Нови Сад

Професори који се боре против студената без подршке колега!

Данашњи протест дела професора Филозофског факултета, предвођених деканом проф. др Иваном Живанчевић Секеруш, против студената факултета који су се одлучили на блокаду због ширења говора мржње и нетрпељивости од стране професора Динка Грухоњића, није подржан од наставног особља Универзитета у Новом Саду.

Наиме, данас током обраћања испред факултета декан проф. др Ивана Живанчевић Секеруш рекла је да је синоћ на Сенату пренела своје ставове другим деканима факултета у Новом Саду и да није добила подршку својих колега, осим декана ПМФ-а. – “Ја сам јуче обавестила Сенат да имамо проблем и нико није стао иза нас, осим једног декана, пардон, деканице” рекла је Ивана Живанчевић Секеруш окупљенима током протеста.

Око 5000 запослених на Факултетима Универзитета у Новом Саду није стало иза говора мржње коју шири Динко Грухоњић.

Током данашњег протеста, поред већ добро познатих професионалних демостраната, што из Београда, што из Новог Сада, није било ни студената који подржавају професора Грухоњића у ширењу мржње. Највећи број, од малог броја окупљених били су активисти политичких странака у опозицији.

Ако вам све ово делује незамисливо, покушајте сада да разумете да су професори који подржавају Динка Грухоњића одлучили да свој посао вођења факултета пребаце на студенте! Наиме, управа фскултета је позвала све студенте да се обрате председници Студентског парламента Ивани Мацак са питањем како ће факултет функционисати током блокаде!? Управа факултета уместо да формира комисију за етичка питања и расправља о скандалозним изјавама свога професора, проглашава се ненадлежном, организује политичке скупове, држи говоре и пребацује своју одговорност на студенте!

Да подсетимо Студентски парламент Филозофског факултета у Новом Саду упутио је захтев управи факултета да Динко Грухоњићу добије отказ због ширења говора мржње. С обзиром на то да управа факултета није реаговала, студенти су се самоорганизовали и у знак протеста блокирали Филозофски факултет.