Србија

Вучић у Војнотехничком институту, запослене у Војсци Србије очекује даље повећања плата

Председник Александар Вучић најавио је данас током обиласка Војнотехничког института у Жаркову да припадници Војске Србије могу да очекују наставак повећања плата.

Вучић је подсетио да је запосленима у Министарству одбране повећана плата од 12,5 одсто, као и да су припадници Војске Србије добили повећање од 25 одсто.

„Поред повећања плата од 12,5 одсто плус 25 одсто имаћете још повећања. Једино што тражимо је више труда и рада“, поручио је Вучић током обиласка дронова самоубица и других пројеката које развија Војнотехнички институт.

Вучић: Циљ да направимо 5.000 дронова самоубица „Комарац“

Председник Александар Вучић обишао је данас у Војнотехничком институту прототипове дронова самоубица који се користе у експериментима и истакао да је циљ да се направи 5.000 таквих беспилотних летелица.

Вучићу су показали више модела дронова самоубица које развијају наши стручњаци, међу којима је и дрон „Комарац1“.

„Циљ је да имамо 5.000 дронова Комараца“, навео је Вучић.

Он је додао да Крушик ради бојеве главе за дронове.

Председник Србије је на војном приказу у Нишу рекао да би сваки војник у Војсци Србије требало у наредних годину и по дана да има и по један дрон камиказу „Комарац“.

Вучића је интересовало и да ли ће се до септембра у војсци појавити беспилотна летелица „Врабац“ бомбардер чија намена је извиђање и осматрање на даљинама до 25 километара, уочавање и означавање фиксних циљева, погранична и обалска служба, надгледање и контрола пожара, надгледање и контрола саобраћаја и обука нелетачког састава.

Вучића су представници Министарства одбране упознали и са карактеристикама беспилотне летелице „Пегаз“ која је ушла у у наоружање Војске Србије.

Председник је замолио развојне тимове да убрзају са развојем беспилотних летелица и нагласио да ће држава уложити још више новца како би се још више људи ангажовало да би се летелице појавиле у арсеналу Војске Србије до краја године.

Вучић: Размишља се о војном року, за неке 3, ко хоће добровољно 6 или 9 месеци

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас приликом обиласка Војнотехничког института у Жаркову да се размишља о увођењу војног рока и то у трајању од три месеца, а за оне који хоће доборовољно шест или девет месеци и додао да се на томе тренутно ради.

„Људи на томе раде, морате да припремите много аката, морате да урадите све планове, па да видимо. И када будемо видели, онда доносимо одлуке, идемо пред народ и разговарамо са људима.

Вучић је рекао да се иде и на трансформацију Војске Србије и да ће све да се мења.

„Све мењамо у војсци, буквално све из концепта садашње четири бригаде, локализоване по месту становања, све ћемо другачије да радимо, нећу још да говорим, дакле како ћемо кроз дивизије, пукове и све друго да увеземо, да у сваком тренутку имамо могућност дејства и деловања на било којем делу територије, плус додатно ојачање“, рекао је председник.

Вучић:Рат у Украјини је утицао да Србија мора да мења оружје

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да је Србија војно неутрална земља, али да мора да чува своју слободу и да буде много снажнија од свих у окружењу, као и да је рат у Украјини донео то да мора да мења своје оружје.

Вучић је током обиласка Војнотехничког института у Жаркову рекао да ће Србија прво да крене са производњом „комарца“ и да ће их пре краја године имати 5.000.

„Крушик ће све своје мине да испоручи, оне које иду на те ‘комарце’, дакле 5.000 оних који могу да нанесу озбиљну штету и лако оклопним возилима али и непријатељској пешадији уноси хаос. Замислите да имате на километар удаљености непријатељске ровове, пошаљете ‘комарце’ и са лакоћом ћете освојити ту борбену линију“, рекао је Вучић.

На питање новинара колико времена је потребно од скице до тренутка да оружје уђе у производњу, председник је рекао да је потребно много времена.

„Али сада све убрзавамо, мислим да никада није било брже него у псоледње три, четири године. Ми сада за годину дана уведемо као некада за 10 година. Али то је и зато што се мењају и прилике у свету. Ми морамо брзо да радимо, много брже. Људима из Института смо дали ванредно повећање плата од 20 одсто, да бисмо их задржали и да не би отишли у приватне компаније. Сада ћемо морати то поново да урадимо, да би ту инжењерску памет задржали у нашој војсци“, рекао је Вучић.

Он је додао да ће пре краја године моћи да се виде не прототипи „камиказа дронова“ већ они у војсци.

„Дронове који уносе велику пометњу у непријатељске редове, и моћи ћете да видите, то ће бити српска производња. Купујемо ми и из иностранства, набављамо све што треба али ово ће бити српска производња. Ту са Крушиком немамо проблема, а верујем да ће Телеоптик који се подигао из пепела бити у стању то да уради“, рекао је председник.

Представљене су му и „глајдинг“ бомбе, а он је рекао да је важно да се не касни са развојем „Гаврана“ и да за то кашњење нема изговора.

Вучић је рекоа да су амерички беспилотне летелице, дронови су скупи и велики, и да то ми не можемо себи да приуштимо.

„Ово друго је нешто што смо гледали да копирамо и искористимо на најбољи могући начин“, рекао је председник.

Он је додао да се гледа како Кинези раде, и да смо узели „ЦХ-92“ и „ЦХ-95“, а да технологију за „ланцет“ председник Русије Владимир Путин никоме није дао, јер је релативно јефтино, а убитачно оружје.

„Ми гледамо оно што нам је доступно, гледамо и ‘осице’ оно што подсећа на ‘ланцет'“, напоменуо је Вучић.

Вучић:Влада трка у наоружавању, важна домаћа производња

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас приликом обиласка Војнотехничког института у Жаркову да Србија мора да се осигура, али да наша земља неће никога да напада и додао да је трка у наоружавању кренула пре годину и по дана и да је због тога важна домаћа производња.

„Сви само мисле на рат. Трка у наоружавању је кренула пре годину и по дана, али сада је лудиница. Зато што су сви они мислили да ће лако (Владмир) Путин да буде побеђен, а пошто сад виде да није лако да Путин буде побеђен, сад се иде на потпуно милитаризацију и на петоструко повећање капацитета свуда“, рекао је он.

Одговарајући на питање новинара колико је за Србију важно да има јаку и спремну војску, Вучић је одговорио да према новим доктринарним документима, Србија мора да има двоструко јачу војску него данас.

„Не бих да говорим о томе, нешто сам говорио људима из ВТИ-а, када та документа буду у потпуности усвојена, свакако ћете моћи да видите. Али наша снага мора да буде двоструко већа него данас“, рекао је Вучић.

Он је подсетио на 2021. годину када је у новембру био код председника Русије Владимира Путина и осетио да се нешто дешава иако му нико ништа није рекао.

„Плашим се да сам сад још мање луд када говорим да ће бити много већи и много тежи сукоб у Европи и свету који је пред нама“, рекао је Вучић.

Он је нагласио да је „Слобода“ из Чачка изузетно значајна фабрика за Србију, као и „Милан Благојевић – Наменска“ из Лучана и ваљевски „Крушик“, за кој је рекао да је поново подигнут и да може да прода све, али да је питање да ли може да произведе.

Како је рекао, Србија ће производити као Немачка за две године, када су у питању калибри 122 до 155 милиметра.

Он је навео и да је 100 одсто попуњеност горива за војску, као и хране.

„Рекао сам да подигну све то за 50 одсто , дакле да морамо да допунимо са још 50 одсто и гориво и храну, да бисмо имали веће резерве од онога што је било предвиђено нашим актима“, нагласио је Вучић.

Он је додао да 62 одсто миниције мора да се допуни до 100 одсто и да се попуна оружја увећа за 150 одсто.

„Пре свега говоримо о великим калибрима, о калибрима од 128 милиметара за наш ‘Огањ’, за артиљеријску муницију, муницију за ‘Гвоздику’ 122 милиметра, за све ово друго што имамо ‘Норе’ и остало 155 милиметара и друга оружја са 152 милиметара“, рекао је он и додао да нова панцирна убојита зрна која производи „Партизан“ у Ужицу мора да се произведе до 100 одсто и одмах дигне за 50 одсто.

Вучићу је представљена и нова муниција фабрике „Слобода“ за коју је помоћник министра за материјалне ресурсе Ненад Милорадовић нагласио да је револуционарна.

Током обиласка представљени су му и модели униформи, панцирних прслука, кацига и друге заштитне опреме пешадијских и других јединица Војске Србије.

Милорадовић је председника упознао и са карактеристикама нових термовизијских унапређења за планираних на тенку Т-84, као и другаих новина која су планирана за то оклопно возило.

Вучић је одговарајући да ли ће бити запосљавања у Војци рекао да је отворен конкурс како би се повећао број машинаца и електротехничара и да су сви добродошли.

Вучић: Морамо пет пута да увећамо производњу ракета у наредних пет година

Председник Александар Вучић изјавио је данас у Војнотехничком институту да ће домаће фабрике наменске индустрије морати пет пута да повећају производњу ракета у наредних пет година.

На питање новинара колико је појачана производња у свакој нашој фабрици наменске, представници Министарства одбране рекли су да је повећање велико и да износи између 50 и 500 одсто у зависности од тога шта производе, као и да је производња, на пример, ракета повећана за 500 одсто..

Вучић је рекао да ћемо на то повећање у производњи ракета од 500 одсто, морати да повећамо још 500 одсто.

„Још пет пута ћемо морати да повећемо у наредних пет година. И за то се користе 300 милиона евра које смо већ дали“, рекао је Вучић.

Вучић је рекао, током обиласка „стреле“ и „игле“ да смо све то за време претходне власти уништавали.

„Добијете 156 долара да то буде уништено. И ми смо то тако све уништавали. Све смо уништавали док нисам постао министар одбране, онда смо све почели да заустављамо и да полако обнављамо“, навео је Вучић.

Нагласио је да су једнократни ручни ракетни бацачи најзгоднији за употребу, јер захтевају обуку за руковање од само пола сата или сат, а могу да погоде тенк или друга оклопна возила.

„Ми смо то скоро све склонили, бацили, уништили, а сада опет имамо десетине хиљада комада. Они су намерно и у договору са странцима уништавали нашу армију. Укључујући ‘стреле’ и ‘игле’. Хиљаде стрела смо ми уништили. За гушу бих их ухватио данас да могу, да имам законско право, само због тога што су своју земљу разарали, а не можете ништа“, рекао је Вучић.

Вучић је нагласио да Србија мора да се наоружава како би остала нетакнута и одвратила сваког непријатеља.

„Нисмо рекли за много новца који смо уложили, то је део војне тајне, али како се сви у Европи наоружавају ми морамо много више, да бисмо могли да останемо нетакнути и одвратимо агресора. Имамо да урадимо још много, никада нисмо до краја задовољни, али наша војска у односу на ону од пре 10 година….није могуће ни поредити“, рекао је председник.

 

Фото: Танјуг Сава Радовановић

 

 

Related posts

До 14. августа рок за плаћање треће рате пореза на имовину

Новосадска ТВ

У Србији данас сунчано и топло, температура до 32 степена

Новосадска ТВ

У току пријава за добровољно служење војног рока

Новосадска ТВ