Друштво

Вучић на САМИТУ О НУКЛЕАРНОЈ ЕНЕРГИЈИ

Први самит о нуклеарној енергији, који организују Међународна агенција за атомску енергију (IAEA) и Краљевина Белгија, почео је данас у Бриселу, а учествује и председник Србије Александар Вучић.

Први пут на таквом самиту окупиле су се делегације из 30 земаља, представници индустрије, шефови истраживачких центара, стручњаци, као и представници цивилног друштва.

На отварању самита обратиће се председник Владе Краљевине Белгије Александар де Кро и директор Међународне агенције за атомску енергију Рафаел Мариано Гроси.

Отварању самита присуствују и председник Француске Емануел Макрон, председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен, председник Европског Савета Шарл Мишел, председник Србије Вучић, председник Румуније Клаус Јоханис, премијер Хрватске Андреј Пленковић, премијер Чешке Петр Фијала, премијер Мађарске Виктор Орбан, премијер Холандије Марк Руте, премијер Пољске Доналд Туск, премијер Словеније Роберт Голоб и премијер Шведске Улф Кристерсон, министар спољних послова Италије Антонио Тајани.

Председник Вучић присуствоваће усвајању заједничке Декларације, обратиће се окупљеним учесницима током прве сесије Самита предвиђене за говоре националних лидера и имаће низ билатералних сусрета са европским и светским званичницима.

Светски лидери ће у Бриселу указати на значај нуклеарне енергије у смањењу употребе фосилних горива, јачању енергетске сигурности и подстицању економског развоја.

Предвиђено је и да се одрже и четири панел дискусије на којима ће се разговарати како иновације додатно повећавају конкурентност, употребљивост и одрживост нуклеарне енергије, о успостављању равноправних услова за финансирање нуклеарне енергије, као и о напретку у нуклеарној технологији за производњу енергије.

Самит долази након историјског укључивања нуклеарне енергије у Глобалну анализу договорену на конференцији УН-а о климатским променама (ЦОП28) у Дубаију у децембру прошле године, која је позвала на убрзање њеног коришћења заједно са другим изворима енергије са ниским садржајем угљеника.

То ће шефовима држава и влада земаља учесница пружити прилику да поделе своју визију о кључној улози нуклеарне енергије у достизању „нето нуле“ када је реч о емисијама ЦО2 и промовисању одрживог развоја, укључујући националне планове за потпуно искоришћавање њеног потенцијала.

Вучић: У позицији смо да морамо да мењамо законе и навике

Председник Србије Александар Вучић изјавио је уочи самита да ће Србију све већа лењост по питању ископавања угља, неопходност да се одричемо фосилних горива, нуклеарне енергије, зелене енергије ставити у позицију да ће морати да мења законске норме и навике.

Он је, уочи почетка Међународног самита за нуклеарну енергију у Бриселу, рекао и да ће Србија морати и да доводи људе из иностранства јер нема довољно стручњака у тој области.

„Данас је важно да ми разумемо у коликом смо заостатку и како смо погрешне одлуке доносили у претходних 35 и 40 година и значај који се придаје овом самиту нама указује на то колико ће нам струја недостајати у будућности. Да то поједноставимо – без нуклеарне енергије ми нећемо бити у стању да преживимо и долазак вештачке интелигенције, ни електричних аутомобила“, рекао је Вучић.

Он је указао и на све већи значај зелене енергије.

„Наша све већа лењост по питању ископавања откривки угља, неопходност да се одричемо фосилних горива, нуклеарне енергије, зелене енергије и све друго нас ставља у позицију да ћемо морати да мењамо наше законске норме, да ћемо морати истовремено да мењамо наше навике, али да ћемо морати и да доводимо људе наше из иностранства, јер немамо довољно број стручних људи“, рекао је Вучић.

Он је нагласио да ћемо морати да обезбедимо значајне финансијске средства у будућности, да бисмо све то могли да направимо.

На првом самиту о нуклеарној енергији у Бриселу, који организују Међународна агенција за атомску енергију (ИАЕА) и Краљевина Белгија, учествује и председник Вучић.

Први пут на таквом самиту окупљају се делегације из 30 земаља, представници индустрије, шефови истраживачких центара, стручњаци, као и представници цивилног друштва.

Светски лидери се окупљају у Бриселу како би истакли улогу нуклеарне енергије у смањењу употребе фосилних горива, јачању енергетске сигурности и подстицању економског развоја.

10.09 – Орбан: Питање енергетике је талац идеолошких приступа

Премијер Мађарске Виктор Орбан изјавио је данас да је питање енергетике често талац идеолошких приступа, што је лоше, јер, како је рекао, енергија није идеолошко и није геополитичко питање.

10.05 – Мишел: Нуклеарна енергија – извор који може помоћи у борби са климатском кризом

Председник Европског савета Шарл Мишел изјавио је данас да је нуклеарна енергија један од извора који може помоћи у борби са климатском кризом, с једне стране, а с друге може помоћи ЕУ у изградњи стратешке енергетске аутономије.

9.31 – Де Кро: Белгија има избалансирану стратегију о употреби нуклеарне енергије

Премијер Белгије Александар де Кро изјавио је данас да та земља има веома избалансирану стратегију о употреби нуклеарне енергије.

9.18 – Гроси: Омогућити веће учешће нуклеарне енергије у енергетској транзицији

Директор Међународне агенције за атомску енергију (ИАЕА) Рафаел Мариано Гроси изјавио је јутрос у Бриселу, пред отварање првог самита о нуклеарној енергији, који организују ИАЕА и Краљевина Белгија, да мора да се учини све што је потребно како би се повећало учешће нуклеарне енергије у енергетској транзицији и процесу декарбонизације.

7.47 – Ђедовић Хандановић: На самиту ћемо представити наш план енергетске транзиције

Министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић Хандановић изјавила је да је први самит о нуклеарној енергији у Бриселу важан самим тим што није реч о фосилном гориву, а да је делегација Србије тамо да све то чује и сагледа, као и да представи своје приоритете, циљеве и изазове на путу енергетске транзиције.

 

 

Related posts

ТРОБОЈКА ЈЕ НАШ ИДЕНТИТЕТ Србија и Српска данас обележавају Дан српског јединства, слободе и националне заставе

Новосадска ТВ

Селаковић: Без разумевања Великог рата, нема разумевања српске душе

Новосадска ТВ

„Новосадски Зимзоленд“ доноси месец дана празничне идиле на новосадски Трг слободе

Новосадска ТВ