Политика

Брнабић: Нисмо постигли договор, јер се све свело на датум избора

Председница Скупштине Србије Ана Брнабић изјавила је да је данашњи састанак власти и опозиције о изборним условима био најбољи до сада, али да договор није постигнут јер се, како је рекла, све свело на датум избора.

„У смислу конструктивности, размене аргумената, овај састанак је био далеко најбољи до сада. Јако добар састанак и ја мислим да би се поносио сваки парламент на свету. Мислим да је то тај тон и то понашање које ми дугујемо грађанима“, рекла је Брнабић.

Она је потом објаснил да договор није постигнут зато што се све свело на разговоре о датумима.

„Било је нешто више на овом састанку разговора о изборним условима, али коначно је ултимативно постављен датум. Не бирачки списак, не ОДИХР препоруке, да ли треба да се имплементирају пре или касније…“, рекла је Брнабић.

Поновила је да ће се формирати радна тела за примену ОДИХР препорука и за вршење увида, контроле, надзора и ревизије бирачког списка.

Иначе, почетак конференције за новинаре је обележио мањи инцидент који је изазвао посланик Еколошког устанка Александар Јовановић Ћута који није учествовао у дијалогу власти и опозиције.

Јовановић је пришао Ани Брнабић која се спремала да започне конференцију за новинаре и добацивао, а Брнабић се „захвалила“ на перформансу и додала да је ово још један показатељ како неки од њих замишљају дијалог.

„Човек дође, иако се ни на један разговор није одазвао, ни на једном састанку се није појавио, дође овде каже шта има, оптужи за различите глупости, а све што је изговорио су лажи, покупи се и оде. Не саслуша одговор, не занима га разговор. Шта да радите – срамота је у томе је што припада групи која себе зове ‘Србија против насиља'“, рекла је Брнабић.

Брнабић: Власт учинила све да се крене у примену препорука ОДИХР-а

Председница Народне скупштине Ана Брнабић рекла је данас да је власт учинила све да се крене у примену ОДИХР-ових препорука о изборним условима, као и да је Радна група Владе Србије за сарадњу са ОДИХР-ом израдила пакет измена и допуна изборних закона.

Брнабић је после састанка са опозицијом о изборним условима навела да је власт послала пакет измена и допуна закона посланичким групама на коментаре, као и самом ОДИХР-у, како би добили прелиминарне коментаре приликом рада на законима.

„Ми смо ти који се стварно труде да се ураде суштинске ствари, а то је побољшање изборних услова, а не датум. То хоће ли избори бити 2. јуна, нема никакве везе са изборним условима“, рекла је Брнабић.

Захвалила је оним посланичким групама које су јој послале мишљење и коментаре на измене и допуне закона и истакла да је њена велика жеља да заједно са опозицијом настави рад на побољшању изборних услова.

Брнабић: Избори у Београду биће одржани 2. јуна у последњем законском року

Избори у Београду биће одржани 2. јуна, када им је законски рок, у најкаснијем могућем термину и то на експлицитни захтев и молбу председника Александра Вучића да се на тај начин „изађе у сусрет опозицији“, рекла је данас председница Парламента Ана Брнабић.

„Избори као једна од важнијих тема данашњих консултација, нису садржали питање неусловности, већ питање датума, тако да ће се одржати када им је законски рок у најкаснијем могућем термину, а то је 2. јун и то на експлицитни захтев председника Републике, који ме је замолио да изађем у сусрет, на крају крајева опозицији, да те изборе распишем и да они буду у последњем могућем термину“, рекла је Брнабић.

Брнабић је на конференцији за медије после састанка власти и опозиције, истакла да је опозиција одустала од свог првобитног захтева да се сви избори обједине за 2. јун и да тај предлог за њих, како је рекла, више није на столу.

Опозиција сада, додала је, помиње обједињавање избора за јесен.

То би, како је објаснила, додатно направило штету Београду, који, како наводи, већ дуго функционише под вођством привременог органа.

„Не више сада ни на јесен, већ не знамо тачно ког датума, а имајући у виду да град у овом тренутку функционише под вођством привременог органа, са привременим финанасирањем, већ практично шест месеци. Какав би то сигнал дало београђанима и показало озбиљност или неозбиљност да град ове величине функционише под неким привременим статусом више од годину дана, и рационално објашњење за то нисмо добили“, рекла је Брнабић.

Она је рекла да ни у једном моменту није чула да је опозиција поменула да ће у наредна два дана дати нову шансу да се дође до договора.

Каже да је настала конфузија у редовима опозиције, да су поједини представници тражили још мало времена за консултације, а други били изричити у томе да се београдски и локални избори обједине на јесен.

 

 

 

Related posts

Весић: Још 10 дана за пријаву за прикључке, продужења рока неће бити

Новосадска ТВ

Вучић: Важни састанци у Паризу од суштинског значаја за Србију

Новосадска ТВ

Град Нови Сад ПОМАЖЕ ПЕНЗИОНЕРЕ са најнижим примањима

Новосадска ТВ