Избори 2024

Брнабић: Од понедељка ћу поново позвати опозицију на разговор

Председница Скупштине Србије Ана Брнабић изјавила је да ће од данас поново позвати представнике опозиције на разговоре о изборним условима и препорукама ОДИХР-а.

На питање да ли ће легитимитет избра бити угрожен ако две или три најјаче опозиционе групације бојкотују изборе, Брнабић је одговорила да ће бити нарушен само легитимитет опозиције.

„Њихов легитимитет сада постаје упитан. Њихова неозбиљност постаје потпуно неупитна. Ове изборе имамо зато што су их они тражили и сада ће их бојкотовати“, рекла је Брнабић, гостујући синоћ на ТВ Пинку.

Она је истакла да је пре расписивања београдских избора трећи пут сам позвала опозицију на разговор и подсетила да се 4. марта нису одазвали на позив председника Александра Вучића на консултације, што им је била законска обавеза.

„У понедељак само имали коректан, али изузетно тежак разговор. Опозиција није желела да разговара о ОДИХР препорукама, већ само о своја три захтева: да се формира независна комисија за контролу бирачког списка, да буду равноправно представљени на јавном сервису и да се локални и београдски избори одрже у истом дану“, подсетила је председница Скупштине.

„Одмах смо им одговорили да је први захтев прихваћен, други не можемо, јер не контролишемо рад јавних сервиса, али да ћемо разговарати са њима о томе, док трећи не можемо јер је противзаконит“, објаснила је Брнабић.

Рекла је да се са опозицијом видела и у среду када им је понудила алтернативни предлог – да у вези са свим другим локалним изборима разгоравају око датума, можда на јесен па да се направе привремени органи, али да је то опозиција одбила.

„Два пута сам их питала да наставимо заједно да радимо на ОДИХР препорукама, на формирању комисије за бирачке спискове, али су они све то одбили“, рекла је Брнабић.

Додала је да је и док су ДС и ДОС били на власти, постојао велики број ОДИХР препорука, пре свега око јединственог бирачког списка, али да власт тада није била заинтересована.

Брнабић је захвалила свим Београђанима који су листи СНС пружили подршку, подсетивши да су у недељу предали листу са 20.000 потписа грађана, која је прихваћена под називом „Александар Вучић – Београд сутра“.

 

Фото: Танјуг Стзрахиња Аћимовић