Србија

Вучић: Главна битка Србије у СЕ 16. маја, ако не дође до померања

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да ће иницијатива за пријем тзв. Косва у Савет Европе сутра проћи на заседању Парламентарне скупштине Савета Европе, али да ће се ако не дође до неких померања, наша главна битка водити 16. маја, када би требало да се одржи седница Комитет министара СЕ који доноси коначну одлуку. Он је за РТС рекао да је та седница највљивана за 11. мај, али да ће највероватније бити одржана 16. маја, уколико не дође, како је рекао, одређених померања. Вучић је навео да се сада планира прибегавање новом трику, а то је да се 10. маја тзв. Уставном суду у Приштини упути на оцену уставности акт статута ЗСО који су Европљани донели, не би ли неко у томе, како је рекао, пронашао „лајбницов“ довољан разлог да кажу да су покренули процес око Заједнице српских општина. „У ствари није покренуто ништа, али да кажу ово нам је разлог да гласамо за Косово у Савету Европе. Тако да, то је нешто што ће се дешавати“, рекао је Вучић за РТС. Он је оценио и да је најсмешније у њиховим образложењима да је све то око СЕ нормалан процес. „То је нормалан процес, то пише негде, па тамо негде пише да је Заједница српских општина морала бити формирана пре 11 година. Ви сте ми, сви европски лидери и Шолц и Макрон и Мелони рекли да не морамо ништа да урадимо док се не формира ЗСО, па сте то заборавили“, навео је Вучић. Изразио је уверење да ту ипак постоји шанса да, захваљујући француском залагању, се размисли о одлагању и о неким другим стварима. „Али, видећемо. У сваком случају то неће бити једноставно. Ми смо послали много папира, много званичних писама, много упустава нашим ДКП-има, много објашњења на различите адресе. Наставићемо то да радимо“, рекао је Вучић.

Нова влада за 10 до 15 дана, пре мајских празника

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да очекује да ће нова Влада Србије бити изабрана за 10 до 15 дана, пре мајских празника и да се са новом владом дочека велики сабор са Републиком Српском. „Да дочекамо васкршње празнике и велики сабор са Републиком Српском, са новом владом то би имало смисла“, рекао је Вучић за РТС. Он је напоменуо да може да буде мањих померања, али да се нада да посланици неће да се љуте ако буду морали да раде за првомајске празнике. Рекао је и да је био задовољан функционисањем старе владе, али да неких промена мора да буде и да за то треба да се пита мандатар. „Верујем да ће бити нових министара, биће неких који су били ту, биће нових расподела, али верујем да ће бити једна додатна и нова енергија. Ја сам задовољан радом претходне владе, много тога је доброг учињено, али увек је нека промена и нешто нове крви добро за нову енергију и верујем да ће тога бити“, рекао је Вучић. Вучић је истакао и да ће основни циљ нове владе бити заштита виталних националних и државних интереса и да ће остати на слободарском курсу. „Заштита виталних националних и државних интереса, да се земља налази на европском путу, али да се не одриче својих традиционалних пријатеља. То је слободарски и једини могући курс. Сигуран сам да ће нова влада остати на слободарском курсу и курсу Србије“, поручио је Вучић. Он је нагласио да треба радити што више и да ће се наставити улагање у Експо и друге пројекте. Истакао је да ће обићи све пројекте, да се ради много, и ноћу, у три смене да би се изградила пруга до Суботице, а да се сада ради много више и до Димитровграда. „Борићемо се и без страха јер су нас довели дотле, до угла у коме немамо шта да радимо, већ са све четири да се бранимо. Бранићемо себе али бранићемо и слободарски свет и на њихову жалост, бићемо много успешнији него што мисле“, закључион је Вучић.

Плате и пензије су редовне, размишља се да се повећају

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да грађани Србије не треба да брину када је реч о платама и пензијама, наглашавајући да не само што ће бити редовне, већ да се размишља када дође време, у наредним месецима, пре краја године да се оне повећају. „Брине нас повећање цена нафте, али ту ћемо гледати, пошто долази редовна акцизна повећања почетком маја, како и на који начин да то решимо и да то људи не осете у потпуности“, рекао је то он за РТС. Вучић је нагласио да је је важно да Србија настави економски развој, да ради што више, додавши да су резултати из фебруара добрии, а и у марту се очекују да ти бројеви буду веома добри. „Треба да наставимо да радимо са свим партнерима, са свим пријатељима, да развијамо своју земљу, да наставимо са индустриализацијом“, рекао је председник. Он је најавио да ће у наредном периоду бити отварања и неколико фабрика, као и постављање камена темељаца за нове. „Треба да наставимо са радовима на Експу, да наставимо са улагањем, да наставимо са грађевинском индустријом, и са нашим великим инфраструктурним пројектима“, рекао је Вучић. Како је нагласио све је то веома скупо и веома мали број земаља то може да приушти. „Сад ћемо морати мало да се стиснемо, да водимо рачуна о сваком динару и да бринемо о свему, али ми тиме снажимо своју земљу, њену позицију у региону и одвраћамо сваког потенцијалног агресора. У складу са тим морат ћемо да радимо још снажније, још јаче, да још више градимо и да се још више боримо и Србија ће по том питању, уверен сам, имати успеха“, рекао је Вучић.

Људи желе политичаре који имају храброст да штите интересе своје земље

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да људи у Србији желе да слушају политичаре који имају срце, који имају душу и храброст да штите интересе своје земље, а не оне који имају једну причу за народ, а другу за међународну заједницу. „Да ли се чуло шта о Резолуцији о Сребреници мисле неки опозициони политички кругови. То је главна тема већ данима. Једино се тиме бавимо, то је главна тема за све у региону, свуда осим за њих“, рекао је Вучић за РТС. Он је оценио да неки опозициони политичари имају једну политику за народ, док потпуно другачију за странце, али да народ то примећује и да то не жели. „Немам ништа против тога, али зато сам поносан на чињеницу што Србију представљају неки други људи, који имају политику, план и програм. Људи који ће да се боре за своју земљу, без обзира на цену коју ће лично морати да плате и без обзира на висину и степен притиска којима ће да буду изложени“, рекао је Вучић. Он је додао да је сигуран да су људи у Србији поносни на своју тробојку, на своју земљу. „Наша застава и наша земља веома брзо постаће симбол отпора и симбол слободе широм света. Видећете по бројевима о којима вам говорим колика снага отпора ће бити наша земља. Наравно изгубићемо, али силина нашег отпора биће толико велика да ће се и силници и насилници тим отпором изненадити“, рекао је Вучић. Коментаришући да жели да докаже да Срби нису најгори народ на свету, пре свега и да нисмо геноцидни, председник је рекао да би они рекли да се то не односи на народе или појединца. „Не, не, то је цивилизацијска вредност. А тако да не верујем да ће са одушевљењем прихватити Резолуцију о геноциду на територији Србије током Другог светског рата. Никога не окривљујем. Или на територији бивше Југославије, па ко је сад у Јасеновцу починио? Никога ми не окривљујемо. Неће ваљда такве цивилизацијске вредности да укину свету, да се не изјасне људи по том питању. Немогуће, не верујем да је то могуће. Али ће имати прилике да се изјашњавају. Много прилика ће имати да се изјашњавају о различитим стварима“, рекао је Вучић. Он је додао да ће имати и прилике да се извашњавају и о томе како ће да нас победе за несталну чланицу Савета безбедности. „То ће бити најзанимљивија трка. Биће тесно, биће 0-3. Ето, отприлике добићемо, то није три пута више, морају да дају један гол да би било три пута више. Али биће трострука разлика за нас, у односу на НАТО земље из региона. Тако да, полако. Они желе да покажу да је Србија крпа коју могу да газе сваки пут када помисле, а ми ћемо да им покажемо да ми нисмо крпа. Да смо ми земља поносног и достојанственог народа који ће да се бори. Народа који, осим што штити своје претке и своју прошлост и своју заставу, своје име и презиме, ми смо људи који гледамо у будућност. И зато се бавимо економијом, зато се бавимо развојем наше земље, најважнијим пројектима“ нагласио је Вучић.

Србија се као војно-неутрална земља понаша одговорно

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да се Србија као војно-неутрална земља понаша одговорно, да никада никога није напала, а да набавком француских борбених авиона „Рафал“ жели да покаже да ће бити, како је рекао, тврд орах за свакога. Председник Србије је оценио за РТС да су у свим новинама у региону у тренутку када је Србија објавила да ће набавити француске борбене авионе „Рафал“ изашли истоветни текстов у којима се тврди да Србија тиме крши стабилност у региону, и оценио да се у њима види доминантан спољни утицај. „Ниједан такав текст није изашао када су Хрвати набавили 12 половних Рафала. Хрвати који су готово двоструко мањи од Србије. И нико се није питао шта ће Хрватима Рафали. Нико се није питао због чега их набављају. Због чега их набављају и нико није рекао да је то кршење било какве регионалне стабилности, или нешто што би требало да лоше утиче на регион“, рекао је Вучић за РТС. Он је додао да је набавка нове генерације Рафала веома скупа и да мали број земаља може да приушти да их купи, а посебно целу ескадрилу. „Што значи да ћемо сад морати мало да се стиснемо, да водимо рачуна о сваком динару, да бринемо о свему, али ми и тиме снажимо своју земљу, њену позицију у региону и одвраћамо сваког потенцијалног агресора“, истакао је Вучић. Он је додао да ће у складу с тим морати и да се ради још снажније. „Да још више градимо, да се још више боримо и Србија ће по том питању, уверен сам, имати успеха“, рекао је Вучић.

Related posts

Шеф смене ватрогасне бригаде Београд aпелује на грађане да се придржавају прописа који регулишу паљење ватре на јавним местима

Новосадска ТВ

Вучић у Београду разговарао са Лајчаком

Новосадска ТВ

Вучевић:Око 100 локалних самоуправа имаће изборе у мају или јуну, верујем да ће председник подржати своју странку

Новосадска ТВ