Политика

Канцеларија за КиМ:Инцидент у Призрену последица неговања мржње према Србима

Физички насртај на свештеника Српске православне цркве и покушај застрашивања групе српских ходочасника у Призрену директна је последица чињенице да се мржња према Србима, православљу и свему што је српско у последње две и по деценије на Косову и Метохији политички негује и толерише, саопштила је данас Канцеларија Владе Србије за КиМ.

Канцеларија наводи да „нема већег греха од напада на људе који проносе хришћанске поруке мира“ и да се зато нада да ће „јучерашњи инцидент бити нека врста знака за узбуну чак и код иностраних политичких спонзора режима“ Аљбина Куртија.

„Инциденти ове врсте у Призрену симптом су новог таласа политичке радикализације на Косову и Метохији и упозорење да је акумулирана мржња екстремиста већ четврт деценије константна и свеприсутна претња миру и безбедности“, саопштила је Канцеларија за КиМ.

Застрашивање на етничкој и верској основи је, како наводи Канцеларија, нешто што албански екстремисти уопште и не поимају као кривично кажњив деликт, јер Приштина након доласка Куртија на чело привремених институција самоуправе сасвим отворено спроводи институционално насиље над српским народом, дајући пример екстремним појединцима, који очито то доживљавају као зелено светло да се и сами прикључе нападима на Србе.

Истиче се да је Призрен град од посебног значаја за српски народ и његову историју и духовност, и да српском свештенству, богословима и ходочасницима мора бити гарантован највиши ниво безбедности, јер порука коју они сви заједно упућују јесте порука мира и толеранције.