Друштво

У пртљагу 28.000 евра вредни мобилни телефони

Царински службеници су 26. фебруара 2024. године на аеродрому Никола Тесла, у сарадњи са полицијом, спречили покушај једног путника да у пртљагу прокријумчари мобилне телефоне вредне преко 28.000 евра.

Путник који је допутовао летом из Дубаија се по преузимању пртљага упутио у зелени контролни пролаз који је намењен онима који немају ништа за пријављивање.

То, међутим, не значи да у зеленом контролном пролазу контроле неће бити, напротив, a скенер за пртљаг омогућава да се врло брзо утврди, да ли се у коферима путника налази нешто што је морало бити пријављено.

На снимку скенера се и овога пута видело да се у пртљагу поментог путника, уместо личних ствари и гардеробе, налази мноштво мањих кутија.

Због тога је уследио детаљан преглед којим је потврђено да се ради о 34 нова мобилна телефона, престижних робних марки, у оригиналним паковањима.

На основу рачуна пронађених уз робу, вредност 20 мобилних телефона “iPhonе 15 Pro max“, “iPhonе 15 Plus“, “iPhonе 15“ и “iPhonе 14“, као и 14 мобилних телефона “Samsung Galaxy S23 Ultra“ и “Samsung Galaxy S24 Ultra“, као и једних слушалица “AirPods Pro 2“, процењена је на више од 3,3 милиона динара.

Страни држављанин који се нашао у прекршају је службеницима рекао да није знао да су и транзитни путници у обавези да пријаве вреднију робу коју носе са собом, што га не ослобађа одговорности.

Независно од тога да ли путник у земљи остаје или кроз њу само пролази, обавезно на прелазу треба да пријави све вредније ствари које са собом носи, као и новац изнад 10.000 евра. Потом ће у зависности од тога да ли је реч о роби за личне потребе или о роби трговачког карактера бити спроведен или скраћени поступак на самом прелазу или ће роба бити упућена у редован царински поступак.