Друштво

Ускоро састанак Шмита и Вучића; Каран: Кристијан и америчке санкције постају безбедносни проблем за Српску

Високи представник у Босни и Херцеговини Кристијан Шмит најавио је данас да ће његов следећи састанак бити са председником Србије Александром Вучићем.

„Радујем се разговорима са свим релевантним актерима у оквиру мојих дејтонских овлашћења и мандата с циљем наставка улоге међународне заједнице у очувању мира, интегритета и стабилности у БиХ“, рекао је Шмит.

На званичном налогу Канцеларије високог представника на друштвеној мрежи Икс наводи се да ће следећи састанак бити са председником Србије Вучићем.

Каран: Шмит и америчке санкције постају безбедносни проблем за Српску

Министар унутрашњих послова Републике Српске Синиша Каран изјавио је данас да Кристијан Шмит и америчке санкције улазе у безбедносну сферу и постају безбедносни проблем за Српску.

Истакао је да америчке санкције представљају силу која руши међународно право.

„Овде се ради о атаку силе и не само код санкција, него и код примене Дејтонског споразума“, навео је Каран.

Истиче да је Шмит највећа санкција Српској.

„Он нам затвара све. Затвара грађанима права да у посредничкој демократији одлучују. Замислите да ми грађане на изборима питамо да ли Шмит треба да одлучује о нама. То је невероватан апсурд“, каже Каран.

Појашњавајући шта заправо значе санкције, Каран каже да „то значи казнићемо све оне који не дозвољавају унитарну БиХ“.

„Казнићемо оне које чувају Дејтонски споразум, казнићемо све оне који не дозвољавају да ово буде земља само једног народа. И казнићмо све оне који желе да се чује њихов глас у заједничким институцијама БиХ“, навео је Каран.

Санкције, нагласио је, су удар на Српску и њене институције.

„Удара се на министре, председника Републике, председника Владе, председника НСРС и српског члана Председништва БиХ. Неко је то чак рекао, када ударате на институције то може бити и тероризам“, рекао је Каран новинарима у Бањалуци.

Подсетио је да кривично дело тероризам има у себи две компоненте – иделошку и политичку и удар на институције да нешто ураде или не ураде.

„Ово је може бити једна врста нетипичног, али могућег и терористичког акта за Републику Српску“, закључио је Каран, пренела је РТРС.

 

Фото:

Извор: ТАНЈУГ/ ПРЕДСЕДНИШТВО РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ/

Related posts

Обележена 25. годишњица погибије Олега Насова

Новосадска ТВ

Вучић: Велики дан за Србију, најискреније честитке највећем тенисеру у историји

Новосадска ТВ

Нови Сад спреман за високе температуре

Новосадска ТВ