Политика

Злоупотреба трагедије у циљу манипулације националним осећањима – председник Нациналног савета Влаха: Власи нису угрожени, део су државног система Србије и имају сва загарантована права

Поводом поновног покушаја злоупотребе страшног злочина који се десио у Бору, сада од стране Румунске Партије чији су представници Живослав Лазиц из Великог Градишта и Драган Демић из Петровца а све у служби Драгана Дјиласа, Национални Савет влашке националне мањине изјављује следеће.

Национални савет влаха наоштрије осудјује политизацију трагедије убиства мале Данке као и било коју политизацију трагедија и немилих догађаја нарочито са злоупотребом националних осећања. У наведеном случају Лазић и Демић, очигледно, у покушају прикупљања јефтиних политичких поена, злоупотребљавају и манипулишу националним осећањима Влаха али и на један мизеран начин трагедијом у Бору тако што у име Влаха, иако представљају Румуне, позивају да полицијски службеник поднесе оставку. Јасно је свима да је његова изјава извучена из контекста и злоупотребљена. Све то што раде Лазић и Демић Власима је одвратно и најоштрије осудјујемо.

Власи су део државног система, заступљени су у свим органима државне управе. Власи имају сва права загарантована од матичне државе Србије и Власи нису угрожени од стране већинског народа. Зато ако Лазић и Демић нису задовољни својим статусом нека заједно са њиховим Дјиласом почну да се боре идејама и програмом а не најовратнијим подметањима.

Новица Јаношевић,
председник Националног савета влашке националне мањине

nsuzivo.rs