Војводина

Одржана конференција посвећена развојном финансирању предузетништва у Србији

Покрајински секретар за привреду и туризам др Ненад Иванишевић учествовао је данас на конференцији „Досадашња пракса развојног финансирања и могућности финансирања МСП у Републици Србији”, која је окупила институције и организације на републичком, покрајинском и локалном нивоу, као и представнике јавног и приватног сектора, у организацији Фонда за развој Републике Србије.

Иванишевић је истакао да Покрајинска влада и ресорни секретаријат пружају подршку предузетништву у туристичким делатностима, као и кроз набавку машина и опреме.

„У претходне три године определили смо готово две милијарде динара за побољшање туристичких капацитета, за манифестације које генеришу привредну делатност, тачније манифестациони туризам, и за набавку машина и опреме. У истом периоду смо кроз програме за подршку женском предузетништву усмерили преко 130 милиона динара женама које руководе својим предузећима“, рекао је Иванишевић и додао да је циљ подстаћи младе људе до 35 година да постану предузетници.

Он је овом приликом најавио конкурс који ће Секретаријат реализовати у сарадњи са Економским факултетом у Суботици и који ће бити намењен домаћој привреди.

„Идеја је да домаће ИТ компаније креирају софтверска решења за домаће фирме, која ће бити бесплатна за привреднике који се јаве на конкурс. Тиме желимо да приближимо нашу привреду светском нивоу, а без дигиталне трансформације то није могуће“, навео је Иванишевић.

На конференцији се обратио и министар привреде Слободан Цветковић, који је и председник УО Фонда за развој Србије. Он је упознао присутне са мерама Министарства намењеним малим и средњим предузећима у укупном износу од 3,4 милијарде динара у претходној години, као и са тим да је, када се узму у обзир средства Фонда, средства са тржишта капитала и из комерцијалних банака, реч о укупном износу од 9,1 милијарду динара.

Директор Сектора Привредне коморе Србије за стратешке анализе и интернационализацију Бојан Станић истакао је да наша земља остварује знатне стопе раста у последњих пет година, када је реч о роби и услугама, што је битна тема развојног финансирања.

„Још увек недостају инвестиције које повећавају вредност производње, а тиме и извоза. До изражаја долази и питање конкурентности, јер се поред недостатка радне снаге и органиченог приступа изворима финансирања, домаће компаније све више усмеравају ка могућностима реализације својих производа и услуга и на иностраном тржишту“, изјавио је Станић.

Према речима директорке Фонда за развој Републике Србије Татјане Матић, кредитне стопе у Фонду су веома повољне и за инвестиционе кредите се крећу од 1,5 до 2,5 одсто, а у случају трајних и обртних средстава од 1,8 до 2,8 одсто, и то у зависности од средстава обезбеђења.

На конференцији су обрађене и теме проналажења додатних извора финансирања услед високих камата код комерцијалних банака, као и финансирања из фондова ЕУ и подршке међународних организација.

 

Фото: Покрајинска влада