апел грађанима да поштују саобраћајне прописе ради смањења броја незгода

Поводом Недеље превенције повреда у саобраћају, која се широм света обележава током ове седмице, Министарство унутрашњих послова апеловало је данас на грађане да поштују прописе и одговорно се понашају у саобраћају и тиме директно допринесу смањењу броја саобраћајних незгода и последица незгода на нашим путевима.

„Посебно скрећемо пажњу возачима да поштују прописано ограничење брзине, да не управљају возилом под дејством алкохола и психоактивних супстанци, као и возачима и путницима у возилу да обавезно користе сигурносни појас и на предњем и на задњем седишту“, саопштио је МУП.

Према наводима МУП-а, у Србији на годишњем нивоу, у последњих пет година, просечно је на путевима страдало 520 учесника у саобраћају, док је више од 3.200 задобило тешке, а око 16.000 лаке телесне повреде.

Готово половину погинулих на нашим путевима чине пешаци, бициклисти и мотоциклисти, као посебно рањиве категорије учесника у саобраћају, напомиње МУП.

Недеља превенције повреда у саобраћају обележава се широм света, сваке последње недеље у априлу, са намером да се скрене пажња на катастрофалне последице које саобраћајне незгоде остављају на појединце, њихове породице и друштво у целини.

Министарство подсећа да су, према подацима Светске здравствене организације, саобраћајне незгоде водећи узрок смрти и тешких телесних повреда деце и особа млађих од 24 године.