Политика

БРНАБИЋ: Извештај коначно ставља тачку на све лажи и бесмислице око избора

Премијерка Србије Ана Брнабић изјавила је данас да извештај ОДИХР-а који ће бити објављен касније у току дана коначно ставља тачку на све лажи и бесмислице и приче о крађи избора које су се појавиле у јавности након избора одржаних у Србији 17. децембра прошле године.

Она је на конференцији за новинаре о извештају ОДИХР-а рекла да се обраћа јавности због извештаја који се у појединим медијима појавио у току јучерашњег дана.

„Најважније је, након вишемесечне нестабилности, кризе коју су креирали одређени медији, НВО, друге структуре, хиљадама лажи које су пласиране сваки дан путем одређених медија и друштвених мрежа и канала комуникације, стигао је финални извештај о изборима који ставља тачку на све лажи и бесмислице и крађи избора“, рекла је Брнабић

Она је нагласила да јој је жао што конференцију држи пре објаве финалног извештаја, али је чињеница да то ради јер су одређени медији Унитед групе, иако извештај није финализован, почели да наводе ствари из извештаја.

„Имали смо и јуче разговор са ОДИХР. Овако нешто се никада ни у једној земљи није десило и показује озбиљно непоштовање према извештају. Добро је да је ОДИХР видео са чим се суочавамо. То су бесмислице од људи који нису могли да сачекају и морали су да пожуре да креирају лажни наратив“, рекла је Брнабић.

Препоруке показују да су избори у Србији били фер,поштени,транспаретни и демократски

Премијерка Ана Брнабић изјавила је данас да препоруке из извештаја ОДИХР јасно показују да су у Србији избори били фер, поштени и транспарентни и у складу са демократским нормама.

„Имамо препоруке које су већ у овом тренутку, након рада са ОДИХР -ом од 2019. године, много блаже него у многим земљама чланицама Европске уније“, истакла је Брнабић.

Она је рекла да су закључци да под један:

„Настављамо да радимо са ОДИХР и настављамо са имплементацијом свих препорука одбора у складу са оном праксом коју смо увели у Републику Србију 2019. године, од када постоји владина радна група за сарадњу са ОДИХР. Ценимо одбор. Да ли се слажемо са свим што стоји у овом извештају? Свакако не. Али настављамо да радимо на имплементацији препорука“, навела је Брнабићева.

Каже да ко год буде водио будућу владу да га чега сарадња са ОДИХР, с обзиром да смо већ направили ‘комитмент’ да смо посвећени даљем раду са ОДИХР.

„Послали смо то писмо и отишли корак даље и позвали мисију, посматрачку мисију ОДИХР да дође и да посматра и локалне изборе који треба да се одрже у Републици Србији касније ове године.

Додала је да Србија наставља са сарадњом са ОДИХР и имплементацијом препорука.

„Под два, морам да констатујем да је извештај ОДИХР неупоредиво објективнији од извештаја неких других међународних институција, које су сада, то још очигледније него што је и било, искористиле све ово да воде политичку кампању против Србије. Ти извештаји неких међународних институција, што овај извештај ОДИХР још једном показује, никакве везе нису имали са одржаним изборима у Србији. Већ су били притисци на Србију ради неких других и другачијих геополитичких интереса“, рекла је премијерка.

Навела да под три, Влада Србије најснажније осуђује све оне који су злоупотребили јавне ресурсе и злоупотребили медије и захваљујући постојању различитих геополитичких интереса искористили све то у последњим месецима за напад на сопствену земљу.

„Јер то је оно што се десило. Када прочитате извештај и видите препоруке, сви могу да виде да не постоје никакви докази, ни критике у вези са оним што су они називали крађама избора. Када погледате препоруке, јасно је да су у Србији били фер, поштени, транспарентни избори. Па самим тим то показује да су избори били транспарентни, фер и у складу са демократским нормама“, нагласила је премијерка.

Жао ми је још једном што су неки одлучили да искористе ово за напад на своју земљу, додала је она.

Брнабић: Влада Србије, ко год био на њеном челу, наставља сарадњу са ОДИХР-ом

Влада Србије, ко год био на њеном челу, наставиће да ради са ОДИХР-ом и да спроводи препоруке, као и да се бори за владавину права, јаке институције и транспарентност, рекла је премијерка Ана Брнабић.

Брнабић је, говорећи о импелементацији препорука ОДИХР-а навела да је у извештају за 2022. годину препознато да је имплементирано 13 од 26 препорука, две у потпуности, 11 делимично, а да у овом коначном извештају има 25 препорука.

„Чули како ми до сада нисмо имплементирали никакве препоруке ОДИХР-а, а ја сам најмање три пута одговарала током различитих догађаја на та питања од стране одређених медија, углавном у оквиру Јунајтед групе и причала како то није истина и да смо много препорука до сада имплементирали у сарадњи са ОДИХР-м“, рекла је Брнабић.

Она је навела да је укупан број углавном спроведених препорука, осам и укупан број, делимично спроведених препорука – 33.

„У овом финалном извештају препознато је да је Србија у претходних седам година спровела у целини, углавном или делимично, 54 препоруке ОДИХР-а“, рекла је премијерка.

Како је нагласила, „толико о томе како ниједна препорука до сада није имплементирана и како Влада Србије није ништа до сада радила“.

Брнабић је навела да без обзира на ограничен период трајања мандата претходне владе, у извештају за 2022. годину препознато да је имплементирано 13 од 26 препорука, две у потпуности, 11 делимично.

„Чак и у том периоду, откад се формирала влада, док нису расписани нови избори, 13 од 26 препорука је имплементирано. Што такође можемо да видимо у препорукама, и то је изузетно важно. Након априлских избора 2022. године у коначном извештају ОДИХР-а било је укупно 26 препорука. У овом коначном извештају имамо 25 препорука. Дакле, мање препорука за даљу радну имплементацију него након избора које смо имали у 2022. години“, указала је премијерка.

Мањи број препорука, према њеним речима, говори о томе да је ситуација много боља и да је изборно окружење свакако нешто значајније боље.

„Када су у питању медији, након априлских избора 2022. године у том финалном извештају имали смо пет препорука, сада имамо две препоруке које се тичу медија. Ваљда све ово говори да смо радили и да је ситуација значајно боља“, истакла је Брнабић.

Брнабић: ОДИХР најпозитивније оценио рад РИК

Председница Владе Србије Ана Брнабић изјавила је данас да је ОДИХР, у свом извештају о изборима у Србији, оценио да су основне слободе углавном поштоване током кампање, да је изборна администрација ефикасно спровела изборне припреме, а како је рекла, најпозитивније је оцењен рад Републичке изборне комисије (РИК), која је, према ОДИХР, углавном уживала поверење, побољшала комуникацију и транспарентност.

„РИК је редовно држао и преносио онлине седнице које су биле отворене за медије и посматраче, објављивао све своје одлуке у року од 24 сата на свом сајту. Многи су приметили побољшану комуникацију и транспарентност РИК. Укупно гледано, РИК је ефикасно спровео изборне припреме, локалне изборне комисије су углавном ефикасно управљале техничким припремама“, рекла је Брнабић на конференцији за медије поводом извештаја Канцеларије ОЕБС-а за демократске институције и лјудска права (ОДИХР).

Премијерка је подсетила да је то онај РИК у који су покушали насилно да уђу хладним оружјем.

„То је она Републичка изборна комисија испред које су напали директора Републичког завода за статистику Миладина Ковачевића. То је тај РИК, који је добио најпозитивније могуће коментаре у коначном извештају ОДИХР“, навела је Брнабић.

Она је истакла да је Србија, када су у питању медији, након априлских избора 2022. године у финалном извештају имала пет препорука, док сада има само две препоруке које се тичу медија.

„Ваљда све то говори да смо радили и да је ситуација значајно боља“, закључила је премијерка.

Она је навела да, према извештају ОДИХР, правни оквир у целини обезбеђује адекватну основу за спровођење демократских избора.

„Већина саговорника ОДИХР посматрачке мисије није изразила забринутост у вези са инклузивносту бирачких спискова или приступом бирача личним документима. Кандидати нису известили ОДИХР посматрачку мисију о било каквим тешкоћама у вези са приступом оверавајућим органима, када су оверавали потписе за своје листе, што је била критика из претходног извештаја“, навела је Брнабић.

Она је додала да је према ОДИХР, слобода изражавања и окупљања углавном поштована током кампање, а да су избори понудили бирачима избор између аутентичних политичких опција, да су измене закона из 2022. године побољшале регулацију финансирања кампање.

Брнабић је посебно истакла да је ОДИХР, у свом извештају, похвалио нови Закон о електронским медијима и Закон о јавном информисању и медијима.

Истакла је да се у извештају ОДИХР каже да су, након широке консултација са релевантним заинтересованим странама, усвојена та два закона и признају се позитивни аспекти тих измена.

Такође, речено је да су сви национални емитери покривали кампањске активности у складу са законом обезбеђујући једнако време у етру за све кандидате.

„Српска напредна странка је добила од 10 до 26 одсто покривености. СПС између шест и 14 одсто. Двери шест до 14 процената у неутралном или позитивном тону. Србија против насиља је добила између 10 и 36 процената. Листа „Александар Вучић – Србија не сме да стане“ добила је између 10 и 26 процената. Такође, нешто што можете да нађете у финалном извештају Одира“, поручила је Брнабић.

 

Related posts

Променљиво облачно време, повремено са кишом, температуре до 26 степени

Новосадска ТВ

Одржана свечана академија фудбалског клуба Војводина

Новосадска ТВ

ЈКП „Водовод и канализација“ апелује: Вода се троши НЕРАЦИОНАЛНО и ненаменски, принуђени смо да СМАЊИМО ПРИТИСАК

Новосадска ТВ