Србија

Вучић: Светске силе за резолуцију о Сребреници, али борићемо се

Председник Александар Вучић изјавио је данас да нам нису велики изгледи по питању резолуције о Сребреници у УН јер против себе имамо најдоминантније светске силе са Запада и поручио да ћемо се борити. „Ја мислим да је за људе у Србији од пресудног значаја да ми урадимо свој посао, оно што можемо да се боримо. Нама изгледи нису велики, против себе имамо најдоминантније светске силе са Запада и нема ту много шта да се крије. Они су, кад је реч о резолуцији за Генералну скупштину Уједињених нација, сви спонзори те резолуције – 17 земаља, са изузетком Новог Зеланда и Чилеа“, рекао је Вучић за РТС. Каже да су главни коспонзори Руанда и Немачка. „Дакле, све остало су земље, од САД, Италије, Француске, најразвијенијих земаља Запада рекли да ће се борити за ту резолуцију. Да, ми смо добили званичан став да ће да лобирају и да ће да се боре за ту резолуцију“, рекао је Вучић. Председник је истакао да им је у истом разговору рекао да није ни очекивао другачије и одговорио – каквог јунака имате против себе и мораћете да се борите, пошто и ми мислимо да се боримо. „Ово сам наравно метафорично и под наводницима рекао, али под јунаком сам подразумевао нашу земљу, а ту нема метафоре, то је истина. И супроставићемо им се снажније него што мисле“, рекао је Вучић. По питању Савета Европе каже да је најсмешније у њиховим образложењима да је све то нормалан процес. „То је нормалан процес, то пише негде, па тамо негде пише да је Заједница српских општина морала бити формирана пре 11 година. Ви сте ми, сви европски лидери и Шолц и Макрон и Мелони рекли да не морамо ништа да урадимо док се не формира ЗСО, па сте то заборавили“, навео је Вучић. Изразио је уверење да ту ипак постоји шанса да, захваљујући француском залагању, се размисли о одлагању и о неким другим стварима. „Али, видећемо. У сваком случају то неће бити једноставно. Ми смо послали много папира, много званичних писама, много упустава нашим ДКП-има, много објашњења на различите адресе. Наставићемо то да радимо“, рекао је Вучић.

Србија мора правити разлику ко су јој пријатељи, а ко партнери

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да је важно да Србија направи разлику између тога ко су јој партнери, а ко пријатељи и додао да ће у наредном периоду Србија имати више прилика да то сазна. „Не можете да кажете да су вам пријатељи они (државе) који вам комадају територију и при томе то називају цивилизацијском вредношћу, а при томе називају то пријатељским односом према Србији. Хвала ти. Много те поштујем. Много си јак. Бићеш нам партнер у милион ствари, али немој баш да се дружимо“, рекао је председник Србије за РТС. Он је оценио да Србија ни једној земљи није ништа лоше урадила нити поручила и додао да ће у наредном периоду имати више прилика да сазна ко су јој „партнери“, а ко „пријатељи“. Он је додао да ће Србија наставити сарадњу са партнерима, али знаће ко су они које, како је метафорички рекао „зове на славу и код којих иде на славу“. Председник је прецизирао да 20. априла путује у Уједињене нације (УН) у Њујорк, да и да ће 22. априла бити одржана редовна седница Савета безбедности УН (СБ УН) о Косову и Метохији. Додао је да је извештај УНМИК-а овога пута веома неизбалансиран, иако су, како је рекао, раније они извештавали врло пристојно.

Резолуцијом о Сребреници отвара се Пандорина кутија

Председник Републике Александар Вучић изјавио је данас, поводом Резолуције о Сребреници, да ће се Србија борити за истину и поручио да ће се они који је заговарају, суочити са тим да неће бити једногласно. „На силу то урадите као што сте увек радили на силу, али ћете овог пута се суочити са чињеницом да неће бити једногласно. А сваки пут је до сада било једногласно. Ми чујемо, нама и руски пријатељи кажу, отворили су Пандорину кутију. Па сваке године ће да имају само предлоге резолуције о геноциду почињених над совјетским народом. Па како ћете да објасните да није геноцид да убијете преко 20 милиона совјетских грађана?“, рекао је Вучић за РТС. „Како ћете да објасните да није геноцид над Јерменима, са милион и по убијених Јермена које су Турци побили? И Турци су наравно спонзори резолуције против нас. Али није то против нас, то је цивилизацијска вредност. Па пошто је цивилизацијска вредност, биће много цивилизацијских вредности у будућности“, додао је Вучић. Како је поручио, Србија ће се бранити зарад цивилизацијских вредности докле год хоће, како год хоћемо, као нестална чланица Савета безбедности. „Е сад, лепо, пошто сте се кандидовали са две НАТО земље из Источне Европе, сад ћемо да их почистимо, да добијемо три пута више гласова него те две НАТО земље заједно, јер смо у могућности да добијемо три пута више гласова од њих“, истакао је Вучић. Вучић је казао да Србија поручује да једна мала слободарска земља штити свој интегритет. „Јер не заборавите, та мала слободарска земља је отворено говорила о тим злочинима који су се догодили у Сребреници. Не заборавите да ми никада то нисмо крили. За разлику од свих других. А ко у окружењу говори о злочинима над Србима? И у Првом, и у Другом светском рату, и у ратовима деведесетих. Јел неко од њих дошао да положи цвет било где“, рекао је Вучић. Поручио је да се Србија бори за истину. „Боримо се за истину и направићемо им нешто што нису очекивали од мале Србије. И то ће да виде. Поносан сам на то. Један глас када добијете, поносни сте зато што знате да нисте сами у свету“, истакао је председник.

Авио линија до Мостара прилика за развој партнерских односа Србије и БиХ

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да је отварање директне авио линије Београд – Мостар веома значајна и за људе из Требиња и околине, као и Западне Херцеговине и да је то прилика за развој партнерских и економских односа Србије и БиХ. Додао је да ће га данас у Мостару дочекати званичници БиХ и Мостара, као и да претпоставља да ће се на вечери појавити и хрватски премијер Андреј Пленковић јер су нам то партнерске земље. Вучић је то рекао гостујући на РТС и оценио да је авио линија Београд – Мостар наш интерес, као и интерес БиХ. „То су наши интереси, то је партнерска земља, идемо у партнество“, казао је он. Председник је нагласио да је наше да разговарамо о економији. „То је добро за наш народ, … карте ће бити веома јефитне и моћи ће да путују људи из Невесиња, Љубиња, Требиња, … сви ће моћи да користе мостарски аеродром. То је и отварање моста и ка Западној Херцеговини насељеној претежно хрватским становништвом“, нагласио је Вучић. Председник је нагласио да је за нас важна та линија, за развој партнерских и економских односа Србије и БиХ. Важна нам је као и њима, зато су дали субвенције као и што је и Србија дала, навео је председник Србије. Авио линија Београд – Мостар обновљена је након 33 године и данас први авион Ер Србије полеће за Мостар, на тој линији летеће три пута недељно.

 

Related posts

Елек: Косовска полиција зауставила и претресла санитет КБЦ Косовска Митровица

Новосадска ТВ

Вучић са представницима Удружења ДЕБРА о конкретним корацима за набавку лекова

Новосадска ТВ

Вучић се састао са делегацијом Хебеи, позвао кинеске компаније да улажу у Србију

Новосадска ТВ